Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Ossi Väänänen mukana elinluovutuskampanjassa

Munuais- ja maksaliitto

Ossi Väänänen mukana elinluovutuskampanjassa

Tiedote.
Julkaistu: 05.10.2015 klo 07:57
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Euroopan elinsiirtopäivää vietetään 10. lokakuuta. Tänään alkavassa kampanjassa muistutetaan, miten helppoa elinluovutuskortti on tehdä. Uudella mobiilisovelluksella se on entistä helpompaa.

Maanantaina 5.10. osoitteessa www.elinluovutuskortti.fi alkavassa kampanjassa haastetaan hankkimaan joko perinteinen kortti tai lataamaan uusi mobiiliversio ja välittämään tietoa lähipiirille. Videoille Jokereiden pakki Ossi Väänänen, Radio Helsingin päätoimittaja Maria Veitola, toimittaja Kirsi Alm-Siira sekä räppärit Karri Koira ja Särre näyttävät, miten helppoa elinluovutuskortin tekeminen on.

– Ajan jättäessä elinvoimaisesta ihmisestä ja sielun jatkaessa eteenpäin, voi pelastaa jonkun onnekkaan hengen tekemällä viimeisen hyvän työn antamalla jo taakseen jääneen ruumiin tarvitsevien käyttöön, Ossi Väänänen sanoo.

Mobiilikortilla oman tahdon kertominen läheisille on entistä helpompaa. Sovelluksesta voi lähettää tiedon tekstiviestinä, sähköpostina, sosiaalisen median viestinä tai soittamalla.

– Uskon, että nuoret ovat niin fiksuja et monet on varmaan jo homman hoitanutkin mutta toivottavasti vielä useammat Elinluovutuskortti-appin myötä, Karri Koira jatkaa.

– Mobiiliapp on nopea tapa tajuta tää juttu. On tärkeää, että tällaisia luovutusasioita ei vieroksuta tai vältellä liikaa, Särre jatkaa.

Elinluovutus-sovelluksen voi ladata sovelluskaupoista tai sivulta www.elinluovutuskortti.fi/mobiili. Mobiilikortti on saatavilla jo nyt Android-  ja Windows Phone- puhelimiin sekä tabletteihin. iPhone-sovellus odottaa vielä julkaisua.

Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa.  Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen. Elinluovutuskortilla antaa luvan elimiensä ja kudostensa käyttämiseen toisen ihmisen hyväksi kuolemansa jälkeen.

– Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Kortti kertoo heillekin tahdon selkeästi, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Kaverit voi kutsua mukaan tekemään hyvää jakamalla elinluovutuskortti-selfien Instagramiin hahstagilla #elinluovutuskortti.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?
– Suomessa yli 400 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Elinluovutuskortti netissä
www.elinluovutuskortti.fi
www.facebook.com/kyllaelinluovutukselle
www.instagram.com/elinluovutuskortti
#elinluovutuskortti

Kuvat Maria Veitolasta, Kirsi Alm-Siirasta, Ossi Väänäseestä sekä Karri Koirasta ja Särrestä:
www.elinluovutuskortti.fi/kuvia

Videot myös Youtubessa:
Maria Veitola https://youtu.be/2DW_HYNtyn0
Kirsi Alm-Siira https://youtu.be/eR0REhK2zks
Ossi Väänänen https://youtu.be/2uiTLmlTZ7g
Karri Koira ja Särre https://youtu.be/Tq6nY0UY0nw

Lisätietoja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Elinluovutuskortti-toiminta
Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry sekä SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki ja solukeskus. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto. Toiminnan rahoittaa RAY.

 

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs