Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Terveystoimijat Maailman tupakattomana päivänä: Sähkösavukkeet verotettaviksi tupakkatuotteiden tavoin

Suomen ASH ry

Terveystoimijat Maailman tupakattomana päivänä: Sähkösavukkeet verotettaviksi tupakkatuotteiden tavoin

Tiedote.
Julkaistu: 31.05.2014 klo 00:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Etenkin sähkösavukkeita ja niihin myytäviä patruunoita tulee verottaa tupakkatuotteiden tavoin. Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry ja Lääkärit tupakkaa vastaan –verkosto ovat huolissaan sähkösavukkeiden käytön lisääntymisestä. Sähkösavukkeiden ja niiden patruunoiden verotus hillitsisi sähkösavukkeiden käytön yleistymistä erityisesti nuorten keskuudessa.

Tahot korostavat kuitenkin, että kaikkia tupakkatuotteita ja ihmiskäyttöön markkinoituja, ei-lääkkeellisiä nikotiinivalmisteita tulee kohdella verotuksellisesti yhdenmukaisesti, sillä ei ole olemassa turvallista tapaa käyttää niitä.

Äskettäin julkaistun tutkimuksen mukaan* sähkösavukkeiden kokeilu ja tietoisuus sähkösavukkeista on suurta nuorten keskuudessa.  Nuoret saavat helposti käyttöönsä nikotiinipitoisia sähkösavukkeita. Sähkösavukkeiden käytön aloittaminen näyttää tutkijoiden mukaan noudattavan samanlaista kaavaa kuin tupakoinnin aloittaminenkin. Vaikka useimmat päivittäin tupakoivista nuorista suunnittelevat lopettavansa tupakoinnin, sähkösavukkeiden käyttäjien keskuudessa halukkuus vähenee.  Päivittäin tupakoivista nuorista kiinnostus tupakoinnin lopettamiseen oli vähäisintä niillä, joilla oli eniten sähkösavukekokeiluja.

Nuorten terveyden suojelemiseksi ei riitä, että meillä säädellään sähkösavukkeita lääkelain alaisuudessa. Tällä hetkellä sähkösavukkeiden käyttö on Suomessa ja maailmalla vielä huomattavasti savukkeiden polttamista vähäisempää. Nyt on viime hetket ryhtyä toimiin uuden nikotiiniriippuvuutta aiheuttavan tuotteen leviämisen ehkäisemiseksi, toteaa Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Ihmiskoe nikotiinilla

Nikotiini vaikuttaa pääasiallisesti aivoihin muokkaamalla niiden rakenteita ja toimintaa.  Uudet nikotiinituotteet, kuten nikotiinitikut, -tabletit, -olut, -geeli ja sähkösavuke aiheuttavat ja ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta.

 Niitä markkinoidaan tupakoinnin lopettamisen apuvälineinä, vaikka niiden tehosta ei ole riittävää tutkimusnäyttöä. Uusien nikotiinituotteiden käytössä on pikemminkin kyse vain nikotiinin annostelutavan muutoksesta ja nikotiinin käytön edistämisestä, toteaa Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston puheenjohtaja, erikoislääkäri Olli Simonen.

Nikotiinin pitkäaikaisvaikutuksista tiedetään varsin vähän. Tiedetään kuitenkin, että nikotiini supistaa verisuonia kaikkialla elimistössä. Vuosien myötä tämä ei voi olla vaikuttamatta terveyteen haitallisesti. Nikotiinilla näyttäisi olevan yhteyksiä mm. sydän- ja verisuonisairauksiin, verenpainetautiin sekä erilaisiin ruuansulatuskanavan sairauksiin.

Verkostomme pitää tärkeänä, että sähkösavukkeiden käytön yleistyminen ehkäistään, sillä nyt on selvästi käynnissä ihmiskoe sähkösavukkeiden vaikutuksista terveyteen, korostaa Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston puheenjohtaja Olli Simonen. 

Hara ja Simonen arvioivat, että sähkösavuke voi toimia myös porttina tupakkatuotteiden käyttöön. Sähkösavukkeiden nikotiininesteitä on eri vahvuisia ja niihin on mahdollista lisätä makuja, jotka tekevät käytöstä miellyttävämpää tottumattomille käyttäjille.  Erityisen vaarallista tämä on nuorille.

Toukokuun viimeisenä päivänä vietetään Maailman terveysjärjestön organisoimaa Maailman tupakatonta päivää. Tänä vuonna teemana on tänä vuonna tupakkaveron korottaminen. Päivän avulla WHO korostaa tupakkaveron korotuksen merkitystä tupakkatuotteiden käytön vähenemisen, valtion verotulojen lisääntymisen ja väestön terveyden kannalta.  Maailman tupakatonta päivää on vietetty vuodesta 1988.

Lisätietoja:

Mervi Hara, toiminnanjohtaja, Suomen ASH ry, 050 460 2324

Olli Simonen, puheenjohtaja, Lääkärit tupakka vastaan -verkosto, 044 308 0306

* Jaana Maarit Kinnunen J-M, Ollila H,El-Tayeb El-Amin S, Pere L, Lindfors P-L,Rimpelä A.Awareness and determinants of electronic cigarette use among Finnish adolescents in 2013: a population-based study
Tob Control doi:10.1136/tobaccocontrol-2013-051512.

Liitetiedostot

Suomen ASH on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toimintamme painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn, tavoitteenamme on Savuton Suomi 2040. Olemme mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa ja hallinnoimme Savuton Suomi 2040 -hanketta. Teemme yhteistyötä DAT-verkoston kanssa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs