Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote uusii palvelusetelijärjestelmänsä. Muutos vaikuttaa ensisijaisesti niihin palveluntuottajiin, jotka ovat jo hyväksytty palvelusetelituottajiksi ja joiden tulee siirtyä uuteen järjestelmään.
Palveluseteliä käyttävien asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään järjestelmän muuttumisen takia. Myönnetyt palvelusetelit siirretään uuteen palvelusetelijärjestelmään, eikä palveluun tule katkoksia.
Siun soten käyttämä palvelusetelijärjestelmä vaihtuu Polycon Effector (palse.fi) -järjestelmäksi, joka korvaa nykyisen Vaana-järjestelmän (palveluseteli.fi). Uusi järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain loppuvuoden 2023 ja kevään 2024 aikana.
Uuden järjestelmän käyttöönoton myötä palveluseteliä käyttävien asiakkaiden mahdollisuudet muun muassa omavastuun hintavertailuun ja palveluun pääsyn keston vertailemiseen tulevat jatkossa paranemaan. Uusi järjestelmä mahdollistaa asiakkaille myös omien palvelusetelitietojen seuraamiseen, muun muassa palvelusetelin veloitukset ja palvelusetelin jäljellä olevan arvon tarkistamisen.
Suun terveydenhuollon palveluntuottajien hakeutuminen uuteen järjestelmään alkoi 18.9.2023. Suun terveydenhuollon palvelusetelit otetaan käyttöön loppuvuoden aikana. Olemassa oleville palveluntuottajille järjestelmän vaihtumisesta on tiedotettu suoraan, mutta uusia palveluntuottajia toivotaan myös mukaan:
– Uuden järjestelmän käyttöönoton yhteydessä kehitetään myös Siun soten sisäisiä palvelusetelin elinkaareen liittyviä prosesseja niin asiakkaan, palvelusetelituottajan kuin myös järjestäjän näkökulmasta ja keskitetään toimintoja prosessia paremmin palvelevaksi. Tämän toivotaan helpottavan mm. palvelusetelituottajan ja asiakkaan yhteydenpitoa Siun soteen. Toivomme myös uusilta palveluntuottajilta hakemuksia palvelusetelituottajaksi uuteen järjestelmään siirryttäessä, erityisesti suun terveydenhuollon palveluissa, kertoo hankinta- ja logistiikkajohtaja Kaisa Kolu.
– Hakeutumisessa auttaa Siun soten palvelusetelitiimi, Kolu jatkaa.
Uudessa järjestelmässä on useita palveluseteliprosessia sujuvoittavia toimintoja tuottajille. Näitä ovat muun muassa keskitetty portaali palveluntuottajaksi hakeutumiseen, hakemuksen liitteiden asiakirjahallinta sekä eri tuottajien palvelujen ja tietojen näkyvyyttä parantava aiempaa monipuolisempi julkinen luettelo. Uuden järjestelmän toivotaan helpottavan myös Siun soten ja palvelusetelituottajien välistä tietojen vaihtoa. Jatkossa ohjeet ja sääntökirjat löytyvät suoraan järjestelmästä, ja siellä on mahdollisuus myös ammattilaisten väliseen viestintään.
– Tavoitteena on asiakkaan, palvelusetelituottajien ja Siun soten oman henkilöstön välisen yhteistyön ja toiminnan läpinäkyvyyden parantaminen ja kehittäminen. Uudella järjestelmällä vastaamme niin henkilöstöltä, kuten myös asiakkailta ja palvelusetelituottajilta saamaamme palautteeseen ja esille nousseisiin kehittämistarpeisiin, Kaisa Kolu kertoo.
Palveluntuottajille tarkoitettu tieto palveluseteleistä, palvelusetelituottajaksi hakeutumisesta sekä palvelusetelien velvoitteista löytyvät Siun soten verkkosivuilta osoitteesta www.siunsote.fi/palvelusetelituottajaksi-hakeutuminen. Siun sote tulee järjestämään joulukuussa kaikille uusille sote-alan palveluyrittäjille infotilaisuuden palveluseteleistä ja mahdollisuuksista hakeutua palvelusetelituottajiksi.
Siun sotella on tällä hetkellä käytössä kaikkiaan 15 palvelusetelisääntökirjaa, jotka sisältävät eri tyyppisiä palveluseteleitä erilaisiin palveluihin. Vuonna 2022 Siun sote myönsi palveluseteleitä asiakkaille yhteensä noin 42 miljoonalla eurolla. Palveluseteli on vaihtoehto Siun soten omana toimintana järjestetylle palvelulle.
Palveluseteliä voidaan tarjota asiakkaalle, joka täyttää palvelusetelipalvelun myöntämisen ehdot. Tämä edellyttää ammattihenkilön tekemää palvelutarpeen arviointia. Asiakkaalla ei kuitenkaan ole ehdotonta oikeutta vaatia palvelua järjestettäväksi palvelusetelillä. Asiakkaalla on aina myös oikeus kieltäytyä palvelusetelistä, jolloin hänet ohjataan muulla tavoin järjestetyn palvelun piiriin.
Lisätietoja medialle:
Hankinta- ja logistiikkajohtaja Kaisa Kolu, [email protected], puh. 013 330 4304
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote huolehtii julkisista sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja ympäristöterveydenhuollon palveluista noin 163 400 pohjoiskarjalaiselle. Pohjois-Karjalan hyvinvointialue toimii Joensuun, Kiteen, Lieksan, Nurmeksen, Outokummun, Kontiolahden, Ilomantsin, Juuan, Liperin, Polvijärven, Rääkkylän, Tohmajärven ja Heinäveden alueella. Toimintamme tarkoitus on tukea, turvata ja tuottaa hyvinvointia, jotta Pohjois-Karjalassa olisi hyvä elää.
Pohjatyö hyvinvointialueelle on tehty vuodesta 2017 alkaen toimineessa Siun sote -kuntayhtymässä. Palvelujen järjestämisvastuu ja noin 8000 hengen henkilöstö siirtyivät 1.1.2023 alkaen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelle.
Facebook: facebook.com/siunsote
Twitter: @siunsote
Instagram: @siunsote
LinkedIn: Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun sote
#siunsote #tukeaturvaahyvinvointia #yhdessätehden
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1