Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Silmälasien käyttötutkimus 2011: Suomalainen vaihtaa silmälasejaan yhä useammin

Silmälasien käyttötutkimus 2011: Suomalainen vaihtaa silmälasejaan yhä useammin

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2011 klo 13:39
Julkaisija: Suomen Optikkoliikkeiden Liitto ry

[edellisen tiedotteen liitetiedosto on tässä korjattu oikeaan muotoon]

Yli puolet silmälasien käyttäjistä omistaa kahdet tai useammat lasit, paljastaa tuore tutkimus. Lähes puolet suomalaisista käyttää säännöllisesti silmälaseja ja satunnaisempia lasien käyttäjiä on lähes 70 % kansalaisista.

Naiset aloittavat lasien käytön nuorempina kuin miehet. Esimerkiksi 40-49 -vuotiaista naisista kolme neljästä käyttää silmälaseja, kun samanikäisistä miehistä laseja käyttää vain puolet.

Silmälasien lukumäärä on kasvanut selvästi: 51 prosenttia omistaa vähintään kahdet lasit ja yli kymmenellä prosentilla laseja on vähintään kolmet. Lukumääräisesti eniten laseja on 40-69 -vuotiailla, suurissa kaupungeissa ja eteläisessä Suomessa asuvilla. – Silmälasit ovat yhä useammin osa ihmisten kokonaispukeutumista ja niitä vaihdellaan tilanteen ja tunnelman mukaan, Suomen Optikkoliikkeiden Liiton toimitusjohtaja Panu Tast sanoo.

Näyttöpääte- ja erikoislasien käyttö on kasvanut selvästi. Käyttäjiä on peräti 6 % kun vuonna 2009 heitä oli vain 2 %. Laki velvoittaa työnantajaa hankkimaan näyttöpäätelasit, jos niiden käyttö on havaittu välttämättömäksi.

Aurinkolaseja vahvuuksilla käyttävien osuus on kasvanut viime vuosina. Nyt 16 %:lla on aurinkolasit vahvuuksilla (naisista 21 %, miehistä 12 %).

Piilolaseja säännöllisesti käyttävien osuudessa (2 % väestöstä) ei ole tapahtunut muutoksia viimeisen viiden vuoden aikana. Silloin tällöin piilolaseja käyttää lisäksi 3 % väestöstä. Naisissa on kolme kertaa enemmän piilolaseja säännöllisesti käyttäviä kuin miehissä, jotka käyttävät piilolaseja lähinnä silloin tällöin, esim. urheillessa.

Lasit hankitaan optikkoliikkeestä
Suomalaiset käyttävät yhä uudempia silmälaseja. Yli kolmannes hankkii uudet lasit vuosittain ja toinen kolmannes noin 2 vuoden välein. Tiheimmin silmälaseja hankkivat 40-59 -vuotiaat. Silmälasit hankitaan kotimaisesta optikkoliikkeestä (88 %). Internetin osuus ostokanavana on vain 2 %. Ulkomailta hankitaan vain 3 % laseista. Peräti 89 prosenttia on tyytyväisiä hankkimiinsa laseihin.

Vaikka piilolaseja ostetaan edelleen paljon myös internetistä, on kotimaisen optikkoliikkeen osuus myös piilolasien ostopaikkana kasvanut 59 prosenttiin.

Näöntarkastuksessa suomalainen luottaa yhä vahvemmin optikkoliikkeeseen, jossa yhä useampi (58 %) käy näöntarkastuksessa. Silmälääkärin tekemät näöntutkimukset ovat vähentyneet vastaavasti 3 %-yksiköllä vuodesta 2009.

Optisen Alan Tiedotuskeskuksen Taloustutkimuksella teettämän Silmälasien käyttötutkimuksen kohderyhmänä olivat 15-79-vuotiaat suomalaiset. Tutkimus toteutettiin henkilökohtaisina haastatteluina 18.8.-14.9.2011 välisenä aikana. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 037 kpl. Edellisen kerran tutkimus tehtiin vuonna 2009.

Lisätiedot:
Suomen Optikkoliikkeiden Liitto, projektijohtaja Taru Korja p. 040 503 9111; taru.korja[a]optometria.fi;
toimitusjohtaja Panu Tast, p. 040 5422 227; panu.tast[a]optometria.fi

Liitetiedostot

Optisen Alan Tiedotuskeskus palvelee koko optista toimialaa. Tiedotuskeskuksen osakkaina ovat Suomen Optikoiden Ammattiliitto ry, Suomen Optisen Alan Tukkukauppiaat ry ja Suomen Optikkoliikkeiden Liitto ry. Suomen Optikkoliikkeiden Liitto ry:n (SOL) jäsenistö koostuu optisen alan yrityksistä, joilla on 615 optikkoliikettä. Jäsenliikkeiden määrä on noin 80 % alan kaikista liikkeistä, ja jäsenten liikevaihdon osuus noin 90 % alan koko liikevaihdosta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs