Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » STY: Tuulivoimaloista ei vaaraa terveydelle – turhasta pelottelusta sen sijaan on

Suomen Tuulivoimayhdistys ry

STY: Tuulivoimaloista ei vaaraa terveydelle – turhasta pelottelusta sen sijaan on

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2013 klo 09:45
Julkaisija: Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoimahankkeiden myötä Suomessa on virinnyt keskustelua siitä, onko tuulivoimalla vaikutuksia lähiasukkaiden terveyteen. Asiasta löytyy paljon tieteellisiä tekstejä. Kattavan kuvan saamiseksi Suomen tuulivoimayhdistys ry (STY) teetti VTT:llä laajan kirjallisuuskatsauksen, jonka lähteenä on lähes puolensataa tieteellistä artikkelia. Nykytiedon valossa voidaan sanoa, että tuulivoima ei ole terveydelle haitallista; itsestään selvänä taustaoletuksena on, että voimaloiden sijoittelussa kunnioitetaan muun muassa asumisterveysohjeessa määriteltyjä ääniohjearvoja.

Kirjallisuuskatsauksessa todetaan, että tuulivoimaloiden aiheuttama äänen laatu ja voimakkuus eivät ole sellaisia, että ne voisivat aiheuttaa fyysisiä oireita ihmisissä. Suomenkin lehdissä käsitellylle, niin kutsutulle tuulivoimasyndroomalle ei löydy tieteellistä tukea eikä tuulivoima aiheuta vaaraa myöskään esimerkiksi epileptikoille. Tuulivoima voi kuitenkin aiheuttaa koetun terveyden heikkenemistä. Koettuun terveyteen vaikuttavat mm. stressi ja negatiiviset tunteet. Stressi vaikuttaa myös monien fyysisten oireiden syntyyn.

”Raportin tausta-aineistosta käy ilmi, että ihminen sairastuu ja kokee oireita, kun hänen käsketään niitä kokea. Tämän osalta vastuuta on myös julkisella keskustelulla ja uutisoinnilla: Tapauksia, joissa on kyseessä esimerkiksi laiterikko, väärä rakennuspaikka tai muu poikkeustilanne ei pidä yleistää koskemaan kaikkea tuulivoimarakentamista. Epätieteellisiin lähteisiin perustuva pelottelu tuulivoimaloiden vaarallisuudesta voi jopa vaarantaa ihmisten terveyden” STY:n puheenjohtaja Jari Suominen kommentoi.

Yksi lääke koetun terveyden kohentamiseen löytyy lääketieteen ulkopuolelta. Raportissa todetaan, että heikentynyttä koettua terveyttä voi mahdollisesti parantaa osallistumismahdollisuuksien ja tiedottamisen avulla: osallistumismahdollisuudet ja tieto parantavat hankkeen paikallista hyväksyttävyyttä ja vähentävät hankkeen vuoksi koettuja negatiivisia tunteita, mikä vähentää stressiä. Stressitön ihminen kokee terveytensä paremmaksi kuin stressaantunut.

”Raportti on alalle myönteinen, mutta toimii samalla hyvänä muistutuksena toimijoille. Tiedottamista ja tapaamisia kansalaisten kanssa ei ole koskaan liikaa eikä liian aikaisin”, pohtii STY:n toiminnanjohtaja Anni Mikkonen.

”Ihminen luontaisesti karsastaa uutta ja tuntematonta. Uusien tuulivoimaloiden myötä tuulivoimasta tulee meille kaikille tutumpaa ja arkipäiväisempää. Olemme vielä tilanteessa, jossa harvalla suomalaisella on omakohtaisia kokemuksia tuulivoimasta.  Ihmiset pelkäsivät aluksi autoja, ja niiden edellä piti kulkea varoituslippua heiluttava henkilö. Kuinka paljon suhteemme autoihin onkaan arkipäiväistynyt tuttuuden myötä!”, Mikkonen vertaa.

 

 

Kirjallisuuskatsaus – Tuulivoiman terveysvaikutukset on VTT:n kesällä 2013 tekemä raportti. Työn tilaajana ja rahoittajana toimi Suomen Tuulivoimayhdistys ry ja osa sen jäsenyrityksistä.

 

Koko raportti on luettavissa: http://www.tuulivoimayhdistys.fi/sites/www.tuulivoimayhdistys.fi/files/final_vtt-cr-04827-13.pdf

 

LISÄTIETOJA:

Anni Mikkonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Tuulivoimayhdistys ry
P. 040 771 6114

Jari Suominen                                                            
Puheenjohtaja                                                            
Suomen Tuulivoimayhdistys ry                                    
P. 050 595 6780                                                          

Liitetiedostot

Suomen Tuulivoimayhdistys ry (STY) on tuulivoima-alan edunvalvontajärjestö, joka kokoaa yhteen tuulivoima-alasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä, yrityksiä ja muita tahoja. Vuonna 1988 perustettu yhdistys välittää tietoa ja pyrkii monin keinoin muovaamaan suomalaista toimintaympäristöä mahdollisimman tuulivoimamyönteiseksi. STY:ssä on yli 230 henkilöjäsentä sekä yli 150 yritys- ja yhteisöjäsentä.

www.tuulivoimayhdistys.fi
www.tuulivoimayhdistys.fi/kuvapankki

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs