Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » PHSOTEY tiedottaa: Keskussairaalan aikuispsykiatrian viikko-osasto 52:n toiminta muuttuu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Keskussairaalan aikuispsykiatrian viikko-osasto 52:n toiminta muuttuu

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2015 klo 09:43
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Päijät-Hämeen keskussairaalan aikuispsykiatrian viikko-osasto 52:n toiminta muuttuu 21. elokuuta alkaen. Viikko-osastotoiminta korvataan intensiivisellä vanhuspsykiatrisen potilaan hoidolla ja ECT (sähköhoito)-yksiköllä.

Uusien yksiköiden toiminta käynnistyy täysipainoisesti vuoden 2016 alussa. Jatkossa tarvittavat erikoissairaanhoidon vanhuspsykiatriset osastojaksot toteutetaan keskussairaalan aikuispsykiatrian vastaanotto- ja kuntoutusosastoilla.

Tuleva vanhuspsykiatrian yksikkö toimii psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiantuntijana iäkkään henkilön psykiatrisessa hoidossa. Yksikkö tarjoaa erityistason sairaalahoidon korvaavia palveluja keskivaikeasti ja vaikeasti psykiatrisesti oireileville yli 65-vuotiaille henkilöille koko yhtymän alueella.

Työmuotoja ovat intensiivinen kotiin viety psykiatrinen hoitotyö, konsultaatiopalvelut ja koulutus yhteistyötahoille psykiatrisesti oireilevan asiakkaan hoitamisen ja kuntoutumisen tueksi. Lisäksi yksikössä päivystää päivittäin kriisityöpari, joka hoitaa kiireelliset konsultaatiopyynnöt etupäässä muilta psykiatrian osastoilta.

ECT (sähköhoito) on nykyaikainen, tutkittu ja turvallinen psykiatrinen hoitomuoto, joka tuo usein nopean hoitovasteen esimerkiksi vakavasti masentuneille potilaille. Nykyaikainen sähköhoito annetaan aina nukutuksessa. Siinä aivoalueelle ulkoisesti johdetaan lyhyt sähköimpulssi, joka aiheuttaa molemmille aivopuoliskoille leviävän sähköisen purkauksen. Purkaus korjaa aivojen häiriintynyttä tasapainotilaa.

Nopeampi hoitoon pääsy

Tällä hetkellä sähköhoitoon on pitkät jonot ja hoitoon pääsyä on vaikeimmillaan jouduttu jonottamaan jopa kuukausia. ECT (sähköhoito)-yksikön tavoitteena on tarjota Päijät-Hämeen alueella paremmilla resursseilla laadukasta ECT-hoitoa.  Oma yksikkö mahdollistaa isommat potilasmäärät ja nopeamman hoitoon pääsyn.

Uudessa yksikössä on mahdollista antaa maksimissaan 75 hoitoa viikossa, kun tällä hetkellä pystytään tarjoamaan 20 hoitoa viikossa. Hoitosarjat pystytään toteuttamaan tiiviimpinä ja joustavammin potilaan hoidontarve huomioiden. Tiiviit hoitosarjat mahdollistavat nopeamman hoitovasteen syntymisen. Hoitotuloksen säilyttämisen tueksi pystytään tarjoamaan ylläpitohoitoja. Polikliinisten sähköhoitojen lisääminen vähentää psykiatrisen sairaalahoidon tarvetta.

Muutoksen taustalla kasvava kysyntä

Muutoksen tavoitteena on vastata vanhuspsykiatrisen erikoissairaanhoidon sekä psykiatrisen sähköhoidon tarpeisiin ja kehittää toimintaa siten, että nykyiset henkilökuntaresurssit riittävät kasvaneesta kysynnästä huolimatta. Samalla luodaan ja toteutetaan hoitomuotoja, jotka vastaavat aiempaa paremmin potilaiden tarpeisiin. Muutoksen tavoitteena on vähentää potilaiden laitoshoidon tarvetta ja vanhuspotilaiden turhia laitossiirtoja.

Uusien yksiköiden toiminta käynnistyy täysipainoisesti vuoden 2016 alussa. Tätä ennen uusia toimintoja käynnistetään vähitellen tilojen remontin vuoksi.

 

Lisätietoja:
ylilääkäri Jarmo Huttunen, 044 719 5964
osastonhoitaja Johanna Hyytiäinen, 044 719 5963

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs