Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » PHSOTEY tiedottaa: Linkku tuo palveluita Päijät-Hämeen kylien asukkaille

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Linkku tuo palveluita Päijät-Hämeen kylien asukkaille

Tiedote.
Julkaistu: 04.09.2015 klo 12:38
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Linja-auton alustalle rakennettu palvelupiste Linkku tuo sosiaali- ja terveys- sekä kirjastopalveluita Päijät-Hämeen kylillä asuville. Pyörien päällä kulkee niin terveydenhoitaja, suuhygienisti kuin kirjastoalan ammattilainenkin lähelle asiakkaita. Eniten Linkkua on tähän mennessä hyödynnetty kyläkoululaisten hammashoidossa, jossa käyttö on kaksinkertaistunut vuoden sisällä.

Linkun toiminta on vakinaistettu maaliskuussa. Mukana hankkeessa Lahden ammattikorkeakoulun ja Salpauksen lisäksi ovat peruspalvelukeskukset Aava ja Oiva.

Toimituksen edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Linkun toimintaan ensi maanantaina 7.9. klo 11-15 Hämeenkoskella. Torstaina 24.9. klo 12-14 median edustajilla on mahdollisuus tulla seuraamaan suuhygienistin toimintaa Orimattilan Kuivannolle.

Hammashoito koululaisten luo

- Yhdelläkään kyläkoululla Aavan alueella ei ole hammashoitolaa, vaan koululaiset ovat perinteisesti kulkeneet linja-autolla, taksilla tai vanhempien kyydillä kuntien hammashoitoloihin. Nyt Linkku on voitu ajaa koulun pihaan ja koululaiset ovat päässeet suoraan luokasta tai välitunnilta suun terveystarkastukseen, kertoo ylihammaslääkäri Teija Niiranen.

Suuhygienistit ja hammashoitajat ovat järjestäneet Linkussa myös suun terveyteen liittyviä terveystunteja. Lisäksi Linkku mahdollistaa ajanvarauksellisen suuhygienistin vastaanoton, jota on vähän päästy kokeilemaan Hartolan alueella.

Aavan kuntien alueella Linkun käyttö suun terveydenhuollossa on tämän vuoden aikana kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna.

- Tammi-kesäkuussa  Linkussa on ollut jo 43 suun terveydenhuollon käyntiä, kun koko viime vuoden aikana päästiin samaan. Toiminta lisääntyy koko ajan, kun kokemukset karttuvat ja alue laajenee. Nyt mukaan on tullut Iittiä, Nastolaa ja Orimattilaa. Parhaiten Linkku onkin osoittanut toimivuutensa nimenomaan lasten ja nuorten palvelupisteenä, Niiranen toteaa.

Niirasen mukaan Linkun käyttöä terveydenhuollossa ovat vaikeuttaneet tietokoneliikenneongelmat ja siitä aiheutuneet potilastietojärjestelmän toimimattomuudet.

- Nykyiset potilastietojärjestelmät eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla mobiiliyhteyksin.

Myös Hollolan ja Asikkalan
koululaisille hammashoitoa

Oivan alueellakin suun terveydenhuollon palveluita tarjotaan Linkun avulla kouluille, joista yleensä on ollut tapana kuljettaa oppilaat taksilla hammashoitolaan.

- Tällaisia kyläkouluja on Asikkalassa ja Hollolassa. Kouluja valittaessa on otettu huomioon suuhygienistin tarjoaman palvelun tarve sekä käytettävissä olevat Linkku-päivät, kertoo vastaava suuhygienisti Taina Juvonen Oivasta.

Koulupäivien lisäksi Oiva järjestää Linkun palvelupäiviä Hämeenkoskella, Järvelässä ja Padasjoella.  Ensi maanantaina Linkku on Hämeenkoskella klo 11-15.

- Linkussa järjestetään marras-joulukuussa kausi-influenssarokotustilaisuuksia viime vuoden tapaan kaikissa Oivan ja Aavan kunnissa. Syyskauden loppupuolella teemme arvioita kokemuksista ja käytämme niitä pohjana, kun rakennamme Linkun kevätkauden ohjelmaa.

Linkun reitit ovat kiertäneet haja-asutusalueilla, mutta myös taajamissa ja kuntakeskuksissa palveluita on tarjottu.

- Tavoitteena on joustavampi palvelujen tarjoaminen ja palveluiden tuominen ihmisten lähelle.  Mitä paremmin ihmiset oppivat tuntemaan Linkun, sen paremmin he hakevat sieltä myös palveluja, Juvonen kiteyttää.

Linkku tietokeskuksena

Lahden ammattikorkeakoulun korkeakoulukirjasto palvelee Linkussa eri koulutusalojen opiskelijoita, opettajia, tutkijoita ja kaikkia tiedontarvitsijoita toimien yhdessä Lahden ammattikorkeakoulun ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

- Ammattitaitoisen henkilökunnan avulla Linkku tarjoaa asiantuntevaa tietopalvelua sekä uusimmat välineet oppimiseen. Lisäksi asiakkaat pääsevät käsiksi moninaisiin digitaalisiin tietoaineistoihin, kuten kotimaisen lääkäriseuran ylläpitämään Terveysporttiin ja erilaisiin sanomalehtiin, kertoo pedagoginen informaatikko Anna-Liisa Holmström.

