Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Rokotukset ehkäisevät tartuntatauteja

Terveystalo

Rokotukset ehkäisevät tartuntatauteja

Tiedote.
Julkaistu: 18.11.2013 klo 08:57
Julkaisija: Terveystalo

Monet taudit ovat Suomessa harvinaisia tai kadonneet kokonaan rokotusten ansiosta. Jos rokotusten kattavuus laskisi, on todennäköistä, että tautien esiintyvyys lisääntyisi.

Rokotukset ovat kuuluneet suomalaisten perheiden ja neuvoloiden arkeen vuosikymmeniä. Lapset ja nuoret saavat rokotusohjelman mukaisesti suojan yhtätoista vakavaa tautia ja niiden jälkitauteja vastaan. Rokotteilla pystytään ennaltaehkäisemään useita hengenvaarallisiakin tauteja.

- Rokotusten ansiosta moni vakava sairaus on jo saatu Suomesta kokonaan häviämään. Tällaisia ovat mm. polio eli lapsihalvaus, tuhkarokko ja kurkkumätä, kertoo dosentti, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Tytti Vuorinen Terveystalosta.

Rokotusten ansiosta myös esimerkiksi hemofilusbakteerin aiheuttamat hengenvaaralliset infektiot, kuten kurkunkannentulehdus, verenmyrkytys ja aivokalvontulehdus ovat käyneet hyvin harvinaisiksi ja kuolemantapaukset ovat hävinneet. Parhaimmissa tapauksissa rokotuksilla on voitu hävittää tauti kokonaan maapallolta. Näin on käynyt isorokolle.

- Meiltä suomalaisilta unohtuu helposti, että ilman rokotuksia olisimme alttiimpia saamaan tauteja, joita Suomessa ei enää esiinny, mutta jotka saattavat olla yleisiä tutuissa matkailumaissa. Tällainen on esimerkiksi tuhkarokko, joka on jälkitauteineen vaikea.  Viime vuosina sitä on ollut runsaasti esimerkiksi Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa, hän toteaa.

Laumaimmuniteettia tarvitaan

Rokotus suojaa paitsi rokotettua, myös läheisiä. Lasten ja heidän perheidensä rokottamisesta hyötyy koko yhteiskunta, sillä kattavalla rokotusohjelmalla estetään epidemioiden puhkeaminen väestössä. Suomen terveysviranomaisten suositus on, että aikuisilla tulisi minimissään olla suoja jäykkäkouristusta, kurkkumätää, poliota, tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. Nämä rokotteet kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan, ja yleensä ne saadaan lapsena neuvolan kautta.  Aikuisten tulee muistaa huolehtia jäykkäkouristus- ja kurkkumätätehosterokotteiden hankinnasta.

- On tärkeää, että kattavuusprosentti rokotusten suhteen on korkea, sillä sen ansiosta muodostuu niin kutsuttu laumaimmuniteetti. Jos rokotekattavuus laskee liian alhaiseksi, jotkut vakavat taudit palaavat takaisin huonoin seurauksin. Tällä hetkellä lasten rokotekattavuus on Suomessa 96 prosenttia, Vuorinen kertoo.

Parin vuoden takainen kohu sikainfluenssarokotusten ja narkolepsian yhteydestä nosti selvästi suomalaisten rokotevastaisuutta. Rokotusinto on hiipunut myös influenssarokotteiden kohdalla, mitä asiantuntijat pitävät huolestuttavana.

- Esimerkiksi viime vuonna Suomessa arvioidaan olleen 1 000‒2 000 ylimääräistä kuolemantapausta influenssan vuoksi. Toisin kuin sikainfluenssarokotteessa, kausi-influenssarokotteessa ei ole tehosteaineita eikä niihin liity narkolepsian riskiä, Vuorinen toteaa.

Rokotusten uusimisten ajankohtaa on usein vaikea muistaa. Terveystalon asiakkaat voivat seurata ja hallinnoida omia terveystietojaan OmaTerveys-palvelussa ja pian järjestelmästä voi tilata esimerkiksi muistutuksen rokotuksen uusimisajasta.  

Lisätietoja:

Tytti Vuorinen, dosentti, Terveystalo, puh. 040 5230 810, tytti.vuorinen@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, puh. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalon OmaTerveys-palvelu osoitteessa https://www.terveystalo.com/omaterveys

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs