Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Opinnäytetyö: Lääkejätteen keräyksen käytännöt vaihtelevia

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Lääkejätteen keräyksen käytännöt vaihtelevia

Tiedote.
Julkaistu: 08.12.2012 klo 08:00
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kotitalouksien lääkejätteen keräykselle olisi hyvä laatia valtakunnallinen ohjeistus. Nykyisellään käytännöt ovat vaihtelevia ja voivat aiheuttaa mm. työturvallisuusriskejä. Näin toteaa apteekkien lääkejätteen keräystoimintaa opinnäytetyössään tutkinut Sini Syrjälä. Syrjälä valmistui ympäristösuunnittelijaksi Hämeen ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen koulutusohjelmasta Forssasta lokakuussa 2012.

Lääkejätteiden keräys kotitalouksista on lain mukaan kuntien vastuulla ja keräys hoidetaan useimmissa kunnissa apteekkien kautta. Apteekit saavat useimmiten hävittää omat lääkejätteensä maksutta korvaukseksi tästä toiminnasta. Apteekista lääkejätteet kuljetetaan, yleensä kunnan kustannuksella, loppukäsittelyyn vaarallisen jätteen polttolaitokselle. Syrjälän tutkimuksessa apteekeilta tiedusteltiin heidän toimintaansa keräykseen liittyen, miten lääkejätteet vastaanotetaan, lajitellaan ja säilytetään. Lisäksi kysyttiin vastaajien suhtautumista lääkejätteen keräykseen apteekkien kautta.

Suomen lääkejätteen keräysjärjestelmä on kansainvälisesti tarkasteltuna toimiva, mutta epäselvät vastuut ja ohjeistukset aiheuttavat tyytymättömyyttä keräysjärjestelmässä sekä apteekkien että kuntien jätehuollon puolella. Syrjälän tutkimuksen mukaan yli puolet apteekeista koki, että lääkejätteiden lajittelu apteekissa vie liikaa aikaa ja lähes 70 prosentilla oli lajitteluun liittyviä ongelmia. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että monilla apteekeilla ei ole sopivia tiloja lääkejätteen keräykseen ja työturvallisuusongelmia ilmenee suhteellisen usein. Lääkejätteitä palauttavalle asiakkaalle saattaa aiheuttaa hämmennystä se, että puolet apteekeista neuvoo palauttamaan lääkejätteet alkuperäispakkauksissaan, kun taas toiset apteekit kehottavat purkamaan lääkkeet läpinäkyvään muovipussiin.

Tutkimuksen perusteella Syrjälä suosittelee yhtenäisen ohjeistuksen laatimista lääkejätteen keräyksen hyville käytännöille. Siinä pitäisi määritellä mm. vastuut kussakin keräysvaiheessa sekä lääkejätteiden lajitteluun liittyvät seikat. Ohjeistuksen tulisi olla yksiselitteinen ja olemassa olevien säädösten mukainen, mutta jättää tilaa paikallisesti toimiville ratkaisuille.

Lisätietoja:
Sini Syrjälä, p. 050 573 4122 tai sp. etunimi.sukunimi@pp.inet.fi

Opinnäytetyön sähköinen versio on luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs