Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Suomalainen Fida kannustaa Pohjois-Korean lapsia harjaamaan hampaansa

Fida International

Suomalainen Fida kannustaa Pohjois-Korean lapsia harjaamaan hampaansa

Tiedote.
Julkaistu: 05.07.2012 klo 17:19
Julkaisija: Fida International

Suomalaisen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalin hammasterveyshanke on saavuttanut merkittävän rajapyykin Pohjois-Koreassa. Lapsille suunnattu opetus hampaiden omahoidon perusteista saavutti viime vuonna kaikki pääkaupungin Pjongjangin alueet ja on siirtynyt korealaisten vastuulle. Ohjelmaa toteutetaan yhteistyössä päiväkotien, peruskoulujen ja sairaaloiden kanssa. Fida on harvoja lasten parissa toimivia ulkomaisia järjestöjä maassa.

­ ­­–Koulutamme koulujen ja päiväkotien opettajat kouluttajiksi. Jokainen lapsi saa harjoituskirjan, hammasharjan ja -tahnaa, jotka hankitaan paikan päältä. Perinteisesti hampaita hoidettiin suolavedellä, mutta ruokavalion sokeristuttua karies on entisestään lisääntynyt. Maassa on pulaa myös hoitolaitteista ja -materiaaleista kuten paikkaus- ja puudutusaineista, kertoo hanketta kuudetta vuotta koordinoiva helsinkiläinen hammaslääkäri Pirkko-Liisa Tarvonen.

Fidan työntekijät kouluttavat hammassairauksien hoidosta ja ehkäisystä kolmessa sairaalassa, Pjongjangissa ja maan luoteisosassa Jongun kunnassa. Tekeillä on myös lapsia hammashoitoon kannustava koreankielinen multimediaopetusmateriaali yhteistuotantona.

–Olen vieraillut monissa päiväkodeissa ja kouluissa. Myös ystävyyssuhteita on syntynyt. Hanke etenee vauhdikkaammin kuin itse on osattu ajatella, Pirkko-Liisa Tarvonen iloitsee.

Viime syksynä pohjoiskorealaisten hammaslääkärien ryhmä vieraili heille varten vasten järjestetyssä hammaslääketieteellisessä opetusseminaarissa Turussa. Korea-hankkeessa on mukana myös itäsuomalaisia hammaslääkäreitä ja Pjongjangin lääketieteellisen yliopiston professoreita. Tarvonen työskentelee ylihammaslääkärinä Helsingin kaupungin yliopistohammasklinikalla.

Lääkäritkin purkivat sairaalan seiniä

Fida on vienyt Koreaan myös lahjoituksena saatuja, tarkkaan valikoituja hammaskoneita. Asennus vaatii suunnittelua maassa, jonka sähköverkossa esiintyy katkoja ja jossa sisälämpötila vaihtelee sairaaloissakin.  

Keväällä suomalainen tekniikkaryhmä asensi pjongjangilaiseen Central District -hammassairaalaan uudet vesiputkistot ja sähkövedot. Henkilökunta opiskeli samalla järjestelmän rakentamisen. Asennuksen vuoksi myös rakennuksen lämpöeristys jouduttiin uusimaan. Maassa ensi kertaa vieraillut lapinlahtelainen putkimies Juhani Kaatrasalo kuvailee:

–Kun esimerkiksi hiekkaa seulottiin, ei mietitty, kuka on hammaslääkäri ja kuka hammashoitaja. Kaikki tekivät hommia yhdessä ja korealaisia jäi hommiin illaksikin meidän lähtiessä työmaalta. 

Fida jatkaa vuoteen 2014 asti suun terveydenhuollon kouluttamista ja uusii vielä kaksi hammassairaalaa Pohjois-Koreassa. Sairaaloissa toimii myös Fidan terveyshanke, ja Jongun alueella Pohjois-Pjonganin maakunnassa järjestön siemenperunahanke.


Haastattelupyynnöt ja lisätietoa:
Hankekoordinaattori Pirkko-Liisa Tarvonen| puh. 050-5717 570| pirkko-liisa.tarvonen@fidadevelopment.fi 

Kuvapyynnöt ja lisätietoa Fidasta:
Fidan viestintä, Päivi Simi-Kim| puh. 040-532 9325| paivi.simi-kim@fida.info| www.fida.info

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka toteuttaa yli 70 kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun hanketta sekä laajaa kummilapsitoimintaa lähes 40 maassa. Fida on Suomen ulkoasiainministeriön ja Euroopan komission Humanitaarisen avun osaston (ECHO)kumppanuusjärjestö. Fida lähetystorien tuotoilla autetaan kehitysmaiden köyhiä. www.fida.info


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs