Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Tapaturmien nopea tarkistuttaminen kannattaa

Terveystalo

Tapaturmien nopea tarkistuttaminen kannattaa

Tiedote.
Julkaistu: 07.11.2013 klo 09:01
Julkaisija: Terveystalo

Tavallisimpia kaatumisen aiheuttamia vammoja ovat pienet ruhjeet ja venähdykset, mutta suurempiakin vammoja syntyy. Kolhujen nopea tarkistuttaminen lääkärillä kannattaa.

Kaatumisesta johtuvia tapaturmia sattuu jatkuvasti ympäri vuoden ja eri tilanteissa. Liukkailla keleillä kaatumisen riskit ovat kuitenkin suuremmat ja esimerkiksi nivelsiteiden ja murtumien määrä kasvaa. Moni vamma ei heti tunnu pahalta, mutta alkaa vaivata jonkin ajan kuluttua. Siksi olisi hyvä heti kaatumisen jälkeen selvittää vamman laatu. Tarkka diagnoosi helpottaa tervehtymisen arviointia ja kuntoutusta varten annettava ohjeistus on tarkempaa.

- Tavallisimmin kaatumisesta aiheutuvat vammat ovat lieviä, ja vain osa vaatii kiireellistä hoitoa. Tapaturman jälkeen on kuitenkin hyvä hakeutua tapaturmapäivystykseen, mikäli vammakohdassa on kovaa kipua tai esimerkiksi raajan liikuttaminen on vaikeaa. Päivystyksessä vamman laatu voidaan selvittää nopeasti ja tarvittava hoito aloittaa välittömästi, muistuttaa Oulun Terveystalon ortopedi Martti Lakovaara

Yksityisen terveysaseman tapaturmapäivystyksessä potilas pääsee nopeasti lääkärin vastaanotolle ja röntgentutkimukseen.

- Lääkärin tutkimusta täydentävänä tutkimuksena röntgenkuvaus on lääkärille hyödyllinen työkalu. Röntgenkuvauksen avulla voidaan sulkea pois murtumat ja esimerkiksi nivelten sijoiltaan menot. Nopea ja täsmällinen diagnoosi helpottaa ja nopeuttaa oleellisesti hoidon aloitusta ja siten myös toipumista, Lakovaara toteaa.

Ranteet, nilkat ja polvet vaarassa

Tavallisia kaatumisen aiheuttamia vammoja ovat ranteen venähdykset ja murtumat sekä olkapään kiertäjäkalvon repeämät, jotka syntyvät silloin kun ihminen ottaa kaatuessaan vaistomaisesti kädellä vastaan. Nilkan ja polven nivelsiteet venähtävät vääntymisen seurauksena. Osassa kaatumisista voi syntyä nilkan, pohjeluun tai sääriluun murtumia tai polvinivelen sisäisiä vammoja, kuten esimerkiksi nivelkierukan ja nivelsiteiden vammoja.

- Alkuvaiheen oireet eivät aina kerro mahdollisten vaurioiden vakavuudesta. Siksi on parempi varmistaa tilanne heti tapaturman satuttua sen sijaan, että odottaa viikkokausia josko tilanne korjautuisi itsekseen.

Moni kaatumisen aiheuttama tapaturma sattuu työmatkalla. Kannattaa muistaa, että jokainen työntekijä on lakisääteisesti työpaikasta riippumatta työtapaturmavakuutuksen piirissä. Työtapaturmavakuutus kattaa myös työmatkalla sattuneet tapaturmat. Yksityisten palveluiden käyttöä kannattaa tosin harkita, vaikkei erityistä tapaturmavakuutusta olisikaan.

- Jos esimerkiksi Terveystalossa esimerkkilaskelmaan otetaan lääkärinpalkkio, röntgenkuvaus ja tukiside, aiheutuu potilaalle yhteensä noin 175-185 euron kustannukset. Niistä potilas saa Kela-korvauksen. Aikaa koko prosessiin kuluu parhaimmillaan vain alle tunti. Usein julkisella puolella samojen asioiden selvittelyyn saattaa kulua varsin paljon aikaa, mikä johtuu monesta syystä.

- Usein vammojen diagnostiikka ja alkuhoito sekä hoitosuunnitelman teko sujuu yksityisen palvelun kautta nopeammin. Tällöin myös vamman hoito voidaan aloittaa nopeammin, vaikka potilaan lopullinen hoito tapahtuisikin julkisessa terveydenhuollossa, esimerkiksi keskussairaalassa, pohtii Lakovaara.

Lisätietoja:

Martti Lakovaara, ortopedian erikoislääkäri, Terveystalo, martti.lakovaara@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, puh. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs