Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sairaanhoitajaliiton valtuusto: Tuhannen taalan paikka

Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajaliiton valtuusto: Tuhannen taalan paikka

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2013 klo 13:25
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

- Sote-uudistus ei saa jäädä pelkäksi keskusteluksi rakennehimmeleistä. Käynnissä oleva muutos tarjoaa loistavan tilaisuuden varmistaa, että jatkossa terveydenhuollon ammattilaisten osaaminen on parhaassa mahdollisessa käytössä. Suomessa tulisi keskustella rohkeammin esimerkiksi siitä, mikä on tulevaisuudessa lääkäreiden ja sairaanhoitajien välinen työnjako, sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja Ritva Kemppainen sanoo.

Lauantaina Helsingissä kokoontunut Suomen sairaanhoitajaliiton valtuusto näkee, että nyt on tuhannen taalan paikka pohtia uudelleen terveydenhuollon eri ammattiryhmien työnkuvia, vastuita ja sitä, minkälainen osaaminen varmistaa potilaan parhaan mahdollisen hoidon.

Maailmalla työskentelee jo nyt sairaanhoitaja-asiantuntijoita, joilla on erikoisosaamista, itsenäisempi työnkuva ja laajempi vastuu potilaan hoidosta. Laajennettu tehtäväkuva nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja vähentää nyt vallitsevaa hoitoon pääsyn epätasa-arvoisuutta.

Suomi on ottanut ensimmäisiä askeleita sairaanhoitajien tehtäväkuvien laajentamisessa. Vuonna 2012 avattiin lääkkeenmääräämisoikeus siihen koulutuksen saaneille sairaanhoitajille. Lääkkeenmääräämisoikeuden avulla on voitu tehostaa toimintaa ja resursseja potilaan parhaaksi. Sairaanhoitajille uuden työnkuvan itsenäisyys ja urakehityksen mahdollisuus on lisännyt työmotivaatiota ja tuottanut iloa. Myös lääkäreille on jäänyt paremmin aikaa haastavien potilaiden hoitoon.

- Nykyisten työnkuvien laajentamisen lisäksi meidän tulisi pohtia luovasti myös täysin uudenlaisia tehtäviä, joilla aidosti lisätään palveluiden saatavuutta ja laatua. Näistä esimerkkinä muun muassa potilaan hoitoa koordinoivat ja tukea tarjoavat asiakasvastaavat, joiden koulutusohjelmat ovat jo käynnistyneet kahdessa ammattikorkeakoulussa, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Merja Merasto kertoo.

Sairaanhoitajaliiton valtuusto näkee, että keskeistä sote-uudistuksen eteenpäin viemisessä on nyt ottaa terveydenhuollon käytännön osaajat työhön mukaan.

- Hoitajat tuntevat potilaan arjen ja heillä on näkemystä nykyisten palveluketjujen ja prosessien toimivuudesta. Pelkkien seinien ja laatikoiden siirtelyn sijaan on aika lähteä aidosti rakentamaan tehokkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita. Sairaanhoitajan työn peruslähtökohta on se, että työtä tehdään potilaan parhaaksi suurella sydämellä, Ritva Kemppainen sanoo.

Lisätietoa:

Ritva Kemppainen, Sairaanhoitajaliiton valtuuston puheenjohtaja, puh. 040 741 2897

Merja Merasto, Sairaaanhoitajaliiton puheenjohtaja, merja.merasto@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 044 5290 046

Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 373 8602

Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea je edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Sairaanhoitajaliittoon kuuluu yli 51 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs