Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Opiskelijat mukana kehittämässä uutta monipuolista vibroakustista tuolia

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opiskelijat mukana kehittämässä uutta monipuolista vibroakustista tuolia

Tiedote.
Julkaistu: 04.06.2012 klo 10:59
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

HAMKin sosiaalialan koulutusohjelman opiskelijat ja henkilökunta kehittävät vibroakustista tuolia yhteistyössä Neurosonic Finlandin tuotekehittäjä Marco Kärkkäisen kanssa. Tuolilla kohdistetaan matalataajuista (useimmiten alle 40 Hz:n) värähtelyä kehon eri osiin, kudoksiin, sisäelimiin ja lihaksiin asti. Tuolin avulla pyritään kohentamaan käyttäjän fyysistä, mutta myös psyykkistä hyvinvointia. Hoitoa käytetään muun muassa univaikeuksiin, psyykkiseen jännitykseen, masennukseen, lihaskipuihin, migreeniin, fyysiseen ja psyykkiseen palautumiseen sekä aineenvaihdunnan aktivointiin.

Neurosonic-nimisen vibroakustisen rentoutustuolin prototyyppiä esiteltiin HAMKin Hyvinvointiosaamisen koulutus- ja tutkimuskeskuksen kansainvälisellä Wellbeing-teemaviikolla Hämeenlinnassa toukokuussa. Yhteistyötä Marco Kärkkäisen kanssa on tehty jo aikaisemman fysioakustisen tuolin kanssa. Fysioakustinen tuoli on vastaavanlainen kuin mekaaninen vibroakustinen tuoli, mutta sen värähtely perustuu musiikkiin ja matalataajuisiin siniaaltoihin.

Nyt opiskelijat kokeilevat tuoleja ja antavat palautetta kehittäjille kokemuksiensa perusteella. Fysioakustisten tuolien käytöstä työhyvinvoinnin osana on tehty myös muun muassa ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyö. – Prototyyppien testaaminen on tärkeää, sillä tuoleista voi eri ihmisille olla erilaista hyötyä. Sama ohjelma voi antaa toiselle kokeilijalle seuraavana yönä oikein hyvän ja syvän unen, kun taas toinen saa ohjelmasta niin paljon energiaa, että siivoaa koko yön, kertoo HAMKin sosiaalialan koulutusohjelman yliopettaja Marja Sirkkola.

Kansainvälisyysviikon opinnoissa mukana ollut sosiaalialan opiskelija Heidi Rantala kertoo kokeilleensa viikon aikana tuolia kolme kertaa: – Olen ollut 18-vuotiaana onnettomuudessa, jossa löin pääni. Nyt nelikymppisenä tämä vanha onnettomuus on ruvennut vaivaamaan mm. niskasärkynä. Kolmannen hoitokerran jälkeen tuolissa niin niska ei ole enää jumissa, eikä kipua ole. Samoin aineenvaihdunta on lisääntynyt.

Akustisten tuolin ensimmäiset versiot tulivat markkinoille jo 1970-luvulla, mutta tuoleja kehitetään edelleen jatkuvasti. Nykyisin tuoleja käyttävät esimerkiksi useat ulkomaalaiset menestyneet urheiluseurat. Kiinnostus suomalaiseen kehitystyöhön ja tuotteisiin on vahvaa erityisesti ulkomailla.

Lisätiedot
yliopettaja Marja Sirkkola, p. 03 646 7308 tai sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs