Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Paras Savuton Työpaikka 2013 kilpailu: Lappeenrannan kaupungille ensimmäinen palkinto

Suomen ASH ry

Paras Savuton Työpaikka 2013 kilpailu: Lappeenrannan kaupungille ensimmäinen palkinto

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2013 klo 11:00
Julkaisija: Suomen ASH ry

Paneutuneisuus, into ja aktiivisuus sekä monipuolinen yhteistyö toivat Lappeenrannan kaupungille voiton Paras Savuton Työpaikka 2013 – kilpailussa. Tuomariston mukaan hankkeen täytäntöön panijat ovat toimineet rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Savuttomuuden edistämisestä on tullut osa toimialojen hyvää arkea. Toiseksi kilpailussa tuli vantaalainen tekninen tukkukauppa EL-Parts Oy ja kolmannen sijan vei Napapiirin yläaste Rovaniemeltä. MTV3:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila luovutti palkinnot Helsingissä järjestetyssä Savuton Suomi 2040 – seminaarissa.

Lappeenrannan kaupunki julistettiin savuttomaksi erityisen kampanjan vauhdittamana jo vuonna 2006, mutta varsinainen savuttomuustyö on jatkunut ja jatkuu edelleen. Lappeenrannan kaupungin 2 500 työntekijän keskuudessa on saatu vähitellen aikaan selvä myönteinen asennemuutos.

Lappeenrannan Savuton Pohjolankatu – hanke on erinomainen esimerkki monitahoisesta yhteistyöstä ja aktiivisuudesta. Kadulla sijaitsee useita oppilaitoksia alakoulusta lähtien sekä urheilutalo ja uimahalli. Tupakointi oli aiemmin kovin yleistä. Lappeenrannan kaupunginhallitus julisti keväällä 2012 Pohjolankadun savuttomaksi vyöhykkeeksi ja siitä lähti liikkeelle kampanjointi ja monipuolinen yhteistyö savuttomuuden kehittämiseksi. Vähitellen savu on hälvennyt kadulta.

Lappeenrannassa on valmisteilla useita jatkosuunnitelmia, joissa on mukana mm. eri kaupunginosia ja urheiluseuroja. Savuttomuus on tullut Lappeenrantaan jäädäkseen.

Tekninen tukkukauppa EL-parts kannustaa työntekijöitään savuttomuuteen

Toiseksi tulleen EL-Parts Oy:n savuttomuus ei ole ollut pelkkä projekti vaan yrityksen kokonaisvaltaisen toimintatavan muutos. Työpaikalla sovittiin yhteisesti tupakoinnin lopettamisesta 31.5.2011, päiväksi valittiin Maailman terveysjärjestön Maailman Tupakaton Päivä. Tupakoivat työntekijät saavat tupakoinnin lopettamiseensa tukea niin kauan kuin on tarvetta. Tasapuolisuuden nimissä myös tupakoimattomat työntekijät saivat vuonna 2011 erityisen bonuslahjan. Henkilökunta suhtautuu positiivisesti savuttomuuteen.

Tuomaristo oli erityisen vaikuttunut yrityksen johdon toiminnasta, joka tähtäsi selvään asennemuutokseen.

Johtohenkilöt toimivat savuttomuuden lanseerauksen yhteydessä esimerkkinä lopettaen tupakoinnin. Yrityksessä kiinnitettiin huomiota erityisesti sosiaalisiin tilanteisiin. Tupakkatauot korvattiin yhteisillä taukohetkillä, henkilökunnalle tarjottiin mm. tuoreita hedelmiä.

EL-Parts Oy:ssä ollaan ylpeitä onnistumisesta ja halutaan näyttää esimerkkiä onnistuneesta toimintatavan muutoksesta. Tukkukaupan toimialalla savuttomuus ei suinkaan ole itsestään selvää.

Avoin ja reilu ilmapiiri tukee savuttomuutta Napapiirin yläasteella

Kolmanneksi sijoittunut Napapiirin yläaste on kehittänyt kouluyhteisön savuttomuutta esimerkillisesti ja aktiivisesti. Henkilökuntaa koulussa on 60 ja oppilaita noin 500. Koko henkilökunta näyttää esimerkkiä oppilaille ja työyhteisön jäseniä kannustetaan tupakoinnin lopettamiseen. Koulussa tehdään aktiivista yhteistyötä lähitoimijoiden kanssa ja oppilaat osallistuvat joka vuosi savuttomuuskilpailuihin. Tuomariston nosti perusteluissaan esille työyhteisön avoimuuden ja kannustavuuden sekä toimivan ja vireän yhteistyön.

Savuttomuuslinjaus on osoitus siitä, että työntekijöiden ja oppilaiden terveys ja hyvinvointi ovat aidosti tärkeitä asioita. Kouluyhteisön savuttomuus kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteen.

Savuton Suomi 2040 –tunnustuspalkinto Reetta-Maija Luhdalle

Savuton Suomi 2040 – verkosto antoi seminaarissa erityisen Savuton Suomi 2040 –tunnustuspalkinnon Reetta-Maija Luhdalle, joka toimii Seinäjoella tupakasta vieroitushoitajana, ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattorina sekä kansainvälisen Savuton sairaala-hankkeen koordinaattorina.

Reetta-Maija Luhta on eteläpohjalaisen savuttomuustyön edelläkävijä ja uudisraivaaja. Hän on vienyt savuttomuutta eteenpäin sinnikkäästi, peräänantamattomasti ja suurella sydämellä.

Luhta on tehnyt tupakasta vieroitustyötä oman, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirinsä alueella ja Seinäjoen kaupungissa vuosikymmenten ajan systemaattisesti, kokonaisvaltaisesti ja pitkäjänteisesti. Työn tulokset ovat kansallisesti vertaansa vailla. Hän uranuurtaja esimerkiksi savuton leikkaus –ajatuksen toteuttamisessa. Oman maakuntansa lisäksi Reetta-Maija Luhta on toiminut Savuton Suomi 2040 – hankkeessa aktiivisena ohjausryhmän jäsenenä, tuonut verkostoon uusia ideoita ja kehittänyt toimintaa ja näin omistautunut kansalliseen savuttomuustyöhön terveydenhuollon kovan luokan ammattilaisena. Hän on myönteisellä asenteellaan ja positiivisuudellaan rakentanut laajaa yhteistyötä.

Savuttomuudesta tulossa osa suomalaista yritysidentiteettiä

Tänä vuonna kilpailussa oli mukana sekä julkisen alan organisaatioita että yrityksiä ympäri Suomea, pohjoisin osanottaja oli kolmanneksi tullut Napapiirin yläaste. Tuomaristo oli vaikuttunut osallistujien paneutuneisuudesta savuttomuustyöhön. Suomalaiset ovat ottaneet savuttomuuden hyvin vastaan, se tulee epäilemättä olemaan jatkossa luonnollinen toimintapa ja osa suomalaista yritysidentiteettiä.

Paras Savuton Työpaikka - kilpailu jatkuu ensi vuonna. Kilpailun avulla tuetaan työpaikkojen savuttomuutta ja ponnisteluja savuttomuuden edistämiseksi ja tuodaan esille hyviä käytäntöjä.

 

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Mervi Hara, Suomen ASH ry, 050 460 2324, mervi.hara@suomenash.fi

Hankkeen puheenjohtaja, professori Kari Reijula, 040-5502050,kari.reijula@ttl.fi

 

 

Liitetiedostot

Suomen ASH (Action on Smoking and Health) ry on vuonna 1989 tupakkapolitiikan kehittämiseen perustettu kansanterveysjärjestö. Toiminta painottuu tupakkatuotteiden käytön loppumiseen ja aloittamisen ehkäisyyn. Tavoitteena on Savuton Suomi 2040. Suomen ASH hallinnoi Savuton Suomi 2040 -hanketta ja on mukana ehkäisevän päihdetyön verkostossa. 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs