Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomalais-australialainen tutkimusyhteistyö tähtää yksilöllisen terveystiedon uudenlaiseen hyötykäyttöön

Oulun yliopisto

Suomalais-australialainen tutkimusyhteistyö tähtää yksilöllisen terveystiedon uudenlaiseen hyötykäyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2014 klo 08:10
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopiston, Centre for Health and Technology; VTT; Flindersin yliopisto
Tiedote 5.11.2014

Suomalais-australialainen tutkimusyhteistyö tähtää yksilöllisen terveystiedon uudenlaiseen hyötykäyttöön

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon terveystietoa sinusta kertyy lääkärien, apteekkien, laboratorioiden ja jopa ruokakauppojen rekistereihin?

Digital Health Revolution (DHR) -hankkeen tutkijat ovat yhdistäneet voimavaransa etelä-australialaisen Flindersin yliopiston tutkijoiden kanssa selvittääkseen, kuinka kansalaiset voisivat hyödyntää tätä eri rekistereihin kertyvää yksilöllistä terveystietoaan oman terveytensä ja hyvinvointinsa edistämiseksi.

”Flindersin yliopiston tutkijoiden kanssa tulemme kehittämään yhdessä mobiilisovelluksia ja verkkopalveluita jotka auttavat kuluttajia ymmärtämään omia terveystietojaan esimerkiksi erilaisin visualisoinnin keinoin”, VTT:n erikoistutkija Miikka Ermes avaa DHR-hankkeen ja Flindersin yliopiston välisen yhteistyön luonnetta.

Flindersin yliopiston apulaisprofessori Niranjan Bidargaddi kertoo, että Australia on investoinut merkittävästi kansalliseen yksilön hallinnoimaan terveystiliin, joka mahdollistaa sen, että yksilö voi itse kontrolloida ja hyödyntää omia terveystietojaan.

”Tutkimme Flindersin yliopistossa sitä, kuinka yksilölliset ja monimutkaiset terveystiedot saadaan terveystililtä takaisin kuluttajien käyttöön informatiivisella mutta pelkistetyllä ja helposti ymmärrettävällä tavalla”, Bidargaddi kertoo.

”Terveystieto ilmaistaan tyypillisesti muodossa, joka on tarkoitettu harjaantuneiden terveydenhoidon ammattilaisten luettavaksi ja tulkittavaksi. Flindersissä kehitämme sovelluksia, jotka esittävät kompleksisen terveystiedon yksilöille tavalla, joka ei ole pelkästään helpompi tulkita vaan voi myös auttaa heitä omaksumaan terveellisempiä elintapoja ja parantamaan hyvinvointia”, hän jatkaa.

Digital Health Revolution -hankkeen johtaja Maritta Perälä-Heape Oulun yliopistosta sanoo Flindersin yliopiston olevan ainutlaatuinen tutkimuskumppani terveys- ja hyvinvointipalvelujen ja sovellusten kehittämiseksi. ”Tämä kumppanuus lisää terveystiedon ymmärrettävyyttä ja siten helpottaa henkilön osallistumista oman terveyden ylläpitoon esimerkiksi mobiilisovellusten avulla.”

Myös Flindersin yliopiston professori ja yliopiston lääketieteen, hoitotieteen ja terveystieteiden tiedekunnan dekaani Michael Kidd iloitsee yhteistyöstä: “Flinders tukee uusia innovaatioita kansanterveyden, perusterveydenhuollon ja sairauksien ehkäisemisen alueella. Yhteistyö Digital Health Revolution -hankkeen kanssa on hieno mahdollisuus edistää alan tutkimus- ja kehitystoimintaa.”

Digital Health Revolution -hanke on Tekesin rahoittama strateginen tutkimusavaus. Hankkeessa on mukana kansainvälisesti verkottunut monitieteinen tutkimuskonsortio Oulun, Helsingin ja Lapin yliopistoista, Aalto-yliopistosta, Tampereen teknillisestä yliopistosta, VTT:stä ja Kuluttajatutkimuskeskuksesta.

 

Lisätiedot:

Miikka Ermes, erikoistutkija, VTT, Miikka.Ermes@vtt.fi, puh. 040 5309273

Maritta Perälä-Heape, johtaja, Centre for Health and Technology, Oulun yliopisto, maritta.perala-heape@oulu.fi, puh. 040 673 4159

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs