Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Onhan lompakossasi elinluovutuskortti?

Munuais- ja maksaliitto

Onhan lompakossasi elinluovutuskortti?

Tiedote.
Julkaistu: 07.10.2016 klo 11:34
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 8. lokakuuta. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa. Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa.

Elinluovutuskortti kannattaa olla täytettynä, vaikka lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Jos mahdollisella elinluovuttajalla ei ole elinluovutuskorttia, hänen tahtoaan tiedustellaan omaisilta.

– Jos asiasta ei ole keskusteltu kotona, kysymykseen voi olla vaikea vastata. Elinluovutuskortti muistuttaa puhumaan elinluovutuksesta omaistensa kanssa hyvissä ajoin. Jos asian esille ottaminen kuitenkin tuntuu vaikealta, kortti kertoo läheisillekin tahdon selkeästi, elinluovutuskortin markkinoinnista vastaavan Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa muistuttaa.

Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa. Vaikka yhdeksän kymmenestä suomalaisesta kannattaa elinluovutusta, vain neljännes on allekirjoittanut kortin. Vain kolmasosa uskoo tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon.

Omaiset eivät voi kieltää
Omaiset eivät voi kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten. Alle 18-vuotiaiden huoltajat kuitenkin päättävät viime kädessä elinluovutuksesta.

– Myös nuori voi tehdä elinluovutuskortin, mutta asiasta kannattaa keskustella vanhempien kanssa, Inomaa kertoo.

Jos paperikortti tuntuu vanhanaikaiselta, Elinluovutus-sovelluksen voi ladata älypuhelimeen kaikista sovelluskaupoista. Sovelluksesta oma tahto on helppo kertoa läheisille. Sen avulla voi kannustaa myös kavereita sanomaan KYLLÄ elinluovutukselle.

– Elinluovutuskortin allekirjoittavan ei tarvitse miettiä, kelpaavatko hänen elimensä elinsiirtoon. Sopivuuden ja elinten kunnon arvioivat lääkärit. Elinluovutuksessa ei ole ikärajaa, nykyään myös ikääntyneet voivat saada elinsiirron.

Luovuttaja-kiertue huipentuu huomenna Helsinkiin
Elinluovutuskorttia tunnetuksi tekevä Luovuttaja-kiertue on noussut tällä viikolla Jyväskylään, Tampereelle ja Kuopioon. Paikalliset taidealan oppilaitokset ovat rakentaneet Luovuttaja-installaatioita kampanjan Luovuttaja-paidoista, jonka logon on suunnitellut Ivana Helsinki. Tapahtumassa osallistujat ovat saaneet palan installaatiota itselleen eli paidan itselleen allekirjoittamalla elinluovutuskortin.

Luovuttaja-installaatio nousee Helsinkiin Kolmen sepän patsaalle lauantaina klo 11. Sen takana on kolme Aalto-ylipiston taidekasvatuksen opiskelijaa. Jaossa on 450 Luovuttaja-paitaa.

Luovuttaja-kampanjan lähettiläinä on viisi rohkeaa julkkisuuden henkilöä: fitnessbloggaaja Janni Hussi, vapaaottelija Teemu Packalén, laulaja Kim Herold, radio- ja televisiojuontaja Tuija Pehkonen ja jääkiekkoilija Pekka Jormakka.

Tiesitkö tämän elinluovutuksesta?
– Suomessa 450 ihmistä odottaa elinsiirtoa. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Osa elinsiirtoa odottavista menehtyy, koska siirrettävää elintä ei saatu ajoissa.
– Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.
– Lain mukaan jokainen on mahdollinen elinluovuttaja, ellei ole sitä eläessään vastustanut. Tietoa mahdollisen elinluovuttajan mielipiteestä kysytään omaisilta.
– Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-munuaisen- ja ohutsuolensiirtoja. Eniten on munuaisensiirtoja.
– Elinluovutuskortin voi tilata ilmaiseksi postiluukkuunsa osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.

Lisätiedot
Petri Inomaa
viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 524 0679, petri.inomaa@muma.fi

Lisätietoa elinsiirtopäivästä
www.elinluovutuskortti.fi/elinsiirtopaiva

Elinluovutuskortti somessa
Facebook @kyllaelinluovutukselle
Instagram @elinluovutuskortti
Twitter @elinluovutus

Elinluovutuskortti-tiedotustoiminta
Elinluovutusten edistämiseen tähtäävässä tiedotustoiminnassa mukana ovat Munuais- ja maksaliitto, Hengitysliitto, Näkövammaisten liitto, Suomen Diabetesliitto, Suomen Sydänliitto ja Sydän- ja keuhkosiirrokkaat – SYKE ry sekä SPR Veripalvelu ja Regea kudospankki ja solukeskus. Toiminnasta vastaa Munuais- ja maksaliitto. Toiminnan rahoittaa RAY.

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs