Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Säästävää hoitoa eturauhasen syöpään 3D-tähystystekniikalla

Säästävää hoitoa eturauhasen syöpään 3D-tähystystekniikalla

Tiedote.
Julkaistu: 05.05.2014 klo 13:02
Julkaisija: Olympus Finland Oy

Tiedote 3.4.2014 

Säästävää hoitoa eturauhasen syöpään 3D-tähystystekniikalla

Elokuvista tuttu 3D-tekniikka on tullut myös sairaaloiden toimenpidesaleihin. Eturauhasen syövän hoidossa tekniikka mahdollistaa kudoksia säästävät leikkaukset, mikä parhaimmillaan johtaa nopeampaan paranemiseen ja pienempiin haittoihin.

Miesten yleisin syöpä on eturauhasen syöpä, jonka leikkaushoitoon liittyy usein seksielämään ja virtsaamiseen liittyviä haittoja. Osalla potilaista on leikkauksen jälkeen virtsankarkailua, ja useilla on etenkin alussa erektiohäiriöitä.

Leikkaushoidossa pyritään tekniikasta riippumatta säästämään kudoksia, jotta haitat jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Uudella, kolmiulotteisella tähystystekniikalla on saatu hyviä tuloksia Seinäjoen keskussairaalassa ja Satakunnan keskussairaalassa Porissa.

– Kun leikattavan alueen kuva on kolmiulotteinen, suurennettu ja erittäin tarkka, lääkärin on entistä helpompaa nähdä kudosrakenteet ja osua tarkasti leikatessaan ja ommellessaan, kertoo ylilääkäri, dosentti Antti Kaipia Satakunnan keskussairaalasta. 

– Etäisyyksiä on helpompi arvioida kuin perinteisen, kaksiulotteisen videokuvan varassa työskenneltäessä. Näkyvyys on erinomainen, yhtä hyvä kuin robottiavusteisessa leikkauksessa. 3D-laparoskopialaitteisto maksaa kuitenkin vain murto-osan leikkausrobotin hinnasta, sanoo ylilääkäri, dosentti Mika Raitanen Seinäjoen keskussairaalasta.

Raitasen ja Kaipian käytössä on Olympuksen uusi 3D-laparoskopiajärjestelmä ja ENDOEYE FLEX 3D -laparoskooppi, jonka katselusuuntaa voi vaihtaa. Kameran kärkeä voidaan taivuttaa neljään suuntaan, mistä on etua esimerkiksi munuaisleikkauksissa. Porissa ja Seinäjoella on käytettävissä pääosin samanlaiset laitteistot. Porissa työskennellään lainalaitteella, Seinäjoen keskussairaalalla on oma. 

 – Tekniikka näyttää sopivan eturauhasleikkauksiin oikein hyvin. Kun näemme tarkasti, pystymme säästämään mahdollisimman paljon tervettä kudosta. Siisti leikkaus, jossa avaukset ja kudosten paljastamiset ovat pieniä, on ihanteellinen myös potilaan kannalta. Paraneminen on silloin nopeampaa eivätkä potilaat ole niin kipeitä leikkauksen jälkeen, Kaipia sanoo.

Raitanen ja Kaipia ovat tehneet laitteistolla tähän mennessä kaikkiaan kahdeksan eturauhastoimenpidettä. Raitasen mukaan on vielä liian varhaista arvioida toiminnallista tulosta tämän kokemuksen pohjalta. Se kuitenkin jo tiedetään, että 3D-tekniikalla päästään suhteellisen lyhyisiin leikkausaikoihin, noin 2,5 tuntiin. Aiemmin ilman robottia tehty samanlainen eturauhasen tähystysleikkaus on vienyt 3–4 tuntia, joten 3D-tähystystekniikka saattaa lyhentää operaatioaikaa.

– On tärkeää, että välineistö on kunnossa, mutta se ei vielä riitä. Hyvät tulokset edellyttävät koko työryhmältä omistautumista ja uskoa asiaansa, Kaipia toteaa. Raitanen lisää, että kyseessä on tyypillinen keskitettävä toimenpide, koska potilasmäärät ovat melko pieniä. Hänen mielestään on järkevää, että sama tiimi työskentelee yhdessä ja kerää kokemusta tekniikasta. 

 

Lääkärien yhteystiedot: 

Mika Raitanen

p. 040 512 3068

mika.raitanen@epshp.fi

(Seinäjoki)

 

Antti Kaipia

p. 050 313 0454

antti.kaipia@satshp.fi

(Pori)

  

Lisätiedot: 

Olympus Finland Oy

 

Field Sails Manager Tuotepäällikkö

Mari Wirman-Kavander Mika Takaluoma

p. +358 50528 5115

 

Vänrikinkuja 3

02600 Espoo

Finland

Liitetiedostot

 

Esittelyssä Olympus

 

Olympus kuuluu maailman johtavien innovatiivisten optisten ja digitaalisten kameravalmistajien joukkoon. Olympuksen laitteita käytetään terveydenhoidossa ja sekä muistojen tallentamiseen päivittäisessä elämässä. Niitä ovat lääketieteessä ja teollisuudessa käytettävät endoskopia- ja mikroskopialaitteet, kamerat ja äänen tallennuslaitteet. Olympuksen tuotteet ovat korkealaatuisia yksityiskohtaisuuden ja panoraamavaikutelmansa vuoksi. Niiden avulla tehdään diagnooseja ja tieteellistä tutkimusta, hoidetaan ja ehkäistään sairauksia sekä valokuvataan luovasti. Kaikki tämä jotta elämäsi olisi monipuolisempaa, terveempää ja turvallisempaa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs