Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tapaturmien nopea tarkistuttaminen kannattaa

Terveystalo

Tapaturmien nopea tarkistuttaminen kannattaa

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2013 klo 08:56
Julkaisija: Terveystalo

Tavallisimpia kaatumisen aiheuttamia vammoja ovat pienet ruhjeet ja venähdykset, mutta suurempiakin vammoja syntyy. Kolhujen nopea tarkistuttaminen lääkärillä kannattaa.

Kaatumisesta johtuvia tapaturmia sattuu jatkuvasti ympäri vuoden ja eri tilanteissa. Liukkailla keleillä kaatumisen riskit ovat kuitenkin suuremmat ja esimerkiksi nivelsiteiden ja murtumien määrä kasvaa. Moni vamma ei heti tunnu pahalta, mutta alkaa vaivata jonkin ajan kuluttua. Siksi olisi hyvä heti kaatumisen jälkeen selvittää vamman laatu. Tarkka diagnoosi helpottaa tervehtymisen arviointia ja kuntoutusta varten annettava ohjeistus on tarkempaa.

- Tavallisimmin kaatumisesta aiheutuvat vammat ovat sen laatuisia, että vain osa vaatii kiireellistä hoitoa. Kannattaisi kuitenkin hakeutua heti tapaturmapäivystykseen, jossa tilanne ja hoidon tarve selvitetään nopeasti, muistuttaa Turun Terveystalon ortopedi Hannu Lähteenmäki

Yksityisen terveysaseman tapaturmapäivystyksessä potilas pääsee nopeasti lääkärin vastaanotolle ja röntgentutkimukseen.

- Röntgenkuvaus on lääkärille hyödyllinen työkalu, jonka avulla hän voi sulkea tietyt, lähinnä luuvammat pois. Se auttaa myös suunnittelemaan mahdollista jatkohoitoa. Nopea diagnoosi helpottaa ja nopeuttaa oleellisesti myös toipumista, Lähteenmäki toteaa.

Ranteet, nilkat ja polvet vaarassa

Tavallisia kaatumisen aiheuttamia vammoja ovat ranteen venähdykset ja murtumat sekä olkapään kiertäjäkalvon repeämät, jotka syntyvät kun ihminen ottaa kaatuessaan vaistomaisesti kädellä vastaan. Nilkan ja polven nivelsiteet venähtävät herkästi vääntymisen seurauksena. Osassa kaatumisista voi syntyä nilkan, pohjeluun tai sääriluun murtumia tai polven nivelkierukan repeämiä.

- Alkuvaiheen oireet eivät aina kerro mahdollisten vaurioiden vakavuudesta. Siksi on parempi varmistaa tilanne jo heti alussa sen sijaan, että odottaa viikkokausia josko tilanne korjautuisi itsekseen.

Moni kaatumisen aiheuttama tapaturma sattuu työmatkalla. Kannattaa muistaa, että jokainen työntekijä on lakisääteisesti työpaikasta riippumatta työtapaturmavakuutuksen piirissä. Työtapaturmavakuutus kattaa myös työmatkalla sattuneet tapaturmat.

Yksityisten palveluiden käyttöä kannattaa harkita, vaikkei erityistä tapaturmavakuutusta olisikaan. Etenkin jos ajan säästäminen painaa omassa vaakakupissa.

- Jos esimerkiksi Terveystalossa esimerkkilaskelmaan otetaan lääkärinpalkkio, röntgenkuvaus ja tukiside, aiheutuu potilaalle yhteensä noin 175-185 euron kustannukset. Niistä hän saa Kela-korvauksen. Kun aikaa koko prosessiin kuluu parhaimmillaan vain alle tunti, kannattaa miettiä onko yksityispalveluiden käyttäminen parempi vaihtoehto kuin pahimmassa tapauksessa tuntien jonottaminen julkisen terveydenhuollon toimipisteessä, pohtii Lähteenmäki.

Lisätietoja:

Hannu Lähteenmäki, ortopedian erikoislääkäri, Terveystalo, hannu.lahteenmaki@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, puh. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs