Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Näitä Suomi sairasti 2013

Terveystalo

Näitä Suomi sairasti 2013

Tiedote.
Julkaistu: 20.02.2014 klo 14:58
Julkaisija: Terveystalo

Terveystalon potilastietorekisterin mukaan vuonna 2013 eniten suomalaisia ajoivat lääkärin vastaanotolle erilaiset flunssa- ja ylähengitystietaudit. Terveystalon työterveyden asiakkaiden suurin yksittäinen sairauspoissaolojen aiheuttaja puolestaan oli erilaiset selkäkivut.

Terveystalossa käytiin lääkärin vastaanotolla 2013 yhteensä 2,5 miljoonaa kertaa. Yleisimpiä syitä lääkärikäynnille olivat erilaiset flunssa- ja ylähengitystiesairaudet, kuten keuhkoputkentulehdus. Toiseksi yleisimmin vastaanotolle hakeuduttiin selkäkivun takia. Tiedot perustuvat Terveystalon potilastietorekisteriin, jossa on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä. Se on maan suurin yhtenäinen potilastietojärjestelmä.

Kymmenen yleisintä syytä lääkärikäyntiin vuonna 2013:

1) Flunssa / keuhkoputkentulehdus
2) Selkäkipu
3) Krooniset olkapäävaivat
4) Verenpainetaudit
5) Äkilliset polvivammat
6) Korvatulehdus
7) Äkillinen vatsakipu
8) Nivelkipu
9) Hartiaseudun ongelmat
10) Masennus

Selkävaivat ja masennus työssäkäyvien kiusana

Työterveyspalveluiden puolella suurin sairaspetiin kaataja oli erilaiset selkäkivut. Ne olivat syynä noin 8 prosenttiin kaikista sairauspoissaoloista. Terveystalolla on työterveyden kautta tietoa noin 500 000 työntekijän terveydestä sekä yli 16 000 työnantajasta useilta toimialoilta.

Terveystalon kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi muistuttaa, että todellisuudessa luvut ovat vielä suuremmat, sillä yli 80 prosenttia suomalaisista kärsii elämänsä jossain vaiheissa selkäkivuista ja selkäsairaudet ovat suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä Suomessa. Selkävaivoihin on monia syitä.

– Aikaisemmin selkävaivojen selitettiin johtuvan raskaasta fyysisestä työstä, nykyään syytetään staattista istumatyötä. Totuus kuitenkin on, että fysiikkamme ei ole muuttunut vastaamaan nykyajan elämää. Selän mekaniikka ei yksinkertaisesti välttämättä kestä pystyasennossa kulkemista ja niin pitkää elinikää kuin ihmisillä nykyään on.

Toiseksi yleisin syy sairauspoissaoloon viime vuonna olivat äkilliset ylempien hengitysteiden infektiot eli flunssat. Kolmanneksi yleisin syy on masennus. Metsäniemen mukaan masennus tunnistetaan nykyään paremmin, eikä sairastumiseen enää liity ihmisten mielissä häpeäleimaa, kuten ehkä aiemmin.

Myös toistuva masennus ja yleistynyt ahdistuneisuushäiriö aiheuttavat paljon sairauspoissaoloja. Toistuvasta masennuksesta johtuvat sairauspoissaolot ovat keskimäärin lähes tuplasti pidempiä kuin ensimmäinen masennuksen aiheuttama sairauspoissaolo.

– Työpaikoilla pitäisikin kiinnittää huomiota varhaiseen puuttumiseen, masennuksen ennaltaehkäisyyn ja työhön paluun huolelliseen suunnitteluun yhdessä työterveyshuollon kanssa, jotta työntekijän masennus ei uusiudu, Metsäniemi sanoo.

Terveystalossa masennuspotilasta hoitaa tiimi. Sairastunut pääsee psykologin arvioon ja tarvittaessa psykiatrille, eikä potilaan tarvitse etsiä oikeaa hoitoa itse. Lisäksi töihin paluu suunnitellaan yhdessä työnantajan kanssa niin, että töihin voi palata vaikka aluksi osa-aikaisesti. Siirtymäaikana työntekijän vointia seurataan tarkasti.

Yleisimmät syyt sairauspoissaoloille:

1) Selkävaivat
2) Äkilliset ylempien hengitysteiden infektiot eli flunssa
3) Masennus
4) Polvivaivat
5) Olkapäävaivat

Tiedot perustuvat Terveystalon työterveyspalveluiden piiriin kuuluvan noin 500 000 työikäisen suomalaisen tietoihin.

 

Lisätietoja:

Päivi Metsäniemi, kehittämisylilääkäri, Terveystalo, p. 045 633 8858, paivi.metsaniemi@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, p. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

 

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja samana vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs