Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Päihderiippuvaisten potilasjärjestö laatii oman hoitosuosituksen

Suomen Päihderiippuvaiset ry

Päihderiippuvaisten potilasjärjestö laatii oman hoitosuosituksen

Tiedote.
Julkaistu: 27.01.2016 klo 08:45
Julkaisija: Suomen Päihderiippuvaiset ry


Päihderiippuvuuden hoitoon ei ole Suomessa olemassa selkeää suositusta.

Toipuneiden päihderiippuvaisten ja heidän läheistensä perustaman potilasjärjestön, Suomen Päihderiippuvaiset ry:n mukaan nykyiset hoitosuositukset eivät anna riittäviä tietoja päihderiippuvuussairauden tehokkaaseen diagnostiikkaan ja hoitoon.

Päihdehoitoa on ohjeistettu Duodecimin ja Päihdelääketieteen yhdistyksen asettamien työryhmien laatimilla Käypä hoito -suosituksilla. Vuonna 2005 valmistui ensimmäinen alkoholiongelmaisen hoitosuositus. Sen uusin päivitetty versio julkaistiin marraskuussa 2015. Huumeongelmaisen hoitosuositus ilmestyi alun perin vuonna 2006 ja päivitys on vuodelta 2012. Lääkeriippuvuudelle ei ole omaa suositusta.

Käypä hoito -suositukset ovat yksittäisten sairauksien diagnostiikan ja hoidon vaikuttavuudesta laadittuja yhteenvetoja, joita käytetään hoitopäätöksien tueksi.

Päihdehoidon suositukset keskittyvät ennen kaikkea päihdehaittojen vähentämiseen. Kun päihderiippuvuudesta on alettu puhua sairauden sijaan ongelmana, on luontevaa, että vastuu ongelman hoidosta on siirtynyt pitkälti sosiaalityölle.

Päihderiippuvaisten valtakunnallisen potilasjärjestön mukaan hoitosuosituksissa pitäisi korostaa nykyistä enemmän päihderiippuvuuden sairausluonnetta ja potilaiden ohjaamista toipumiseen tähtääviin hoitomuotoihin. Eri riippuvuuksien hoitoon tarvitaan yhteinen, yleistasoinen suositus, koska kaikki päihteenä toimivat aineet ylläpitävät hermosolutasolla samaa sairautta. Myös läheisten hoitoon tarvitaan parempi ohjeistus.

Suomen Päihderiippuvaiset ry:n nimeämä ammatillinen työryhmä on aloittanut potilasjärjestön oman päihderiippuvuuden hoitosuosituksen laatimisen. Työryhmän ensimmäinen kokous oli lauantaina 23.1. Tampereella.

Potilasjärjestön tavoitteena on julkaista niin sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisia kuin kansalaisiakin palveleva käytännönläheinen opas, joka auttaa ohjaamaan päihderiippuvuuteen sairastuneet ja heidän läheisensä tuloksellisiin hoitoihin.

Työryhmän jäsenen, terveyskeskuslääkäri Satu Korkiavuoren mukaan hoitosuosituksia on tarve selkeyttää ja ajantasaistaa.

- Mielestäni terveydenhuollon ammattilaisten tulisi saada toimivat työkalut päihderiippuvuutta sairastavien henkilöiden hoitoonohjaukseen. Myös lisätietoa eri lääkeaineiden soveltuvuudesta päihderiippuvaisille tarvitaan.

Korkiavuoren lisäksi työryhmään kuuluvat terveyden- ja päihdehoidon ammattilaiset; vastaava sairaanhoitaja Sanna Kallio, kouluttaja Jouni Lehto, toiminnanjohtaja Mika Arramies,  HT, TtM Maarit Sihvonen ja päihdepsykiatriaan erikoistuva lääkäri Antti Loimalahti.

Päihderiippuvuuden käsitteleminen ongelmana asettaa siihen sairastuneet eriarvoiseen asemaan muihin potilasryhmiin nähden, sanoo projektin koordinoinnista vastaava Suomen Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja Tarja Orre.

- Jotta sairautta voidaan hoitaa tehokkaasti, on ensin myönnettävä sen olemassaolo.

Päihderiippuvuus on helposti diagnosoitavissa oleva, krooninen ja parantumaton sairaus, joka hoitamattomana oireilee runsaasti ja johtaa ennenaikaiseen kuolemaan. Tämä tällä hetkellä suurin kansansairautemme voi sairastuttaa vakavasti myös sen vaikutuspiirissä elävät läheiset - ystävät, työtoverit ja ennen kaikkea perheenjäsenet.

 

Lisätietoja:

Suomen Päihderiippuvaiset ry:n puheenjohtaja Tarja Orre 
puh. 040 8323 280
tarja.orre@paihderiippuvaiset.fi 

https://www.paihderiippuvaiset.fi

https://www.facebook.com/paihderiippuvaiset

 

Kuva: Esa Orre

 

Liitetiedostot

Suomen Päihderiippuvaiset ry on päihderiippuvaisten ja heidän läheistensä valtakunnallinen potilasjärjestö.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs