Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Parkinsonin tautiin sairastuneille oikeaa hoitoa – Valtakunnallinen Parkinson-viikko 11.–17.4.

Suomen Parkinson-liitto ry

Parkinsonin tautiin sairastuneille oikeaa hoitoa – Valtakunnallinen Parkinson-viikko 11.–17.4.

Tiedote.
Julkaistu: 30.03.2016 klo 11:00
Julkaisija: Suomen Parkinson-liitto ry

Valtakunnallinen Parkinson-viikko 11.–17.4., Maailman Parkinson-päivä 11.4.

Parkinsonin tautiin sairastuneille oikeaa hoitoa oikeaan aikaan oikeassa paikassa

Parkinsonin taudin on todettu heikentävän sairastuneiden elämänlaatua huomattavasti enemmän kuin monien muiden parantumattomien sairauksien. Tautia sairastaa Suomessa tällä hetkellä 14 000 ihmistä, ja tautiin sairastuneiden määrän ennustetaan tulevina vuosina kaksinkertaistuvan väestön ikääntyessä. Parkinson-viikolla sairastavien tietämystä hyvästä hoidosta ja elämänlaadun parantamisesta vahvistetaan viestinnän ja tapahtumien välityksellä eri puolilla Suomea.

Toimintakykynsä ylläpitämiseksi ja elämänlaatunsa parantamiseksi Parkinsonin tautiin sairastuneet tarvitsevat riittävästi tietoa, hyvän hoitosuunnitelman ja toimivan hoitosuhteen, sillä oikeaan aikaan annetulla oikealla hoidolla voidaan vähentää pitkäaikaissairauden haittoja ja ehkäistä laitoshoidon tarvetta. Samalla säästetään myös yhteiskunnan varoja, sillä parantumattomat sairaudet aiheuttavat valtaosan (75 %) terveydenhuollon suorista kustannuksista.

Usein Parkinsonin tauti diagnosoidaan vasta taudin liikehäiriöiden ilmaantuessa.  Ennakoivia oireita – unihäiriöitä, ummetusta, hajuaistin häviämistä, tunne-elämän muutoksia – ilmaantuu joskus kuitenkin jopa yli 10 vuotta ennen varsinaisia taudin liikehäiriöoireita.

”Jos tautia ennakoivat merkit tunnistetaan varhaisessa vaiheessa ja kiinnitetään huomiota ravitsemukseen, suoliston toimintaan, vastustuskyvyn parantamiseen, riittävään uneen ja infektioiden estämiseen, voivat taudille tyypilliset liikehäiriöoireet viivästyä jopa 10 vuotta”, sanoo Parkinson-liiton puheenjohtaja, professori ja neurologian erikoislääkäri Markku Partinen.

Partinen korostaa sairastuneen omakohtaisten kokemusten merkitystä hyvän hoidon suunnittelussa, ja potilaan asiantuntijuutta pitäisikin hänen mielestään hyödyntää nykyistä enemmän ja vakiinnuttaa se osaksi hoitokulttuuria.

Sairastuneiden asiantuntijuutta omassa hoidossa Parkinson-liitto vahvistaa tarjoamalla tietoa, neuvontaa ja kuntoutusta. Myös Parkinson-liiton yhdistyksillä ja kerhoilla on tärkeä rooli parannettaessa sairastuneiden tietämystä taudin hoidosta ja heidän omista mahdollisuuksistaan toimintakyvyn ylläpitämisessä.     

”Tällä hetkellä sairastuneiden mahdollisuudet asiantuntevan hoidon ja pysyvän hoitosuhteen saamiseen vaihtelevat paljonkin eri puolilla Suomea. Juuri julkaistun Kestävän terveydenhuollon hankkeen teettämän kyselyn mukaan monet Parkinsonin tautiin sairastuneet ovat tyytymättömiä siihen, ettei heillä ole mahdollisuutta pitkäaikaiseen hoitosuhteeseen”, sanoo Parkinson-liiton toiminnanjohtaja Hanna Mattila.

”Kaikkien sairastuneiden pitäisi saada tasa-arvoisesti oikeaa hoitoa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Tämän toteutumiseksi Parkinson-liitto on mallintanut hoitopolkumallin yhdessä Tehyn, Abbvien ja neurologisten poliklinikoiden henkilöstön kanssa. Myös Lääkäriliitto on nyt mukana Kelpo polku -mallin vakiinnuttamisessa osaksi sairastavan hyvää hoitoa kaikkialla Suomessa.”

Turussa 13.4. klo 18 alkaen järjestettävä Parkinsonin tauti ja muisti -luento on yksi Parkinson-viikon tilaisuus. Luentoa voi seurata paikan päällä tai netistä suorana lähetyksenä ww.lava.fi/parkinson1304. Lisätietoja luennosta ja Parkinson-viikon tapahtumista www.parkinson.fi

Lisätietoja Parkinson-viikosta ja haastattelupyynnöt:

toiminnanjohtaja Hanna Mattila, p. 040 512 2352, hanna.mattila@parkinson.fi

viestintävastaava Arja Pasila, p. 0400 744401, arja.pasila@parkinson.fi

Suomen Parkinson-liitto on valtakunnallinen kansanterveys- ja vammaisjärjestö, joka tekee työtä Parkinsonin tautia ja muita liikehäiriöitä sairastavien sekä heidän omaistensa hyvän elämän edellytysten parantamiseksi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs