Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Ravintolisätkö turhia?

Orkla Health

Ravintolisätkö turhia?

Julkaistu: 20.10.2014 klo 09:51
Julkaisija: Orkla Health

Syksyn aikana on julkisuudessa otettu kantaa ravintolisiin ja niiden turhuuteen. Yli 20 vuotta alalla vaikuttaneena haluaisin laajentaa kovin yksipuolista näkökulmaa asiallisempaan suuntaan.

Ravintolisät ovat nimensä mukaisesti tuotteita, joita käyttämällä voi täydentää ravitsemustaan, jos epäilee tai tietää sen puutteelliseksi dieettinsä tai sairautensa vuoksi. On totta ja allekirjoitan julkisuudessa esitetyn väitteen siitä, että monet todella käyttävät ravintolisiä turhaan – kun on perusterve ja ruokavalio on kunnossa.

Kuitenkin monilla meistä on kiistattomia puutteita ravitsemuksessa. Tämä johtuu usein suoliston imeytymishäiriöistä, mutta vielä useammin erilaisten ruoka-aineiden välttämisdieeteistä.

Suurin osa suomalaisista tarvitsee D-vitamiinilisää. Perusongelma koko asiassa on maamme sijainti pohjoisessa, mikä johtaa lyhyeen aurinkoiseen kauteen ja rajalliseen D-vitamiinitankkaukseen.

Me suomalaiset olemme hyvin ihosyöpätietoisia. Useimmat naiset käyttävät – eittämättä viisaasti – päivittäin aurinkosuojia sisältäviä kosmetiikkatuotteita. Tuotteiden haasteena on kuitenkin se, että ne estävät D-vitamiinin luontaista muodostumista iholla.

Ruokavaliota on vaikea pitää riittävän monipuolisena D-vitamiinin suhteen. Läheskään kaikki meistä eivät käytä vitaminoituja maitoja tai levitteitä. Monet laktoosi-intolerantit välttävät maitotuotteita tottumuksesta, vaikka tarjolla onkin vähälaktoosisia tai laktoosittomia tuotteita, joissa myös D-vitamiinilisä on mukana. Useissa perheessä omega-3-rasvahappoa sisältävän kalan syöminen kahdesti viikossa on utopiaa. Näin ollen suositusten mukaisen D-vitamiinimäärän saaminen ravinnosta voi olla hyvin vaikeaa, etenkin kun suositusohjearvoja viime vuonna nostettiin.

Siksi pidän merkityksellisenä sitä, että markkinoilla on erilaisia D-vitamiinivalmisteita. Kaikille löytyy varmasti sopiva valmistemuoto ja maku.

Julkisuudessa on otettu kantaa myös kalsiumin riittävään saantiin ja siihen, tarvitaanko sitä tavallisen ruokavalion tueksi. Kalsiumin saantiin pätee pitkälti sama kuin D-vitamiiniinkin: päivittäisen kalsiummäärän saamiseen tarvitaan peräti 7 dl maitotuotteita. Täyttyykö tämä annos sinun kohdallasi? Lukuisten selvitysten mukaan harvalla näin on.

On myös tärkeä muistaa se, että keliaakikoilla kalsiumin imeytyminen suolistosta on heikentynyt. Sen vuoksi he tarvitsevat kalsiumia enemmän kuin muut. Noin puolella keliakiaa sairastavista on kalsiumin ja D-vitamiinin puute.

Käytännössä kannattaa aina tiedustella lääkäriltä tai apteekista, vaikuttaako sinulle määrätty uusi lääke heikentävästi jonkun/joidenkin ravintolisien imeytymiseen. Valitettavan vielä usein tapaa henkilöitä, jotka ovat jo vuosia ottaneet aamulla sekä tyroksiininsa että kalsiumtablettinsa.

Luonnollisesti myös mahdollinen ravintolisien rajoitettu käyttö tulee aina tarkastaa hoitavan lääkärin kanssa ennalta. On sairauksia, joihin tietyt ravintolisät eivät sovi.

Peräänkuulutankin avointa ja faktapohjaista keskustelua aiheesta.

 

Kari Haapakorva

toimitusjohtaja

Orkla Health

 

Axellus Oy muutti nimensä Orkla Healthiksi lokakuussa 2014. Muutos oli osa norjalaisen Orkla-konsernin strategiaa, jonka mukaan kaikki Axellus-yhtiöt muuttuivat Orkla Health -nimisiksi.

 

kuva: Kari Haapakorva

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs