Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomalaiset ovat epätietoisia psoriasiksen taudinkuvasta

Psoriasisliitto

Suomalaiset ovat epätietoisia psoriasiksen taudinkuvasta

Tiedote.
Julkaistu: 27.10.2015 klo 08:45
Julkaisija: Psoriasisliitto

Maailman psoriasispäivä 29.10. hälventää psoriasikseen liittyviä ennakkoluuloja. Ennakkoluulot lisäävät psoriasiksen henkistä kuormittavuutta.

Psoriasisliitto selvitti psoriasista sairastaviin kohdistuvia asenteita Otantatutkimuksen toteuttamalla Mitä tiedät psorista -kyselyllä. Vaikka psoriasis tiedetään sairaudeksi, kaksi kolmasosaa vastaajista tuntee mielestään huonosti psoriasiksen sairautena. Alle puolet vastaajista oli tietoisia, että psoriasis vaikuttaa koko terveyteen, ei vain ihoon ja niveliin.

Kyselyn mukaan suomalaisten asenteet psoria sairastaviin tuntuisivat olevan pääosin kohdillaan. Samalla yli 90 prosenttia vastaajista uskoo kuitenkin, että psoriasista sairastavia kohtaan on yhä ennakkoluuloja.

Asenteet psoriasista sairastavia kohtaan ovat keskimääräistä myönteisemmät yli 30-vuotiaiden, naisten ja korkeasti koulutettujen keskuudessa. Asenteet ovat selvästi myönteisemmät myös jos tuttavapiirissä on joku psoriasista sairastava.

Alle 30-vuotiaiden keskuudessa psoriasis tunnetaan huonommin, mikä näkyy selvästi varautuneempana suhtautumisena. Esimerkiksi 15 prosenttia nuorista pitää psoriasista tarttuvana tautina ja joka neljäs ei haluaisi istua samoilla lauteilla saunassa psoriaatikon kanssa. Myös miesten tietämys psoriasiksesta on jonkin verran keskimääräistä heikompi ja asenteet jonkin verran kielteisemmät.

Lähes kaikki vastaajat pitivät tärkeänä, että psoriasista tehdään tunnetuksi. Noin kaksikolmasosaa vastaajista olisi kiinnostunut saamaan lisätietoa, mikäli joku kertoisi sairastavansa psoriasista.

”Psoriasis ei tartu, mutta psoriaatikot kokevat fyysisten oireiden lisäksi sairauden usein myös henkisesti kuormittavana. Kysely osoittaa, että tarvetta lisätiedolle edelleen on”, toteaa Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Puhujina Taras Klimenko ja Maaret Kallio 

Lisätietoa psoriasiksesta sairautena tarjoaa vuosittain 29.10. vietettävä Maailman psoriasispäivä. Maailman terveysjärjestö WHO korostaa päivän merkitystä psoriasista koskevan tiedon levittämisessä sekä sairastuneiden kokeman leimautumisen hälventämisessä.

Maailman psoriasispäivän Suomen päätapahtumassa puhuvat ihotautilääkäri Taras Klimenko ja psykoterapeutti Maaret Kallio. Kaikille avoin ja maksuton yleisötilaisuus järjestetään 29.10. kello 17–19 Postitalon auditoriossa Helsingissä.

Klimenkon aiheena on Psoriasis koko kehon sairautena ja Kallion Ydinkohtana rakkaus: Itsetunto, seksuaalisuus ja parisuhde sairauden äärellä. Paikalle mahtuu 75 osallistujaa saapumisjärjestyksessä.

Mitä tiedät psorista -kyselytutkimus

Psoriasisliitto täyttää 40 vuotta lokakuussa 2015. Juhlavuoden kunniaksi Psoriasisliitto teetti Otantatutkimuksella Mitä tiedät psorista -tutkimuksen. Tutkimus toteutettiin webpaneelissa huhtikuussa 2015. Kyselyyn vastasi 1000 henkilöä ja näyte edustaa valtakunnallisesti 15–74-vuotiaita internetiä käyttäviä suomalaisia. Näyte kiintiöitiin iän ja sukupuolen mukaan alueittain.

Lisätietoja:

Sonja Bäckman, toiminnanjohtaja, Psoriasisliitto, p. 09 2511 9010, sonja.backman@psori.fi

Ilona Ruskoaho, viestintäpäällikkö, Psoriasisliitto,p. 09 2511 9030, ilona.ruskoaho@psori.fi

 

Liitetiedostot

Psoriasisliitto – Psoriasisförbundet ry

Psoriasisliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, joka huolehtii psoriaatikoiden edunvalvonnasta ja psoriasiksen tunnettuuden kasvattamisesta. Liitto myös tarjoaa palveluita ja vertaistukea psoriaatikoiden tueksi. Psoriasisliittoon kuuluu 14 000 jäsentä 44:n eri puolilla Suomea toimivan paikallisyhdistyksen kautta. Psoriasista sairastavia on Suomessa jopa 160 000. Kansainvälistä Maailman psoriasispäivää vietetään joka vuosi 29.10. www.psoriasisliitto.fi

Mikä on psoriasis?

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita sekä altistaa liitännäissairauksille. Psoriasis ei tartu, mutta sairastuneet kokevat fyysisten oireiden lisäksi sairauden usein myös henkisesti kuormittavana. Alttius psoriasikseen periytyy.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs