Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Opinnäytetyö: Hoitajan kokemus ALS-potilaan saattohoidosta

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hoitajan kokemus ALS-potilaan saattohoidosta

Tiedote.
Julkaistu: 14.11.2013 klo 10:33
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Kuolleisuus lihaksiston surkastumiseen johtavassa sairaudessa Amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS) on maassamme kolminkertaistunut viimeisten neljän vuosikymmenen aikana. Mahdollisimman hyvä ja arvokas kuolema ALS-potilaalle edellyttää laadukasta oireenmukaista ja kärsimystä lieventävää saattohoitoa.

Opinnäytetyössään Hoitajan kokemus ALS-potilaan saattohoidosta sairaanhoitajaopiskelija Heidi Mattila selvittää, minkälaisia asioita hoitajat kohtaavat hoitaessaan ALS-potilaita saattohoitovaiheessa. Opinnäytetyö on tehty Hämeen ammattikorkeakoulussa, josta Mattila valmistuu sairaanhoitajaksi joulukuussa 2013. Opinnäytetyö selvittää, mistä ALS-potilaiden hyvä saattohoito koostuu ja mitkä tekijät voivat hankaloittaa hoitojakson kulkua. Opinnäytetyö on tehty yhteistyössä saattohoitoon erikoistuneen Koivikko-kodin kanssa. Mattila aikoo jatkaa työuraansa saattohoitopotilaiden parissa, joten tutkimus ALS-potilaiden saattohoidosta palvelee koko työyhteisöä.

Hyvä hoito on kokonaisvaltaista potilaan ja omaisten tukemista

Saattohoitovaiheessa potilaiden tukemisen lisäksi kuljetaan myös omaisten vierellä ja tarjotaan heille tukea ja tietoa. Opinnäytetyön tuloksista selviää, että ALS-potilaiden hoidossa korostuvat juuri omaisten tukemisen sekä keskustelun merkitys. Opinnäytetyö on tehty laadullisena tutkimuksena ja sen aineisto on käsitelty sisällönanalyysimenetelmää käyttäen.

Opinnäytetyö vastaa työelämän tarpeeseen saada lisää tietoa sairaudesta nimeltä Amyotrofinen lateraaliskleroosi sekä sen saattohoitovaiheesta. Saattohoidon vaihe on hyvin sensitiivinen ja yksityinen, usein myös lyhyt ajanjakso, minkä vuoksi aineisto on kerätty hoitajien näkökulmasta. Opinnäytetyön tavoitteena on myös herättää ajatuksia ja lisätutkimuksia tärkeästä aiheesta.

Lisätietoja: Heidi Mattila, p. 040 738 185 tai sp. heidi_mattila(a)hotmail.com

Opinnäytetyö Hoitajan kokemus ALS-potilaan saattohoidosta on pian luettavissa ammattikorkeakoulujen Theseus-verkkokirjastossa osoitteessa www.theseus.fi.

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs