Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Reumaliitto kannattaa kustannusperusteista lääkekorvausmallia

Suomen Reumaliitto ry

Reumaliitto kannattaa kustannusperusteista lääkekorvausmallia

Tiedote.
Julkaistu: 08.02.2013 klo 14:31
Julkaisija: Suomen Reumaliitto ry

Suomen Reumaliiton hallitus esittää omat ehdotuksensa lääkekulusäästöiksi. Lääkekorvaustyöryhmän malli uhkaa koitua pitkäaikaissairaiden, paljon lääkkeitä käyttävien tappioksi lääkekaton madaltumisesta huolimatta. Reumaliitto katsoo, että kustannusperusteinen malli hyödyttäisi erityisesti monisairaita ja tyypillisesti iäkkäämpiä henkilöitä, joiden maksukyky on kokonaisuudessaan muita ryhmiä alhaisempi.

Reumaliitto esittää, että lääkeostojen 50 euron omavastuu otetaan käyttöön lääkekorvaustyöryhmän esityksen mukaisesti. Lääkeostojen omavastuukattoa lasketaan 140 eurolla, ja katto koskee vain täysi-ikäisiä kuten lääkekorvaustyöryhmä on esittänyt.

Reumaliitto esittää, että selvitetään uudelleen sen mallin vaikutukset, jossa alkuomavastuun ja maksukaton välisellä alueella otettaisiin käyttöön progressiivinen korvausjärjestelmä ja jossa korvausprosentti nousee reseptilääkekulujen nousun myötä. Kestävän lääkepolitiikan tueksi jokaiselle pitkäaikaispotilaalle tulee laatia kokonaisvaltainen terveys- ja hoitosuunnitelma, jolla voidaan purkaa päällekkäisiä lääkityksiä.

Reumaliitto korostaa, että korvauksissa olisi kohtuullista huomioida henkilön välttämättömät lääkekustannukset kokonaisuudessaan, eikä vain valikoitujen lääkkeiden osalta.

Työryhmän mallissa on käytetty yksittäisiä ja hinnaltaan kalliita, tyypillisesti biologisia lääkkeitä, jotka ovat korkeimmissa erityiskorvausluokissa ja täyttävät maksukaton jo ensiostolla. Suuri osa lääkkeiden käyttäjistä tarvitsee kuitenkin useampaa kuin yhtä lääkettä. Potilaalla voi olla useita eri tavoin korvattavia erihintaisia välttämättömiä lääkityksiä.

Pitkäaikaissairaiden ja monisairaiden tulot ovat tyypillisesti pienet, ja lääkekustannusten lisäksi heille kertyy runsaasti muitakin omavastuuosuuksia. Helmikuun 2013 alusta lääkkeiden peruskorvaus aleni 42 prosentista 35 prosenttiin ja alempi erityiskorvaus 72 prosentista 65 prosenttiin. Useita lääkkeitä käyttävillä pitkäaikaissairailla muutos johtaa lääkekulujen nousuun, vaikka maksukattoa lasketaan vuoden 2014 alussa.


Lisätietoja: toimitusjohtaja Mervi Ahlroth, 050 374 2663

Liitetiedostot

Teemme työtä reumasairaiden ja muiden tuki- ja liikuntaelinsairaiden asialla. Haluamme tarjota voimaa ja iloa jäsenyydestä ja tietoa kaikkien suomalaisten terveydeksi. Liitto on kansanterveys-, vammais- ja liikuntajärjestö. Liitto valvoo tule-sairaiden oikeuksia, tukee jäsenyhdistystensä työtä sekä vahvistaa sairastuneiden sosiaalista tukiverkkoa. Reumaliitto on perustettu vuonna 1947. Siihen kuuluu 161 jäsenyhdistystä ja niihin 45 000 jäsentä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs