Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Talven flunssakausi tuntuu lapsiperheissä

Terveystalo

Talven flunssakausi tuntuu lapsiperheissä

Artikkeli.
Julkaistu: 12.12.2011 klo 10:16
Julkaisija: Terveystalo

Korvatulehdukset ja flunssat ovat tuttuja talvivaivoja lapsiperheissä. Raskauden ja imetyksen kautta saadut vasta-aineet suojaavat vauvaa puolen vuoden ikään saakka. Tämän jälkeen lapsen oma vastustuskyky aloittaa puolustustyön tartuntoja vastaan. Milloin sairaan lapsen kanssa tulisi lähteä lääkäriin?

Lapsen parin ensimmäisen elinvuoden aikana erilaiset infektiotaudit tarttuvat pieneen helposti ja vanhemmista voi tuntua, että elämä on yhtä sairaan lapsen hoivaamista. Lasten vastustuskyky kehittyy noin viisivuotiaaksi asti, jolloin infektiomäärät rauhoittuvat yleensä aikuisen tasolle.

Riesana korvatulehdus

Pieni lapsi hengittää nenän kautta. Nenän alueen tulehdus voi aiheuttaa tukkoisuutta, jonka myötä unen laatu heikkenee ja lapsesta tulee väsynyt, kärttyinen ja itkuinen. Nenän hoito keittosuolatipoilla ja niistäjällä helpottaa oloa.

Nenän alueen tukkoisuus johtaa helposti myös korvakipuun.

- Korvassa tärykalvon takana on pieni ilmaontelo, välikorva. Nuhan iskiessä välikorvan ilmansaanti vaikeutuu tai katkeaa kokonaan ja ontelo täyttyy nesteellä. Bakteerien ja korvan tulehdusriski lisääntyy, kuvailee korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta.
 
 Korvakipu ei kuitenkaan aina viittaa antibiootteja vaativaan bakteeritulehdukseen.

- Välikorvan ilmanpuute ei korjaannu lääkkeellä ja kaikkiin tulehdusreaktioihin ei tarvita antibioottia. Jopa 80 prosenttia jonkinasteiseksi tulehdukseksi kutsuttavista korvavaivoista paranee itsestään.

- Lääkärin diagnoosi on kuitenkin järkevän hoidon perusta. Turhista antibioottikuureista tulisi pyrkiä eroon, mutta ei myöskään ole järkevää jättää selkeästi oireilevaa ja tulehtunutta korvaa hoitamatta, Kimmo Saloranta sanoo.

Toistuvasti tulehtunutta korvaa voidaan hoitaa myös kirurgisesti. Pienessä toimenpiteessä korviin asetetaan putket, jotka takaavat ilman pääsyn välikorvaan. Joissain tapauksissa myös kitarisan poisto voi olla tehokas hoito katkaista toistuva nuha- ja tulehduskierre.

Toistuvista taudeista harmia arkeen

Lapsen kasvaessa myös infektiot muuttuvat. Viisivuotiailla alkaa esiintyä poskiontelon tulehduksia ja kymmenen korvilla otsaontelon tulehduksia. Kouluikäisellä voi käyttää nuhan eräänlaisena luomuhoitona nenähuuhtelua, joka usein onnistuu esikouluikäiseltäkin, kun aikuinen näyttää esimerkkiä. Nielurisatulehduksista antibiootilla on hoidettavissa A-ryhmän streptokokin aiheuttama angiina.

- Jatkuvat tulehdukset on syytä hoitaa huolella. Sairasteleva ja kookkaiden kita- ja nielurisojen vuoksi tukkoinen ja kuorsaava lapsi nukkuu huonosti ja väsyneenä hänellä voi olla vaikeuksia keskittyä koulussa. Pahimmillaan tukkoisuus vaikeuttaa karkean ruuan nielemistä, hankaloittaa leukojen kasvua ja purennan normaalikehitystä ja jopa hidastaa kasvua, Kimmo Saloranta kertoo.

Äidin vaistolla lääkäriin

Kotona usein arvioidaan kuumeen määrästä, onko syytä lähteä lääkäriin. Todellisuudessa tarkin mittari on lapsen yleistila.

- Äidin intuitio on erinomainen työkalu! Vanhemmat erottavat hyvin, onko lapsi todella sairas vai vain pikkuflunssassa. Heikkokuntoinen lapsi on aina tutkittava, oli hänellä kuumetta tai ei. Toisaalta kuumeinen, mutta muutoin hyväkuntoinen lapsi ei välttämättä hyödy lääkärin vastaanotolla käynnistä.

Kuumeessa on syytä muistaa nesteytys. sillä lämmön nousu lisää nestetarvetta oleellisesti.

- Mummon ohjeet kuumasta mehusta eivät ole ihan tuulesta temmattuja. Mustaviinimarjamehu ja hunaja saattavat olla pieneksi hyödyksi infektiossa, Kimmo Saloranta kannustaa.

Lapset reagoivat infektioihin henkilökohtaisella tavalla. Tilanteen selvittämisessä auttaa vain asianmukaisesti tehty arvio.

- Korvatulehduskierteeseen tottuneeseen perheeseen saattaa syntyä lapsi, jolla ei koskaan ole korvaongelmia. Lapsi tuodaan vastaanotolle vahvan korvatulehdusepäilyn saattelemana heti nuhan alkuvaiheessa. Ajan kanssa kuitenkin opitaan, ettei nuha aina tarkoitakaan korvatulehdusta tämän lapsen osalta, Kimmo Saloranta rauhoittelee perheitä infektiokauden kynnyksellä.

Kuvassa:
Pikkupotilas korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Salorannan vastaanotolla. (Kuva: Aki Rask)

Liitetiedostot

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 5000 terveydenhuollon ammattilaista. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs