Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Reumaviikko nostaa esiin selkärankareuman

Suomen Reumaliitto ry

Reumaviikko nostaa esiin selkärankareuman

Tiedote.
Julkaistu: 18.09.2015 klo 17:30
Julkaisija: Suomen Reumaliitto ry

Ennokkotiedote Reumaviikko 11.-18.10.2015:

Suomen Reumaliitto ja AbbVie nostavat Reumaviikolla 11. - 18.10.2015 esiin tulehduksellisen selkäkivun ja selkärankareuman aikaisen tunnistamisen. Tulehduksellinen selkäkipu voi olla merkki selkärankareumasta. Varhaisella diagnoosilla ja hoidolla voidaan estää pysyvät muutokset ja säilyttää sairastuneen toimintakyky.

Selkäkivut ovat yleisiä vaivoja. Suuri osa niistä paranee itsestään. Niistä 5 – 10 prosenttiin löytyy tarkka lääketieteellinen syy.Tulehduksellista selkäkipua on viidellä prosentilla ja selkärankareumaa yhdellä prosentilla väestöstä. Aiemmin diagnoosin saanti kesti jopa yli kuusi vuotta.

Älä käännä selkääsi kivulle -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta tulehduksellisista selkäsairauksista ja kannustaa ihmisiä hakemaan syytä pitkittyneelle kivulle. Reumaviikolla yleisöä ohjataan tekemään tulehdukselllisen selkäkivun oirekysely kampanjasivuilla www.6vuotta.fi. Sivut avataan 9.10.2015.

Yleisin nuorilla miehillä

Selkärankareumaan sairastuva on yleensä nuori mies tai nainen, joka herää aamuöisin ristiselän kipuun. Sairauden alkaminen yli 40-vuotiaana on harvinaista.

Selkärankareuman ja sen ensivaiheen oireita ovat selän alaosassa vähitellen alkava selkäkipu ja selän aamujäykkyys. Vaivat ovat pahimmat levossa.  Ristiselkään ja pakaraan heijastuva kipu saattaa herättää öisin. Liikkuessa kivut helpottavat ja selkä notkistuu. Oireita voi olla muuallakin kuin selässä.

Selkärankareuma etenee yksilöllisesti. Kaikilla se ei edes pitkity, vaan oireet jäävät lyhytaikaisiksi. Katsotaan, että aksiaalinen spondylartriitti ja selkärankareuma ovat saman sairauden jatkumoa. Noin joka kolmannella sairaus etenee hoitamattomana selkärankareumaksi, jolloin vuosien mittaan selkä jäykistyy.

Tavoitteena on löytää ja diagnosoida sairaus mahdollisimman varhain, jotta nykyisin käytettävissä olevalla hoidolla voitaisiin hoitaa tauti oireettomaksi. Varhainen diagnoosi voidaan varmistaa magneettikuvauksella.

Mitä varhemmin tulehduksellinen selkäsairaus tunnistetaan, sitä tehokkaammin sen oireet voidaan hoitaa ja eteneminen estää. Mikäli tutkimuksissa löytyy viitteitä selkärankareumaan lääkäri tekee lähetteen erikoissairaanhoitoon. Selkärankareuman diagnosoi reumatologian erikoislääkäri.

Lisätietoa selkärankareumasta Reumaliiton Reuma-aapisesta ja potilasoppaasta osoitteesta: http://bit.ly/1irPL5v

Viikko avataan Turussa

Reumaviikon avajaiset pidetään 11.10.2015 Turussa. Juhlapuheen pitää Reumaliiton valtuuston puheenjohtaja kansanedustaja Tarja Filatov. Samalla vietetään Turun seudun Reumayhdistyksen 65-vuotisjuhlia.

Suomen Reumaliiton ja sen 159 jäsenyhdistyksen yhteinen toimintateema on Liikkeestä hyvinvointia. Lokakuinen Reumaviikko on Reumaliiton oma perinne, jolloin 1947 perustettu liitto ja sen aluetoimikunnat ja yhdistykset järjestävät ympäri maata runsaasti alueellisia ja paikallisia tapahtumia. Maanantaina 12.10.2015 vietetään Maailman Reumapäivää, joka kannustaa reuma- ja tuki- ja liikuntaelinsairaita hyvään ja terveelliseen elämään. Päivän aiheena on Ole aktiivinen, pane toimeksi.www.worldarthritisday.org/ www.facebook.com/worldarthritisday

Suomen Reumaliitto tule-sairaiden asialla www.reumaliitto.fi

Suomen Reumaliiton verkkosivuilla www.reumaliitto.fi on suomeksi ja ruotsiksi mm. Reuma-aapinen, joka tarjoaa ensitietoa reumasairauksista. Reumasairauksia ovat mm. nivelreuma, selkärankareuma, lastenreuma, nivelrikko, fibromyalgia, osteoporoosi ja suuri joukko selkäsairauksia. Kaikkiaan diagnooseja on lähes kaksi sataa. 

Lisätietoja:

Reumaviikon kampanjasta:
toimitusjohtaja  Maria Ekroth, puh. 040 707 9114, maria.ekroth(at)reumaliitto.fi

Reumaviikosta:
viestintäpäällikkö Riitta Katko, puh. 040 554 6822, riitta.katko(at)reumaliitto.fi

 

Suomen Reumaliitto on valtakunnallinen järjestö, johon kuuluu 159 jäsenyhdistystä ja niihin ylí 40 000 henkilöjäsentä. Liitto tekee työtä reuma- ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla. Liitto on perustettu vuonna 1947.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs