Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Psykiatrian päivystystä ei lakkauteta Helsingissä

Helsingin sosiaali-ja terveysvirasto

Psykiatrian päivystystä ei lakkauteta Helsingissä

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2014 klo 10:08
Julkaisija: Helsingin sosiaali-ja terveysvirasto

Helsinkiin valmistuu syksyllä uusi päivystyssairaala Malmille. Tämä mahdollistaa Helsingin kaupungin päivystyspalvelujen uudelleen arvioinnin ja kehittämisen kokonaisuutena. Vuoden 2015 alussa voimaan tuleva päivystysasetuskin velvoittaa meitä arvioimaan uudelleen päivystyspalvelujamme. 

Asetus edellyttää, että psykiatrian päivystyksessä on oltava käytössä somaattisten erikoisalojen asiantuntemusta. Tämä ei nyt toteudu Aurorassa. 

Asetuksen perusteluissa todetaan, että ”psykiatrian akuutti päivystys tulisikin pyrkiä järjestämään somaattisen yhteispäivystyksen yhteydessä, jolloin erikoisalojen osaaminen sekä tarvittavat tukipalvelut on helposti käytettävissä." Tämän vuoksi Helsingissä on lähdetty selvittämään mahdollisuutta yhdistää syksyllä avattavaan Malmin ja Haartmanin sairaalan päivystykseen psykiatrian päivystys. Tällainen toimintamalli on jo käytössä lähes kaikissa Suomen suurimmissa kaupungeissa, kuten esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla. 

Vaikka psykiatrian päivystys siirrettäisiin Malmille ja Haartmaniin, Auroran sairaala säilyy päivystävänä sairaalana, jolla on valmius vastaanottaa potilaita sairaalaan tarvittaessa ympäri vuorokauden.  

Uuden toimintamallin suunnittelu on Helsingissä nyt vasta alkanut. Suunnittelu tulee tehdä erityisen huolellisesti, koska kysymyksessä ovat päivystyspalvelut. Päivystyspalveluja ei kuitenkaan voi kehittää irrallisina, vaan niitä tulee tarkastella osana hoidon kokonaisuutta, jolloin on myös arvioitava, miten päiväaikaiset palvelut toimivat. Helsingissä onkin tarkoitus samanaikaisesti vahvistaa psykiatrian avopalveluja. Nykyiset resurssit mahdollistavat tämän. Toimintamallin suunnitteluun liittyy myös päihdeongelmien kiireellisen hoidon kokonaisuus. 

Toisin kun julkisuudessa on esitetty, nyt ei ole kysymys säästötalkoista, vaan aidosta tavoitteesta parantaa psykiatrisen hoidon ja päihdeongelmien hoidon kokonaisuutta Helsingissä. Suunnitelmasta tiedotetaan valmistelun edetessä. 

Lisätietoja: Hannu Juvonen, terveys- ja päihdepalvelujen osastopäällikkö, puh. 09 310 52481, hannu.juvonen(at)hel.fi

Lähettäjä: Jaana Juutilainen-Saari, viestintäpäällikkö, puh. 040 380 9738, jaana.juutilainen-sari(at)hel.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs