Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomen hyvä zoonoositilanne halutaan säilyttää

Maa- ja metsätalousministeriö

Suomen hyvä zoonoositilanne halutaan säilyttää

Tiedote.
Julkaistu: 16.01.2013 klo 11:00
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

MMM ja STM tiedottavat
Helsinki 16.1.2013

Eläinten ja ihmisten välillä tarttuvien tautien, zoonoosien, varalle on valmistunut strategia, jonka  lähtökohta on turvata väestön terveys taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Tavoitteena on Suomen zoonoositilanteen säilyminen hyvänä toimintaympäristön lisääntyvistä uhkista huolimatta.

Eläinten ja ihmisten välillä tarttuvat taudit − Suomen zoonoosistrategia 2013−2017 on järjestyksessä toinen kansallinen maa- ja metsätalousministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalojen yhteisstrategia zoonoosien torjunnan kehittämiseksi. Työryhmä luovutti strategian maa- ja metsätalousministeri Jari Koskiselle ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille tänään Helsingissä.

Strategian mukaan vuosien 2013–2017 aikana torjunta- ja tutkimustyössä on keskityttävä  erityisesti kampylobakteerin aiheuttamiin tartuntoihin. Yhtä tärkeää on pyrkiä estämään eläinten ja elintarvikkeiden välityksellä ihmisiin siirtyvää mikrobilääkeresistenssiä, eli bakteerien lisääntyvää vastustuskykyä antibiooteille ja muille mikrobilääkkeille. 

Suomen nykyinen zoonoositilanne on pääosin hyvä. Elintarvikevälitteisten zoonoosien aiheuttajista merkittävimpiä ovat kampylobakteeri, salmonella, yersinia, listeria ja EHEC. Taloudellisen tilanteen heikentyminen, elintarvikkeiden, eläinten ja rehujen tuonnin lisääntyminen sekä elintarviketuotantoon liittyvien elinkeinojen rakennemuutokset voivat kuitenkin huonontaa nykyistä tilannetta. Nämä muutostekijät voivat lisätä myös mikrobilääkeresistenssin esiintymistä eläimissä ja elintarvikkeissa, jolloin resistenssin riski siirtyä ihmisiin lisääntyy.

Luonnonvaraisten eläinten välittämistä zoonooseista merkittävimpiä ovat myyräkuume, puutiaisaivotulehdus ja borrelioosi. Ilmaston ja ympäristön muutokset voivat lisätä luonnonvaraisten eläinten välittämiä zoonooseja ja myös uusia zoonooseja voi levitä Suomeen.

Strategiassa esitetään useita toimenpiteitä, joiden toteutuminen edellyttää laajan toimijakentän osallistumista. Yhteistyötä tarvitaan väestön terveys-, elintarvike- ja rehuturvallisuus- ja eläinten terveyssektoreiden välillä sekä viranomaisten, tutkimuslaitosten ja elinkeinon kesken. Viestintä ja väestön tiedon ja tietoisuuden lisääminen ovat myös tärkeässä asemassa zoonoosien torjuntatyössä.

Strategian laatimisesta on vastannut Zoonoosikeskuksen ohjausryhmä, johon kuuluu edustajia maa- ja metsätalousministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Elintarviketurvallisuusvirastosta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Lisätietoja:
eläinlääkintöneuvos Terhi Laaksonen, MMM, p. 0295 16 2413, terhi.laaksonen(at)mmm.fi
ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen, STM,  p. 0295 16 3324, anni-riitta.virolainen-julkunen(at)stm.fi
tutkimusyksikön johtaja Anna-Liisa Myllyniemi, p. 0400 287 398, anna-liisa.myllyniemi(at)evira.fi
osastonjohtaja Petri Ruutu, THL, p. 0295 24 8670, petri.ruutu(at)thl.fi
johtaja Saara Raulo, Zoonoosikeskus, p. 040 825 0261, saara.raulo(at)evira.fi


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs