Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomalainen sairaanhoitajakoulutus uudistuu

Suomen sairaanhoitajaliitto

Suomalainen sairaanhoitajakoulutus uudistuu

Tiedote.
Julkaistu: 16.04.2013 klo 10:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Suomessa on parhaillaan käynnissä ainutlaatuinen sairaanhoitajien koulutuksen uudistamiseen tähtäävä hanke Sairaanhoitajakoulutuksen tulevaisuus. Terveydenhuollon toimijoiden ja kouluttajien yhteishankkeen tarkoituksena on kehittää sairaanhoitajien osaamista valtakunnallisesti tasalaatuiseksi ja vertailtavaksi sekä tuottaa siten parempia palveluita terveydenhuollon asiakkaille.

Päätavoitteena on yhtenäistää koulutuksen sisältöjä ja laatia valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset yleissairaanhoitajan osaamiselle EU-direktiivi ja kansainvälinen vaatimustaso huomioiden. Merkittävää on, että kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet mukaan hankkeeseen.

Terveydenhuollon palvelut vaativat uudenlaista osaamista

Sairaanhoitajakoulutuksen saaneita on suomalaisessa työelämässä eri tehtävissä 60 000 henkilöä. Tulevaisuuden muuttuvissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa sairaanhoitajien osaamista tarvitaan edelleen. Henkilöstön osaaminen on avainasemassa siinä, miten laadukkaita palveluita terveydenhuollossa tuotetaan ja kehitetään.

- On tärkeää, että pysymme tunnistamaan ydinosaamisen, joka sairaanhoitajan on hallittava koulutuksesta valmistuttuaan.  Olemme myös osa Euroopan yhteisöä, joten vain kansalliseen näkökulmaan rajautuva tarkastelu ei ole enää riittävää, Suomen Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto kertoo.

Työelämän muutosten hallinta edellyttää muutosten ennakointia koulutuksessa, sillä ammatillisen koulutuksen tehtävä on osaltaan ohjata ammattialan kehitystä.

- Meidän tulee yhä paremmin ennakoida väestöstä ja yhteiskunnasta nousevat tarpeet sekä tulevaisuuden haasteet niin, että opiskelijat saisivat koulutuksen aikana tarkoituksenmukaista osaamista ammattinsa harjoittamiseen, terveys- ja hoitoalan johtaja Elina Eriksson Metropolia Ammattikorkeakoulusta sanoo.

Tavoitteena tulevaisuuden haasteita vastaava yhtenäinen sairaanhoitajakoulutus

Säätytalolle 16.4. kokoontuneille terveysalan vaikuttajille esiteltiin hankkeen välituloksena tuotetut Sairaanhoitajakoulutuksen osaamisalueet. 

- Sairaanhoitajakoulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut työstävät parhaillaan yhdessä osaamisalueille konkreettisia tavoitteita ja sisältöjä. Nyt tehtävä yhteistyö yhtenäistää sairaanhoitajakoulutuksen opetussuunnitelmaa enemmän kuin koko ammattikorkeakoulujen toiminnan aikana, Eriksson jatkaa.

Osaamiskuvausten ja koulutussisältöjen valtakunnallisella yhtenäistämisellä ei ole tarkoitus rajoittaa ammattikorkeakoulujen autonomiaa. Jatkossakin jokainen ammattikorkeakoulu päättää itse, miten osaaminen koulutuksen aikana rakentuu sekä menetelmät, joiden kautta se saavutetaan.

Toukokuussa valmistuvien tulosten hyödyntäminen opetussuunnitelmissa mahdollistaa kuitenkin sen, että Suomessa on lähitulevaisuudessa yhtenäinen ammattikorkeakoulujen toteuttama yleissairaanhoitajakoulutus, joka pystyy vastaamaan sosiaali- ja terveysalan tarpeisiin ja haasteisiin sekä tulevaisuuden osaamisvaatimuksiin.

Suomen Sairaanhoitajaliiton ja Metropolia Ammattikorkeakoulun käynnistämän hankkeen yhteistyökumppaneina ovat Terveysalan koulutusjohtajien verkosto, Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Sairaanhoitajien koulutussäätiö (SHKS), Terveysalan akateemiset johtajat (Taja), Hoitotyön tutkimussäätiö (Hotus), Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy, Sjuksköterskeföreningen i Finland rf sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ja Helsingin kaupunki.

Lisätietoja:

Elina Eriksson
THT, dosentti, terveys- ja hoitoalan johtaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu
elina.eriksson@metropolia.fi, puh. 050 4140 563

Merja Merasto
THM, puheenjohtaja, Suomen sairaanhoitajaliitto ry
merja.merasto@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 044 5290 046

Laura Niemi
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Suomen sairaanhoitajaliitto ry
laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 373 8602

Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea je edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Sairaanhoitajaliittoon kuuluu yli 51 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs