Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » SAMOK: AMK-opiskelijoiden lääkärit mahtuvat kahteen henkilöautoon!

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

SAMOK: AMK-opiskelijoiden lääkärit mahtuvat kahteen henkilöautoon!

Julkaistu: 22.11.2014 klo 16:31
Julkaisija: Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry

Liittokokouksen julkilausuma 22.11.2014

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOK ry muistuttaa, että ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto on aivan liian alimitoitettua erityisesti henkilöstön osalta. SAMOK arvioi, että jos kaikkien suomalaisten terveydenhuolto olisi yhtä huonosti resursoitu kuin ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto, olisi meillä Suomessa vain 400 lääkäriä hoitamassa potilaita ja terveydenhuoltokustannuksissa säästettäisiin vuodessa 15,6 miljardia euroa.

Ammattikorkeakouluopiskelijat pitävät erityisesti lääkäreiden vähäistä määrää ongelmana opiskeluterveydenhuollossa. Jokaista ammattikorkeakouluopiskelijaa kohti on valtakunnallisesti keskimäärin 0,00008 lääkäriä saatavilla. Tämä tarkoittaa siis käytännössä sitä, että kaikki ammattikorkeakouluopiskelijoille tarkoitetut lääkärit mahtuisivat kahteen henkilöautoon. SAMOK muistuttaa, että Suomen muulla väestöllä on tilanne yleisesti ottaen paljon parempi. Suomessa on 273:a asukasta kohden keskimäärin yksi työikäinen lääkäri.

SAMOK haluaa lähestyvien eduskuntavaalien alla kiinnittää päättäjien huomion huonosti resursoituun ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoon. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan vain 8 %:a terveyskeskuksista, jotka järjestävät ammattikorkeakouluopiskelijoille opiskeluterveydenhuoltoa, pystyvät täyttämään vaaditut kriteerit. Aliresursoinnilla on haitallisia vaikutuksia opiskelijoiden terveyteen ja hyvinvointiin ja kielteisiä, pitkäkestoisia vaikutuksia valmistumiseen sekä työurien pituuteen.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoa voidaan parantaa noudattamalla sosiaali- ja terveysministeriön suosituksia, joiden mukaan yhtä lääkäriä kohden tulisi olla korkeintaan 3 000 opiskelijaa. Tämä vaatisi hallitukselta kuntien taloustilanteen parantamista perumalla kuntien peruspalveluiden 188 miljoonan euron valtionosuuden leikkauksen ja kaavaillun sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksujen korotuksen. Kunnat taas vastaavasti voivat edistää opiskelijoiden terveyspalveluita hyödyntämällä enemmän opiskeluterveydenhuoltoa varten tarjolla olevaa korotettua valtionosuutta. Yhtenä vaihtoehtona tilanteen parantamiseksi olisi myös YTHS:n palveluiden laajentaminen ammattikorkeakouluopiskelijoille.

 

Lisätietoja:

Toni Asikainen, hallituksen puheenjohtaja 2014, p. 050 389 1000, etunimi.sukunimi@samok.fi
Joonas Peltonen, hallituksen puheenjohtaja 2015, p. 050 389 1003, etunimi.sukunimi@samok.fi

 

---

Julkilausumassa on käytetty lähteenä Sosiaali- ja terveysministeriön opiskeluterveydenhuollon selvitystä (STM 2012:18), Opiskeluterveydenhuollon kustannukset ja järjestämistapaehdotuksia (STM 2009:49), Suomen Lääkäriliiton tiedotetta (päivätty 28.2.2011) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laskelmia terveydenhuollon menoista vuodelta 2012.

Suomen terveydenhuoltomenot ovat yhteensä 17,5 miljardia euroa vuodessa. Asukasta kohden menot ovat 3 229 euroa. Opiskeluterveydenhuollon kustannukset ovat arviolta arviolta 180 miljoonaa euroa. Opiskelijaa kohden kustannukset ovat arviolta 349 euroa.

Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry

Olemme ammattikorkeakouluopiskelijoiden itsenäisesti hallitsema valtakunnallinen, sitoutumaton ja riippumaton edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Huolehdimme opiskelijoiden näkemysten saattamisesta valtionhallinnon ja muiden yhteistyötahojen tietoon sekä järjestämme opiskelijoille erilaisia valtakunnallisia palveluja ja alennuksia. SAMOKiin kuuluvilla opiskelijakunnilla on yhteensä noin 59 000 jäsentä. Kaiken kaikkiaan edustamme noin 140 000 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs