Hämeenlinnassa nuorten parissa työskentelevät tahot yhdistivät voimansa ennaltaehkäistäkseen nuorten päihtyneenä ajoa. Kampanja käynnistyi Hämeen poliisin Ankkuri-tiimin toimesta heidän kohdattaessaan päihtyneenä ajaneita nuoria. Yhteistyössä ovat mukana A-klinikka Oy, Ehkäisevä päihdetyö sekä Stage -Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen Mokia Ry:n media- ja kulttuuripainotteinen nuorten työllisyyshanke. Mukaan haastettiin myös paikallinen rap-artisti Näkemysero sekä näyttelijä Rosa Hautala. Hämeenlinnan kaupunki tukee tätä yhteistyökampanjaa.
Kotibileet ovat seudulla nuorison suosiossa ja koska välimatkat ovat pitkiä, saatetaan humalassa lähteä ajamaan kotiin. Tilastollisesti kasvua ei ole vielä nähtävissä, mutta ilmiö huolestuttaa nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia. Erityinen huoli on nuorten asenteiden löyhtymisestä päihtyneenä ajoa kohtaan.
Kampanjan taustalla on laajempi tarve nostaa esiin myös aikuisten asenteita ja esimerkin vaikutusta. Pienikin määrä alkoholia, muuta päihdettä tai kolmiolääkettä (esim. vahvat kipulääkkeet) heikentävät ajokykyä. Aikuisten viestin nuorille tulisi olla selkeä: Jos ottaa, ei pitäisi ajaa. Aikuisten oma toiminta on perheissä esimerkkinä liikenne- ja päihdeasenteitaan pohtiville nuorille.
Alkoholinkäytössä ikäraja on 18 vuotta. Yhä suurempi osa nuorista on raittiita, mutta osa nuorista kokeilee kuitenkin päihteitä jo varhain, suurella riskillä. Nuoret kokevat, että vanhemmat ovat se tärkein taho, joka voi puuttua heidän päihdekäyttöönsä. Perhe ja muut aikuiset ovat keskeisessä asemassa nuorten suojelemiseksi päihdehaitoilta. Esimerkiksi kotiintuloaika suojaa nuorta, sillä pahin riski joutua onnettomuuksiin on puolesta yöstä aamuyöhön. Alaikäiselle alkoholin välittäminen on rikos, silti suurimman osan alkoholista nuoret saavat sisaruksiltaan, vanhemmiltaan, tai muilta aikuisilta, kertoo tuore THL:n kouluterveyskysely 2017.
Päihtyneenä nuori on altis onnettomuuksille sekä väkivalta- ja hyväksikäyttörikoksille. Jos mahdolliset alkoholikokeilut siirtyvät muutamalla vuodella, suojelee se myös nuoren kehittyviä aivoja. Nuorena aloitettu päihdekäyttö altistaa riippuvuuksille. Mikäli alkoholinkäytön aloitus lykkääntyy aikuisuuteen, myöhemmän ongelmakäytön riski pienenee oleellisesti. Vanhempien vastuun nuorista tulisi olla perusturva, joka kantaa myös nuoren kokeillessa rajojaan. Jos nuori on käyttänyt päihteitä, tulisi kotiin voida silti tulla turvallisin mielin ja turvallisella kyydillä. Nuorten kanssa on tärkeä keskustella päihteiden käytöstä jo varhain. Avoimuus ja luottamus perheessä ennaltaehkäisee nuorten rattijuopumuksia. Jos nuori on liikenteessä, tulisi vanhempien olla nuoren tavoitettavissa, sillä vastuu alaikäisestä nuoresta on aina vanhemmilla.
Kampanjaan liittyvä Ehjänä kotiin asti -video on nähtävissä täällä ja kampanjaa varten tehty rap-artisti Näkemyseron kappale Mieti mitä teet löytyy täältä. Näitä materiaaleja sekä oheen linkattuja kuvia voi hyödyntää kampanjasta kertovassa uutisoinnissa.
Lisätietoja
Paula Meskanen, Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, A-klinikka Oy
[email protected], p. 050-592 1455
Joonas Heinonen, palveluohjaaja, Hämeen Mokia ry
[email protected], p.050-569 0173
Jonna Laitonen, sosiaalityöntekijä, Ankkuri
[email protected], p. 050-523 5226
selvanasankari -kampanjakuva poika.jpg
Koko: 1,16 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3543x2362selvanasankari -kampanjakuva poika.jpg
Koko: 1,16 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3543x2362selvanasankari -kampanjakuva tyttö.jpg
Koko: 1,28 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3543x2362selvanasankari -kampanjakuva tyttö.jpg
Koko: 1,28 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3543x2362© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1