Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Oulun yliopiston professorille Maritta Jaakkolalle keuhkosairauksien tutkimuksen kansainvälinen tunnustuspalkinto

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston professorille Maritta Jaakkolalle keuhkosairauksien tutkimuksen kansainvälinen tunnustuspalkinto

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2015 klo 11:05
Julkaisija: Oulun yliopisto

​Oulun yliopisto, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskus
Tiedote 19.5.2015

Professori Maritta Jaakkolalle keuhkosairauksien tutkimuksen kansainvälinen tunnustuspalkinto

Oulun yliopiston keuhkosairauksien professorille Maritta Jaakkolalle on myönnetty American Thoracic Societyn vuoden 2015 John Peters Award-tunnustuspalkinto. Palkinto myönnettiin tunnustuksena professori Jaakkolan pitkäaikaisesta ansiokkaasta ja korkeatasoisesta keuhkosairauksien tutkimustyöstä ympäristöterveyden, työterveyden ja kansanterveyden aloilla.

American Thoracic Society on maailman johtava keuhkosairauksien tutkimuksen tieteellinen järjestö. John Peters Award myönnetään merkittävästä keuhkosairauksiin liittyvästä ympäristö- tai työterveysalan tai väestöterveyden tutkimuksesta, koulutuksesta tai kansanterveystyöstä.

Professori Maritta Jaakkolan tutkimusaiheina ovat olleet keuhkosairauksien synty, taustatekijät ja ennusteeseen vaikuttavat tekijät, esimerkiksi astma ammattitautina, keuhkoahtaumatauti COPD, aktiivisen ja passiivisen tupakoinnin vaikutukset nuorten aikuisten hengitysteihin, sekä ympäristöön liittyvien tekijöiden merkitys aikuisten astman synnyssä ja myöhemmässä kehittymisessä. Jaakkola on kehittänyt keuhkosairauksien epidemiologian teoriaa ja metodologiaa. Viime vuosina hän on selvittänyt tutkimusryhmänsä kanssa perimän merkitystä astman puhkeamisessa sekä kuntoliikunnan merkitystä astman hoitotasapainolle ja pidempiaikaiselle ennusteelle.

Maritta Jaakkola on julkaissut noin sata tieteellistä alkuperäisartikkelia ja useita tieteellisiä katsaus- ja pääkirjoitusartikkeleita. Hän on myös merkittävä tutkijoiden kouluttaja: hän on ohjannut uransa aikana useita väitöskirjoja. Lisäksi hän toimii parhaillaan usean tohtorikoulutettavan ohjaajana, minkä lisäksi hän on ohjannut ja ohjaa parhaillaan useita post doc -tutkijoita.

Professori Maritta Jaakkolalla on monipuolinen kansainvälinen ura. Ennen Ouluun tulemistaan hän on toiminut mm. Englannissa kliinisenä lehtorina Birminghamin yliopistossa, työskennellyt keuhkosairauksien erikoislääkärinä ja muissa asiantuntijatehtävissä Birminghamin Heart of England NHS Trustin Heartlands-sairaalassa. Yhdysvalloissa hän on toiminut apulaisprofessorina Bloomberg School of Public Healthissa Johns Hopkins -yliopistossa ja Kanadassa hän toimi 1990-luvulla jatko-opintojensa ohella tutkijana McGill-yliopistossa.

Keuhkosairauksien professorina Oulussa Maritta Jaakkola on toiminut vuodesta 2005 lähtien. Hän on perustanut Oulun yliopistoon kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkolan kanssa Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen ja toiminut sen varajohtajana vuodesta 2011 lähtien. Hänet on palkittu useita kertoja aiemminkin. Muun muassa vuonna 2007 hänen tutkimusryhmänsä voitti British Thoracic Societyn Silver Jubilee Awardin eli kaksikymmenvuotispalkinnon.

John Peters Award -palkinto luovutettiin Maritta Jaakkolalle American Thoracic Societyn (ATS) kansainvälisessä konferenssissa Denverissä Yhdysvalloissa 18.5.2015. Professori Maritta Jaakkolan puolesta palkinnon kävi vastaanottamassa hänen tohtorikoulutettavansa Sirpa Heikkinen.

Lisätietoja antaa professori Maritta Jaakkolan ollessa tällä hetkellä estynyt:
kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola, Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen johtaja, Oulun yliopisto, sähköposti: jouni.jaakkola@oulu.fi, puh. 040 6720 927.

www.oulu.fi/cerh.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs