Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suonikohjuista eroon helposti ja kivuttomasti

Terveystalo

Suonikohjuista eroon helposti ja kivuttomasti

Artikkeli.
Julkaistu: 20.03.2012 klo 14:00
Julkaisija: Terveystalo

Uudet hoidot ovat syrjäyttäneet suonikohjujen perinteisen leikkaushoidon. Ultraääniohjatut vaahtoruiskutus- sekä lämpökutistushoidot (laser-, radioaalto- ja höyrykutistus) mahdollistavat ikävien suonikohjujen hoitamisen usein yhdellä hoitokerralla. Jalat kaunistuvat ilman arpia ja toimenpiteestä toipuu ilman sairauslomaa.

Suonikohjut eli laskimolaajentumat ovat seuraus laskimoverenkierron vajaatoiminnasta. Ne syntyvät, kun jalkojen laskimoläpät ja laskimon seinämä antavat periksi, ja laskimovirtaus kääntyy takaisin jalkaan. Suoni pääsee pullistumaan ja se näkyy iholla sinertävinä kohoumina. Kyseessä on hyvin yleinen vaiva, jopa 400 000 suomalaista kärsii jonkinasteisesta laskimoviasta. Heidän joukossaan on naisia kolminkertaisesti miehiin verrattuna.

- Vaivasta vaietaan edelleen turhaan, eikä tietämys hoitomahdollisuuksista ole riittävää. Kosmeettisen haitan lisäksi jaloissa esiintyy usein kipua ja turvotusta, ja oireita voi olla vaikka eivät suonikohjut olisi kovin näkyvätkään, sanoo dosentti, verisuonikirurgian erikoislääkäri Aarno Lehtola Terveystalosta.

Suonikohjujen paikallinen poistaminen ilman taustalla olevan virtaushäiriön korjaamista ei korjaa vikaa kuin näennäisesti ja hetkellisesti. Paras ja kestävin tulos saadaan hoitamalla kohjujen ohella myös laskimoiden virtaushäiriö kokonaisuudessaan.

Parempia tuloksia nopeammin

Suonikohjujen aiheuttamista kivuista ja turvotuksesta sekä esteettisistä haitoista pääsee nykyisin eroon entistä helpommin.

- Vaahtoruiskutus on tällä hetkellä yleisin hoitomuoto suonikohjuihin, perinteinen leikkaus on jo harvinaisempi. Uusien ultraääniohjattujen vaahtoruiskutus- ja lämpökutistushoitojen ansiosta sekä itse toimenpide että siitä paraneminen ovat monin verroin perinteistä leikkausta nopeampia, Aarno Lehtola kertoo.

Hoidon aluksi potilaan alaraajalaskimot tutkitaan ultraäänilaitteella, jonka avulla määritellään laskimovian laajuus ja vaikeusaste. Vaahtohoidossa viallisen suonen sisälle ruiskutetaan ultraäänikontrollissa vaahtoa, joka tuhoaa suonen sisäpinnan ja suoni tukkeutuu, ikään kuin liimautuu kiinni. Lämpökutistushoidoissa suoni tukitaan tuhoamalla viallinen laskimo laskimonsisäisesti lämpökatetrilla. Luonto itse siivoaa vähitellen tuhoutuneen kudoksen pois.

- Potilaan kannalta leikkauksettomat menetelmät ovat erittäin käteviä koska samalla käynnillä voidaan tehdä ultraäänitutkimus ja hoitaa ongelma kuntoon. Lisäksi uudet hoitomuodot eivät vaadi sairaslomaa, valottaa Lehtola.

Suonten lopullinen kutistuminen kestää parista viikosta kuukausiin. Kontrollikäynti on yleensä parin viikon kuluttua ja silloin paranemista voidaan nopeuttaa ottamalla neulalla pois vanhaa verta.

Hoitosukka jalassa suihkuun

Uudet hoitomenetelmät sopivat lähes kaikille ja ne tehdään toimenpidehuoneessa. Vaahtoruiskutusaineilla itsessään on puuduttava vaikutus. Lämpökutistushoidot tehdään paikallispuudutuksessa.

Aktiivinen jälkihoito on hyvän lopputuloksen ja toipumisen nopeuden kannalta tärkeää. Hoidon yhteydessä potilas saa juuri hänelle sopivan erikoisvalmisteisen hoitosukan tai -sukat, mikäli molemmat jalat on käsitelty.

- Hoitosukka on niin sanottu kompressiosukka ja sen käyttäminen parantaa laskimoverenkiertoa, estää turvotusta sekä ehkäisee veritulppien muodostumista. Hoitosukkaa käytetään yötä päivää parin viikon ajan, ja sen kanssa voi mennä suihkuun ja uimaan.

Toimenpiteen laajuudesta ja hoitomuodosta riippuen moderneilla tekniikoilla tehtävät suonikohjuhoidot maksavat noin 650 – 2 600 euroa.

- Hoitotulokset ovat erinomaiset: jalat kaunistuvat ilman arpia ja toimenpiteestä toipuu nopeasti, yleensä ilman kipulääkitystä. Ikävä vaiva hoituu helposti, summaa Aarno Lehtola ja kannustaa suonikohjuista kärsiviä hakeutumaan vastaanotolle.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, puh. 030 63 31721 tai anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti noin 6000 terveydenhuollon ammattilaista. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs