Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Peruspalveluministeriltä pääsi syyssammakko

Peruspalveluministeriltä pääsi syyssammakko

Tiedote.
Julkaistu: 26.08.2011 klo 15:41
Julkaisija: Viestintätoimisto Kumppania

Lääkäripalveluyritysten Ismo Partanen: Peruspalveluministerillä rahasampo?  

Peruspalveluministeriltä pääsi syyssammakko

 Lääkäripalveluyritys ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen pitää pöyristyttävänä peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson ehdotusta perjantaina 26.8.2011 ilmestyneessä Turun Sanomissa. Peruspalveluministeri lupaa, että valtio maksaa kunnille ulkoistamisten perumisesta. Ministeri Guzenina-Richardson kannustaa kuntia rahalupauksillaan toimimaan tehottomasti ja heikentämään palvelujen saatavuutta. Ehdotus on käsittämätön.

Vuodesta 1993 voimassa olleen kuntien valtionosuuslain mukaan kunnilla on peruspalvelujen järjestämisvastuu, mutta palvelujen tuottamisen ne voivat järjestää parhaaksi katsomallaan tavalla. Kunnat ovat palvelutuotantoa tehostaakseen sekä parantaakseen palvelujen saatavuutta, laatua ja vaikuttavuutta hyödyntäneet erilaisia tuotantomalleja mm. hankkineet palveluja kuntalaisille muilta palvelutuottajilta: yksityisiltä ja julkisilta.

- Tarkoittaako peruspalveluministeri todella sitä, mitä lehteen on painettu? Haluaako hän valtion rahoittavan palvelujen saatavuuden ja niiden tuotannon tehokkuuden heikentämistä? Eikö hallituksen tavoitteena olekaan palvelutuotannon tehostaminen ja palvelujen saatavuuden turvaaminen myös tulevaisuudessa? Mistä rahasammiosta peruspalveluministeri jakaa kunnille tehottomuuden kannustusrahaa, kysyy Lääkäripalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelujen ns. monituottajamalli on osoittanut tehokkuutensa.

- Haasteita on toki paljon ja kehitettävääkin riittää. Siirtyminen pelkästään julkiseen palvelutuotantoon on täysin väärä ratkaisu, korostaa LPY:n Ismo Partanen.

 

Onko peruspalveluministeri sitoutunut hallitusohjelmaan?

Hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite vahvistaa kuntakenttää ja antaa kunnille aito mahdollisuus järjestää julkiset palvelut parhaaksi katsomallaan tavalla. Julkisen talouden vakauttamistavoite ja velkaantumiskierteen katkaiseminen on myös mainittu hallitusohjelmassa useita kertoja. Talouden vakauttamistavoitteiden saavuttamiseksi valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on jopa aikaistettu yli 600 miljoonan euron kuntien valtionosuusleikkauksia. Valtionosuusleikkauksilla kannustetaan kuntia palvelutuotantonsa tehostamiseen ja uusien nykyistä tehokkaampien toimintamallien käyttöönottoon.

- Peruspalveluministeri näyttää sokeasti uskovan julkisen palvelutuotannon kaikkivoipaisuuteen. Ministeri tuntuu tietävän paremmin kuin kuntapäättäjät, mikä heille on parasta. Guzenina-Richardsonin esitys vahvasti ideologinen, eikä se ole realistinen ja toteuttamiskelpoinen. Esityksensä myötä ministeri on johdattamassa Suomea Kreikan tielle. Konsultaatiokeskustelut valtiovaranministeri Jutta Urpilaisen ja peruspalveluministerin välillä saattaisivat olla ajankohtaisia, esittää Partanen. 

_______________________________________________________________________________

LPY on yksityisten lääkäri-, hammaslääkäri-, sairaala-, laboratorio- ja kuvantamispalvelutoimintaa harjoittavien yritysten elinkeinopoliittinen edunvalvontajärjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on parantaa terveyspalvelujen saatavuutta ja laatua sekä kehittää alan palvelumarkkinoita.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Ismo Partanen, puh. 040 518 5799, ismo.partanen@lpy.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs