Pitkäaikaissairaus on suuri taloudellinen rasite runsaalle kolmasosalle sairastavista. Joka kymmenes pitkäaikaissairas on jättänyt lääkkeen hankkimatta sen hinnan vuoksi. Tämä käy ilmi keväällä 2018 tehdystä tutkimuksesta. Tutkimukseen vastasi yhteensä noin 1 900 tutkimuksen teettäneiden liittojen jäsentä.
Neljä järjestöä selvitti yhdessä pitkäakaissairaiden kokemuksia sairastamisen kustannuksista. 36 prosenttia tutkimuksen vastaajista kokee pitkäaikaissairaudestaan koituvat kustannukset melko tai erittäin suureksi taloudelliseksi rasitteeksi.
Asia ei koske vain kaikkein pienituloisimpia. Myös suhteellisen suuri osa keskituloisista kokee sairastamisen vaikuttavan talouteensa huomattavasti. Suurin taloudellinen rasite ovat lääkekustannukset. Moni sairastunut on joutunut pyytämään toista, halvempaa lääkettä, siirtämään lääkkeen hankkimista tai tinkimään muista välttämättömistä menoista kuten ruoasta. Joka kymmenes vastaaja ilmoittaa jättäneensä lääkärin suositteleman lääkkeen hankkimatta sen hinnan vuoksi.
”On kestämätöntä, että lähes joka neljäs vastaaja on joutunut tinkimään ruoasta tai muista välttämättömistä menoista hankkiakseen tarvitsemansa lääkkeen. Suomessa 1,9 miljoonalla työikäisellä on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Tulokset antavat viitteitä siitä, että isolle osalle heistä lääkekustannukset ovat todellinen ongelma”, toteavat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Crohn ja Colitis ry, Psoriasisliitto sekä Reumaliitto.
Lääkkeiden vuosittaisen omavastuun jaksottaminen uudella tavalla helpottaisi tilannetta. Nyt omavastuun maksaminen voi olla taloudellisesti haastavaa etenkin paljon kalliita lääkkeitä käyttävillä, jotka usein joutuvat maksamaan koko summan lyhyen ajan sisällä.
Tutkimuksen vastaajista lähes 80 prosenttia kannatti omavastuun jaksottamista useampaan osaan. Eniten kannatettiin omavastuuosuuden jaksottaminen neljään osaan.
”Nykyinen korvausjärjestelmä asettaa etenkin pienituloiset pitkäaikaissairaat erittäin vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen. Lääkeomavastuun jaksottaminen on välttämätön askel pitkäaikaissairaiden taloudellisen tilanteen helpottamisessa”, järjestöt huomauttavat.
Lääkeomavastuun jaksottamisen lisäksi tarvitaan myös muita toimia, järjestöt muistuttavat. Näistä tärkein on yksi yhtenäinen maksukatto, joka pitää sisällään lääkkeiden, matkojen ja asiakasmaksujen kustannukset.
Tutkimuksen teettivät yhdessä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto, Crohn ja Colitis ry, Psoriasisliitto sekä Reumaliitto, ja sen toteutti Innolink. Tutkimukseen vastasi yhteensä noin 1900 tutkimuksen teettäneiden liittojen jäsentä. Tulokset ovat edustavat suhteessa liittojen jäsenmääriin sekä ikä- ja sukupuoliprofiileihin.
Varatoimitusjohtaja Sirpa Pajunen, Allergia-, Iho- ja Astmaliitto p. 050 408 7335, [email protected]
Toiminnanjohtaja Ulla Suvanto, Crohn ja Colitis ry p. 040 031 5383 [email protected]
Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto p. 040 8272 106 [email protected]
Toimitusjohtaja Maria Ekroth, Suomen Reumaliitto p. 040 707 9114 [email protected]
GRAAFI Kuinka suurena rasitteena koet pitkäaikaissairaudesta koituvat kustannukset.png
Koko: 0,11 MB Tyyppi: png Resoluutio: 1054x1030GRAAFI Kuinka suurena rasitteena koet pitkäaikaissairaudesta koituvat kustannukset.png
Koko: 0,11 MB Tyyppi: png Resoluutio: 1054x1030GRAAFI Oletko viimeisen vuoden aikana lääkkeen hinnan vuoksi.png
Koko: 0,15 MB Tyyppi: png Resoluutio: 2190x897GRAAFI Oletko viimeisen vuoden aikana lääkkeen hinnan vuoksi.png
Koko: 0,15 MB Tyyppi: png Resoluutio: 2190x897Selvitys pitkäaikaissaurauksien kustannuksista - tiedote.pdf
Koko: 1,14 MB Tyyppi: pdfSelvitys pitkäaikaissaurauksien kustannuksista - tiedote.pdf
Koko: 1,14 MB Tyyppi: pdf© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1