Tietokeskus Linkku vierailee säännöllisesti Koulutuskeskus Salpauksen Asikkalan toimipaikassa. Toimintaa ja oppimisen resursseja esitellään myös eri tapahtumissa yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Tietokeskus Linkku palveluksessasi:

• Tietoiskut, teemapäivät, räätälöidyt e-aineistot

• Välinelainaus (tabletit, tietokoneet, älypuhelimet, laitteiden tekninen tuki ja huolto)

• Virtuaalisten palveluiden tarjonta, päivystävä etäinformaatikko ja tiedonhankinnan ohjaus

• Palvelujen esittely (toimivuus, mm. lainaus ja sen säännöllisyys)

Taustaa ja numerotietoa Linkusta

Peruspalvelukeskus Oivan sosiaali- ja terveyspalveluiden Linkku-kokemuksia viime vuoden kesäkuusta alkaen

Pilotointiaika ja kevät 2015

Vuonna 2014 – 2015 (kevät) Peruspalvelukeskus Oiva on tarjonnut Linkussa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja oman toiminta-alueensa kuntalaisille terveyskioskina, suun terveydenhuollossa ja ikäihmisten palveluohjauksessa. Oivan palveluiden käytössä Linkku oli kuutena päivänä kuukaudessa. Reitti kulki pääsääntöisesti Asikkalan ja Padasjoen kuntien haja-asutusalueella.  Syksyn 2014 aikana linkussa järjestettiin myös neljä Oivan teemapäivää Hollolassa, Hämeenkoskella ja Kärkölässä.

Terveyskioskipalveluun on kuulunut maksutonta hoitajan terveysneuvontaa, ohjeita ja tukea omahoitoon ja pienimuotoista sairaudenhoitoa. Terveyskioskipalvelu toimi ilman ajanvarausta. Yhteensä terveyskioskissa kävijöitä oli 201 asiakasta (1.6 2014 – 30.06 2015). Vastaanottokäyntejä kertyi enemmän, koska osa asiakkaista kävi useammin.

Oivan teemapäivissä kävijämäärät vaihtelivat tarjonnan ja pysähdyspaikan mukaan. Kolmessa Oivan teemapäivässä annettiin yleisiä kausi-influenssarokotuksia. Ne päivät olivat suosittuja. Teemapäivissä kävi yhteensä 220 henkilöä. Kausi- influenssarokotuskampanja toi asiakkaita Linkkuun, sen sijaan, että he olisivat hakeneet rokotuksen terveysasemalta.

Linkussa järjestettiin myös palveluohjausta ja – neuvontaa kotihoidon palveluista, yksityisistä palveluntuottajista, palveluseteleistä, tuista ja etuuksista sekä omaishoitajuudesta, asumispalveluista ja veteraanipalveluista.

Suuhygienistin palveluja tarjottiin kaikille halukkaille (suun terveystarkastukset, ehkäisevä suun terveydenhoito ja neuvonta, hammaskivenpoistot, hampaiden pinnoitukset, lohjenneiden hampaiden hoito ensiapuna). Loppuvaiheessa otettiin kohteeksi myös yksi alakoulu tarkoituksena kokeilla Linkun toimivuutta kouluympäristössä ja koululaisten tarvitsemien suuhygienistipalvelujen tarjoajana. Tästä saimme hyviä kokemuksia ja yhteistyö koulun kanssa sujui hyvin. Suuhygienistin vastaanotolla kävi asiakkaita yhteensä 72. 

 

Ensi maanantaina 7.9. Linkkuun voi tutustua lähemmin Hämeenkosken palvelupäivässä klo 11-15. Torstaina 24.9. vastaavasti Linkku on Orimattilan Kuivannolla, suuhygienisti on paikalla klo 12-14.00.

vk 37

7.9

8:00:00

Oiva

9:30:00

Hämeenkoski, palvelupäivä klo 11-15

10:00:00

Salen piha

11:00:00

 

11:30:00

Liikuntaneuvoja klo 14-15, Ilona Lehtonen

12:30:00

Terveydenhoitaja Pirjo Laukkanen

13:00:00

Etsivä nuorisotyö klo 11-15, Reetta Korkalainen

14:00:00

 

15:00:00

 

16:00:00

 

Lisätietoja:
ylihammaslääkäri Teija Niiranen, Aavan suun terveydenhoito, 044 440 6566
hyvinvoinjohtaja Heli Laapio-Knuutila, Peruspalvelukeskus Aava, 044 440 6521
vastaava suuhygienisti Taina Juvonen, Oivan Salpakankaan hammashoitola, 044 780 2255
pedagoginen informaatikko Anna-Liisa Holmström,Lahden ammattikorkeakoulun tieto- ja kirjastopalvelut, 044 708 0433

www.liikkuvatila.fi
https://www.facebook.com/pages/Linkku/702854016470098

 

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs