Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Terveyttä eläkevuosiin

Terveystalo

Terveyttä eläkevuosiin

Artikkeli.
Julkaistu: 20.11.2013 klo 12:25
Julkaisija: Terveystalo

Suomessa jää vuosittain noin 60 000 henkilöä eläkkeelle. Eläkeikä on monille muutos terveyden suhteen, kun säännölliset työterveystarkastukset loppuvat. Samaan aikaan moni terveysriski alkaa realisoitua ja ennakoivalla terveydenhuollolla olisi yhä suurempi merkitys. Vaikka eläkeläiset ovat terveempiä kuin koskaan, kannattaa hyväkuntoisenkin käydä säännöllisesti terveystarkastuksessa, jotta aktiivivuosia riittää mahdollisimman pitkään.

Yli 60-vuotiaat suomalaiset ovat selkeästi terveempiä ja toimintakykyisempiä kuin 20–30 vuotta sitten. Tämä on pitkälti perua työterveydestä, jossa tehdyillä säännöllisillä terveystarkastuksilla on saatu kiinni ja selätetty moni alkava terveysriski.

– Suomalaisten yleisimmät terveysriskit ovat edelleen tupakointi, ylipaino, kohonnut veren kolesteroli ja korkea verenpaine. Uusien arvioiden mukaan tyypin 2 diabeteksesta on kehittymässä aikaisempaa suurempi terveysongelma. Myös haitallinen alkoholin käyttö on kasvava ilmiö. Riskien ennakoinnilla ja ennaltaehkäisevällä toiminnalla on suuri merkitys terveyden ja toimintakyvyn kannalta, kuvailee ylilääkäri Tanja Vuorela Terveystalosta.

Suomi harmaantuu

Säännöllisellä seurannalla saavutetut tulokset saattavat kuitenkin vesittyä yllättävän nopeasti. Suuri joukko suomalaisia on tänäkin vuonna eläkeiän alussa tai kynnyksellä. Näistä henkilöistä iso osa ei aktiivisesti hakeudu työterveyden jälkeen perusterveydenhuollon seurantaan tai omalääkärille, vaan jää useiksi vuosiksi terveydenhuollon ulkopuolelle.

– Monilla on edessään toimintakykyistä eläkeikää keskimäärin 20–25 vuotta. Säännölliset terveystarkastukset jäävät helposti väliin ja piilevät sairaudet pääsevät kehittymään. Jos tilanne havaitaan ajoissa, voidaan myös hoito aloittaa ajoissa ja hyvinvoinnin vuosia saadaan lisää, Vuorela korostaa.

Suomessa on nyt noin miljoona yli 65-vuotiasta, vuonna 2020 noin 1,3 miljoonaa ja vuonna 2030 noin 1,5 miljoonaa. Reilun viidentoista vuoden päästä siis joka neljäs suomalaisista on yli 65-vuotias, joten puhutaan merkittävästä väestön osasta. Jos eläkeikäisten terveystarkastukset otetaan laajasti käyttöön vastaavalla tavalla kuin työterveystarkastukset, sillä on todella kansanterveydellistä ja -taloudellista merkitystä.

Ohjat omasta terveydestä

Suuri osa 60–75 -vuotiaista on varsin terveitä ja elää aktiivista elämää. Sairauksien ennaltaehkäisyssä kiinnitetään huomiota samoihin asioihin kuin työvuosina, kuten sydän- ja verenkiertoelinten terveyteen, fyysiseen ja psyykkisen kuntoon sekä diabetesriskiin.

– Vasta 75 vuoden rajapyykin ylittäneillä alkaa ilmaantua enemmän yksilöllisiä eroja ja varsinaisen geriatrian piiriin kuuluvia terveysongelmia, kuten osteoporoosia, muistisairauksia ja lonkkien tai polvien nivelrikkoja. Aivojen toiminta kaiken kaikkiaan nousee keskeisempään rooliin terveyden ylläpitämisessä, kertoo geriatrian erikoislääkäri Jyrki Rintala Terveystalosta.

Rintala kannustaakin perusterveitä yli 60-vuotiaita itse aktiivisesti hakeutumaan terveystarkastuksiin 1–2 vuoden sisällä työterveyden päättymisestä. Terveystarkastukset pitäisi omaksua säännölliseksi rutiiniksi.

Teksti: Julia Kristensen


Lisätietoja:
Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs