Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sairaanhoitajat voivat nyt pätevöityä lääkkeenmääräämiseen Lahdessa

Lahden ammattikorkeakoulu

Sairaanhoitajat voivat nyt pätevöityä lääkkeenmääräämiseen Lahdessa

Tiedote.
Julkaistu: 02.02.2016 klo 13:32
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulussa käynnistyi ensimmäinen Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisen koulutus (45 op) tammikuussa 2016. Lisäkoulutus antaa sairaanhoitajalle oikeuden määrätä lääkkeitä rajatusti ja tehostaa vastaanottojen toimintaa. Koulutus muodostuu sairaanhoitajan ja lääkärin ammattien väliin syntyvästä uudesta tehtäväkuvasta, joka laajentaa sairaanhoitajan roolia lisäten vastuuta ja osaamista asiakkaan terveydentilan määrittelystä ja lääkehoidon toteutuksesta.  Rajattu lääkkeenmäärääminen ja siihen liittyvä osaaminen edellyttävät korkeakoulutasoista osaamista.

- Muutamat ammattikorkeakoulut ovat jo pidempään tarjonneet lääkkeenmääräämisen koulutusta ja ensimmäiset sairaanhoitajat saivat rajatun lääkkeenmääräämisen oikeuden kesäkuussa 2012. Lokakuussa 2015 heitä oli 216. Meillä Lahdessa koulutusta järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, kertoo Päivi Saares LAMKin sosiaali- ja terveysalalta.

Koulutuksessa on yhteensä 19 osallistujaa hyvin erilaisista työympäristöistä Kymenlaakson ja Hämeen alueelta. Monipuolisen ryhmän etuna on ammatillinen keskustelu ja osaamisen jakaminen. Koulutukseen hakeudutaan valintakokeen kautta, jossa testataan lääkelaskujen ja farmakologian osaamista. 

Uusia työkaluja sairaanhoitajan työhön

Ensimmäiset lähipäivät järjestettiin Lahdessa Hoitajankadun kampuksella 21.-22.1.2016. Koulutus kestää reilu vuoden ja päättyy maaliskuussa 2017.

- Sain ylihoitajamme kautta tiedon, että tällaiseen koulutukseen olisi mahdollisuus hakea ja kiinnostuin. Meillä töissä on jo kaksi sairaanhoitajaa jo suorittaneet samanlaisen lisäkoulutuksen. Minulla on vielä paljon työvuosia jäljellä ja tämän kautta voin kehittyä ja saan lisää työkaluja omaan työhöni. Työstäni tulee itsenäisempää ja toimenkuvani hieman laajenee, kertoo koulutukseen osallistuva Minna Takala Länsi-Kotkan terveysasemalta.

Myös Päijät-Hämeen ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24:ssa työskentelevä Suvi Suomalainen kuuli koulutuksesta työpaikaltaan.

- Tämä vaikutti kiinnostavalta koulutukselta. Olen toiminut nyt seitsemän vuotta sairaanhoitajana ja tuntui, että on aika kehittää ammatillista osaamista, hän sanoo. 

Rajattu lääkkeenmäärääminen

Sairaanhoitajan on koulutuksessa hankittava uutta osaamista lääketieteen ja farmakologian osa-alueilta omaan hoitotyönsä. Tämän lisäkoulutuksen käyneelle laillistetulle sairaanhoitajalle voidaan antaa oikeus määrätä lääkkeitä rajatusti. Rajattu lääkkeenmäärääminen sisältää oikeuden määrätä apteekista lääkkeitä ja uudistaa lääkemääräyksiä valtakunnallisten hoitosuositusten mukaisesti. Lääkemääräys voidaan antaa vain terveyskeskuksessa hoidettaville potilaille.

Kyseessä on laaja korkeakoulutasoinen osaamiskokonaisuus ja tehtäväkuva, joka edellyttää säänneltyä lisäkoulutusta (VN asetus 1089/2010), osaamisen varmistamista sekä Valviran rekisteröimistä erikoispätevyydeksi.

Lääkkeenmääräämisen koulutuksessa kouluttajina ja osaamisen arvioinnista vastaavina toimivat ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kouluttajat sekä lääketieteen osuuksissa lääkärit. Kaikilla kouluttajina toimivilla on vähintään ylempi korkeakoulututkinto. Ammattikorkeakoulujen henkilöstöllä on opettajapätevyys ja vähintään kolmen vuoden työkokemus ammattialalta. Asiakastyötä työelämän toimintayksiköissä ohjaa lääkärin ammattia itsenäisesti harjoittamaan oikeutettu laillistettu lääkäri. Lisäkouluttajina voidaan käyttää muita asiantuntijoita.

Lisätietoja

Päivi Saares, lehtori 
Lahden ammattikorkeakoulu, sosiaali- ja terveysala
044 708 1711

Pia Haverinen, hoitotyön päällikkö
Sosiaali- ja terveystoimiala, Terveyspalvelut, Avohoito
03 818 4302, 050 398 7621

 

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs