Koulut ovat taas alkaneet ja abiturienteilla häämöttävät edessä syksyn ylioppilaskirjoitukset. Nuorilla kertyy paljon paikallaanoloa opiskelupäivien ja luku-urakan aikana. Lue Selkäliiton vinkit liikkeen lisäämiseksi opiskelupäivään.
Runsaan paikallaanolon haittoja voi vähentää tauottamalla istumisjaksoja. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä ja auttavat myös palautumaan yhtäjaksoisen paikallaanolon aiheuttamasta kuormituksesta.
– Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista istuma- tai seisoma-asentoa, johon pyrkimällä voisimme välttää staattisen paikallaanolon aiheuttamaa tuki- ja liikuntaelinten rasitusta. Tärkeää olisi kiinnittää huomiota riittävään asennon vaihteluun ja tauottamiseen. Jo aivan lyhyetkin tauot ovat hyödyllisiä, Selkäliiton Back to Move! -hankekoordinaattori Katri Koivuneva kertoo.
Asennon vaihtelun ja tauottamisen lisäksi on hyvä muistaa muun arjessa tapahtuvan liikuskelun ja liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Esimerkiksi matkat oppilaitokseen olisi hyvä taittaa jalan tai pyöräilemällä.
Lue lisää taukoliikunnasta Back to Move! -hankkeen Taukoliikunnalla virkeyttä opiskelupäivään -sivulta.
Tutustu myös uuteen nuorille tehtyyn Tietoa selkäsi hyvinvointiin -oppaaseen. Opas sisältää tietoa ja asiantuntijoiden vinkkejä selän hyvinvointiin. Oppaan voi lukea ja ladata maksutta Selkäliiton sivuilta.
Selkäliiton Back to Move! -hankkeen tarkoituksena on lisätä toisen asteen opiskelijoiden ja opettajien tietoa selän hyvinvoinnista ja sen merkityksestä niin opiskelu- kuin tulevaisuuden työhyvinvoinnin kannalta. Hanke on osa Liikkuva opiskelu -ohjelmaa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Back to Move! -hanketta voi seurata Instagramissa @back.to.move.
Lisätietoja medialle:
hankekoordinaattori Katri Koivuneva, puh. 050 4111 960 tai 09 605 918, [email protected]
Selkäliitto on kansanterveys-, liikunta- ja vammaisjärjestö, jonka tavoitteena on ehkäistä selkäoireita ja -sairauksia. Liitto tarjoaa Käypä hoito -suositusten mukaista tietoa selän terveydestä, neuvontaa ja koulutusta. Selkäliittoon kuuluu 31 selkäyhdistystä, joissa on noin 8 000 henkilöjäsentä. Selkäyhdistykset järjestävät jäsenilleen eri puolella Suomea ohjattua liikuntaa, vertaistukea sekä luento- ja virkistystilaisuuksia. Tietoa selästä ja ohjeita selän itsehoitoon on saatavilla Selkäliiton verkkopalvelussa Selkäkanava.fi.
Facebook: Selkäliitto ja Selkäkanava Twitter: @Selkaliitto Instagram: @selkakanava Youtube: Jumppakissa
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1