Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Sairaahoitajat lääkkeenmäärääjinä – terveyshyötyä uudistuksella

Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaahoitajat lääkkeenmäärääjinä – terveyshyötyä uudistuksella

Tiedote.
Julkaistu: 14.03.2013 klo 11:45
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Suomessa sairaanhoitajat ovat saaneet määrätä lääkkeitä kesästä 2012 lähtien. Uuudistuksen tavoitteena on helpottaa potilasruuhkia terveyskeskuksissa ja vapauttaa lääkäreiden aikaa vaativaan potilastyöhön. Sairaanhoitajille uudistus on tarjonnut mahdollisuuden ammatilliseen kehittymiseen ja uuteen laajennettuun työnkuvaan.

Monilla alueilla uudistus on joutunut vastatuuleen kuntien tiukentuneen talouden vuoksi. Uudistus on edennyt toivottua hitaammin ja noin 5000 euroa maksava koulutusta on pidetty kalliina ilman valtion apua.

- Kansallisesti olisi tärkeää käydä poliittista keskustelua sairaanhoitajien ja lääkäreiden työnjaosta, jolla voidaan kustannustehokkaasti suunnata lääkärien työtä vaativiin tehtäviin, asiantuntija Johanna Heikkilä  Jyväskylän ammattikorkeakoulusta sanoo.

Tässä vaiheessa koulutuksen suorittaneet hoitajat ovat vielä hajallaan ympäri Suomea. Jos terveyskeskuksissa vain yhdellä hoitajalla on lääkkeenmäärämisen oikeus, ei perinteistä toimintamallia saada tehokkaasti kehitettyä.

- Sekä lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat että heidän lääkärityöparinsa, samoin kuin monet työnantajat arvioivat, että erikoispätevyyden saaneiden sairaanhoitajien lääkelista on liian niukka. Asetuksen lääkelistan laajentaminen lisäisi todennäköisesti työnantajien halukkuutta panostaa koulutukseen, Heikkilä arvioi.

Kokemukset vielä vähäisiä, mutta kannustavia

Huhtikuusta 2013 lähtien Suomessa on noin 120 lääkkeitä määräävää sairaanhoitajaa, jotka työskentelevät pääsääntöisesti terveyskeskuksissa. 

Kokemukset ovat vielä vähäisiä, mutta monissa Euroopan maissa sairaanhoitajat ovat saaneet määrätä lääkkeitä jo 1990-luvulta asti. Kansainvälisten tutkimusten mukaan sairaanhoitajien hoitamat potilaat ovat tyytyväisiä hoitoonsa ja hoito on laadukasta ja turvallista. Uudella työnjaolla on Suomessakin mahdollista saavuttaa merkittävää terveyshyötyä.

Lääkkeenmääräämisoikeuden avulla voidaan tehostaa toimintaa ja resursseja potilaan parhaaksi. Sairaanhoitajille uuden työnkuvan itsenäisyys ja urakehityksen mahdollisuus vahvistavat työmotivaatiota ja tuottavat iloa. Myös lääkäreille jää aikaa erityisen haastavien potilaiden hoitoon.

 

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä kokemukset ovat olleet kannustavia. Sairaanhoitajan itsenäinen vastaanottotoiminta on toiminut päivystyksen yhteydessä vuodesta 2009 alkaen. Oikeus kirjoittaa reseptejä on tuonut toimintaan selkeää lisäarvoa.

- Kevään lopussa yksikössämme työskentelee yhteensä kuusi erikoiskoulutettuja sairaanhoitajaa. Itsenäiseen päätöksentekoon mahdollistavat toimenkuvat tarvitsevat syntyäkseen organisaation tahtotilan kehittää työnjakoa ja koko toimintaa. Onnistuakseen tehtävässä sairaanhoitajalta vaaditaan koulutuksen ohella riittävää työkokemusta, kykyä tehdä itsenäisiä päätöksiä ja halua kouluttautua. Tärkeää on myös tunnistaa omat osaamisen rajat ja hyödyntää työpaikan moniammatillista osaamista, päivystyksessä työskentelevä sairaanhoitaja Mikko Kangasmetsä kertoo.

Sairaanhoitajapäivien tiedotustilaisuudessa puhunut Mikko Kangasmetsä kertoo lisää sairaanhoitajan itsenäisestä päätöksenteosta perjantaina 15.3. klo 9.30 (sessio 16).

Lisää aiheesta voi myös lukea Sairaanhoitajapäivillä julkistetusta kirjasta Hoitotyön vuosikirja 2013, Sairaanhoitaja ja lääkehoito. Sairaanhoitajaliiton vuosittain julkaisema Hoitotyön vuosikirja paneutuu sairaanhoitajien työn kannalta ajankohtaisiin kysymyksiin.  Nyt julkistettu teos Sairaanhoitaja ja lääkehoito kertoo, mikä lääkehoidossa on tärkeää juuri nyt. Teoksen kirjoittajat ovat alansa monipuolisia asiantuntijoita, kehittäjiä ja uranuurtajia.

Sairaanhoitaja ja lääkehoito, Hoitotyön vuosikirja 2013. Helsinki 2013. Suomen Sairaanhoitajaliitto ry. Fioca Oy. ISBN 978-951-8944-50-1

Arvostelukappaleet: Mallu Salkonen, markkinointisuunnittelija, Fioca Oy, mallu.salkonen@fioca.fi, puh. 044 529 0027

Lisätietoja:

Johanna Heikkilä, TtT, SH, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, johanna.heikkila@jamk.fi

Mikko Kangasmetsä, sairaanhoitaja AMK, LMO, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, mikko.kangasmetsa@ksshp.fi

Laura Niemi, markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Suomen sairaanhoitajaliitto ry., laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 373 8602

Sairaanhoitajaliitto on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävämme on kehittää hoitotyötä ja antaa ammatillista tukea.  Edistämme sairaanhoitajien
asemaa asiantuntijoina paremman terveydenhuollon ja potilaslähtöisen hoitotyön puolesta. Järjestöömme kuuluu yli 51 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs