Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Palkitun Hyvästi Afrikka -elokuvan erikoisnäytös Ouluun

Solidaarisuus

Palkitun Hyvästi Afrikka -elokuvan erikoisnäytös Ouluun

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2015 klo 14:41
Julkaisija: Solidaarisuus

"Dokumenttielokuvassa on kauniilla tavalla yhdistetty inhimillinen tarina ja yhteiskunnallinen viesti", presidentti Tarja Halonen kommentoi Solidaarisuuden kehitysyhteistyöstä Ugandassa ammentavaa Hyvästi Afrikka -dokumenttielokuvaa. Elokuvan erikoisnäytös järjestetään Oulun elokuvateatteri Starissa 7.4. klo 18.00. Näytöksessä ovat paikalla elokuvan ohjaaja Iiris Härmä, päähenkilö Riitta Kujala sekä Oulusta kotoisin oleva elokuvan kuvaaja ja tuottaja Visa Koiso-Kanttila. Elokuva voitti Docpoint-festivaalin yleisöpalkinnon ja se on valittu ainoana suomalaisohjauksena Torontossa järjestettävän Hot Docs -festivaalin International Spectrum -kilpasarjaan.

”Naisten koulutus on keskeinen asia, jota myös yhteisöjen miesten tulisi tukea. Kulttuuri ja tavat eivät ole muuttumattomia, vaan asenteisiin voi vaikuttaa. Muutos lähtee yksilöistä”, dokumenttielokuvan ohjaaja Iiris Härmä painottaa.

Iiris Härmän elokuva seuraa Solidaarisuuden kehitysyhteistyön arkea lähietäisyydeltä, ihmisten kautta. Elokuvassa kuvataan, miten seksuaaliterveyttä edistävissä työpajoissa paneudutaan yhdessä osallistujien seksuaalisuuteen ja perhe-elämään liittyviin ongelmiin ja etsitään niihin ratkaisuja. Miten monipäiväiseen työpajaan osallistuvan naisen Daizy Kimbowan kokema syvällinen muutos mullistaa koko hänen perheensä arjen ja asenteet?

”Tunteet motivoivat muutosta”, sanoo elokuvan yksi päähenkilö, 62-vuotias ugandalainen sairaanhoitaja Catherine Othieno. Othieno kehitti seksuaalikasvatusmenetelmiä yhdessä Solidaarisuuden Ugandan maakoordinaattorin Riitta Kujalan kanssa. Naisten ystävyys on vahvaa ja yhteisten vuosien syventämää. Kujala on tehnyt yli 25 vuotta kehitysyhteistyötä Ugandassa, mutta nyt on edessä eläkkeelle jääminen ja paluu Suomeen.

Elokuvassa asennemuutokseen tähtäävää ja tabuja rikkovaa koulutusta naisten oikeudesta omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja elämään annetaan naisten lisäksi myös uskonnollisille johtajille, niin papeille kuin imaameille. Vastoinkäymiset kuuluvat myös kehitysyhteistyön arkeen ja niiden ratkaisemiseen tarvitaan sydäntä ja sisua.

Elokuvan vahvat naiset, heidän välinen huumorinsa sekä elokuvan koskettava tarina ovat vedonneet katsojiin aina presidentti Tarja Halosta myöten.

"Dokumenttielokuvassa on kauniilla tavalla yhdistetty inhimillinen tarina ja yhteiskunnallinen viesti", kommentoi Solidaarisuuden kunniapuheenjohtaja, presidentti Halonen.

”Elokuva kuvaa oivallisesti tärkeää teemaa – naisten voimaantumista. Se on keskeistä kaikessa Solidaarisuuden kehitysyhteistyössä. Kun naiset saavat tietoa ja rohkeutta muuttaa elämäänsä, perheiden ja kokonaisten yhteisöjen elämä paranee pysyvästi ”, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka korostaa.

Hyvästi Afrikka – tarina ystävyydestä -dokumenttielokuvan ensi-ilta oli DocPoint -elokuvafestivaalilla 28.1. Elokuva voitti festivaalin yleisöpalkinnon. Se on myös valittu ainoana suomalaisohjauksena Torontossa järjestettävän Hot Docs -festivaalin ohjelmistoon. Elokuva kilpailee kansainvälisessä International Spectrum -kilpasarjassa.

  • Erikoisnäytös Oulun elokuvateatteri Starissa 7.4. klo 18.00. Näytöksessä ovat paikalla ohjaaja Iiris Härmä, päähenkilö Riitta Kujala sekä kuvaaja ja tuottaja Visa Koiso-Kanttila.
  • Toimittajat pääsevät katsomaan elokuvaa ilmaiseksi ilmoittautumalla 6.4. mennessä osoitteeseen ada.bergroth@solidaarisuus.fi
  • Elokuvan valtakunnallinen ensi-ilta on 3.4. ja se tulee teatterilevitykseen 12 eri paikkakunnalle ympäri Suomea.

- Elokuvan traileri.

- Kuvia elokuvasta: http://bit.ly/1urJKdF (kuvat: Visa Koiso-Kanttila)

Lisätiedot:

Iiris Härmä, Hyvästi Afrikka – tarina ystävyydestä -elokuvan ohjaaja, 044 381 3224, harma.iiris@gmail.com

Miia Nuikka, Solidaarisuuden toiminnanjohtaja, 040 518 4345, miia.nuikka@solidaarisuus.fi

Haastattelu- ja pressikuvapyynnöt:

Siru Aura, Solidaarisuuden viestintäpäällikkö, 050 366 3000, siru.aura@solidaarisuus.fi

Kuvat: Visa Koiso-Kanttila

 

Liitetiedostot

Solidaarisuus on suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö, joka edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa, ihmisarvoista työtä ja toimeentuloa sekä kansalaisten osallisuutta Nicaraguassa, Ugandassa, Somalimaassa ja Keniassa. Solidaarisuus on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö sekä Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsen. www.solidaarisuus.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs