Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Parhaimmillaan aurinkolasit parantavat näkemistä

Parhaimmillaan aurinkolasit parantavat näkemistä

Tiedote.
Julkaistu: 22.03.2016 klo 15:06
Julkaisija: Näkemisen ja silmäterveyden toimiala

Oikein valitut aurinkolasit ovat paitsi mukavan huomaamattomat käytössä myös lisäävät kantajan turvallisuutta ja ylläpitävät hyvää terveyttä. Aurinkolasiostoksilla käyttötarkoitus ratkaisee. Halvin on harvoin paras, mutta korkea hintakaan ei takaa toimivuutta, jos ominaisuuksiltaan oikeanlaisen tuotteen valinnassa ei onnistuta. 

Aurinkolasien tärkein tehtävä on silmään tulevan valon määrän vähentäminen ja häikäisyn estäminen. Käyttötarkoituksen on hyvä olla selvillä, jotta linssit voidaan valita tarkoituksenmukaisesti.Turvallisuusnäkökulma korostuu erityisesti autoillessa, mutta kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota aurinkolasilinssien ominaisuuksiin myös muihin toimintoihin laseja hankittaessa.

”Ympäröivän maailman tulee lähtökohtaisesti näyttää samalta, oli silmillä aurinkolasit tai ei”, muistuttaa Suomen Optisen Toimialan toimitusjohtaja Panu Tast. ”Yksityiskohtien tarkka näkyminen ei ole itsestään selvää, jos silmään tulevan valon määrää vähennetään”. Esimerkkinä Tast kertoo autoiluun sopivista aurinkolasilinsseistä. ”Punaruskeansävyinen linssi suodattaa pois sumuisuutta aiheuttavaa sinistä valon aallonpituutta, jolloin saadaan tarkkuutta lisäävä vaikutelma”. Aurinkolasien toimivuutta autoilukäytössä voi lisätä erilaisilla ominaisuuksilla, kuten alaosastaan vaaleammilla aurinkolasilinsseillä, jotka mahdollistavat kojelaudan mittareiden lukemisen vaivatta.

”Nähtäviä värejä voidaan aurinkolasien linssivalinnoilla myös korostaa. Veneillessä on tärkeää, että merimerkkien keltaiset, mustat, vihreät ja punaiset näkyvät tarkasti ja varmasti. Aurinkolasit, jotka tummentavat ympäröivää maailmaa ja vääristävät värisävyjä, voivat olla joissain tilanteissa todellinen turvallisuusriski”. Linssien polarisointi taas estää vaakasuorilta pinnoilta heijastuvan valon pääsyn silmiin ja auttaa merenkävijää poistamalla vedenpinnan häiritsevimmän välkehdinnän. Aurinkolasien linssivalinnoilla voidaan siis manipuloida näkemistä ja käytännössä parantaa näkösuoritusta.

Laadukkaat aurinkolasit ovat kuin silmälasilinssit. Hinnaltaan edullisten aurinkolasien tuotannossa ei ole mahdollista ottaa huomioon optiikkaan liittyviä vaatimuksia. ”Pahimmillaan huolimattomasti tuotettu, usein hinnaltaan edullinen aurinkolasilinssi voi aiheuttaa monenlaista epämukavuutta – päänsärkyä ja muita fyysisiä oireita sekä ympäröivän maailman vääristymistä”, Tast kuvailee. ”Aurinkolasien tulisi kuitenkin helpottaa käyttäjänsä oloa, eikä vaikeuttaa sitä”.

Silmien suojaaminen haitalliselta ultraviolettisäteilyltä on aurinkolasien tärkein terveyden ylläpitoon liittyvä tehtävä. EU:n alueella saa aurinkolaseina myydä vain ultraviolettisäteilyn estämisen takaavalla CE-merkinnällä varustettuja aurinkolaseja. Koska merkintä löytyy kaikkien hinta- ja laatuluokkien laseista, on se huono ostopäätöksen peruste tai laadun mittari. Yksinkertaisen UV-säteilyn eston lisäksi aurinkolaseissa voi olla pidemmälle vietyjä terveyttä edistäviä ja näkösuoritusta parantavia ominaisuuksia, joiden yksilöllisessä valinnassa osaa parhaiten avustaa asiantunteva optinen myyjä tai optikko.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Panu Tast, Suomen Optinen Toimiala, p. 040 5422227, panu.tast@optometria.fi

Suomen Optinen Toimiala vastaa näönhuoltoalan elinkeino-, terveys- ja koulutusasioiden edunvalvonnasta, hoitaa alan viestintää sekä tuottaa tutkimustietoa ja koulutusta. Järjestön jäsenyritykset muodostavat yli 90 % toimialan liikevaihdosta. Suomen Optinen Toimiala on Kaupan liiton jäsenliitto. 

optometria.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs