Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Naimisiin pääsee nyt selkokielellä

Kirkon tiedotuskeskus

Naimisiin pääsee nyt selkokielellä

Tiedote.
Julkaistu: 04.02.2015 klo 14:21
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Suomen evankelis-luterilainen kirkko vahvistaa selkokielistä työtään. Jumalanpalveluksesta sekä kirkollisista toimituksista on koekäytössä selkokielelle mukautetut versiot. Selkokieltä kuullaan myös radion hartausohjelmissa kevään aikana.

Selkokielisissä jumalanpalveluksissa ja toimituksissa liturgian osia ja rukouksia on muokattu sanastoltaan ja lauserakenteiltaan tavallista yleiskieltä helpommaksi. Selkokielisistä mukautuksista hyötyvät erityisesti vieraskielisten, muistisairaiden tai kehitysvammaisten kanssa työskentelevät.

”Kirkolla on hyvä sanoma, joka kuuluu kaikille. Jeesus puhui vertauskuvilla, joita jokainen pystyi ymmärtämään. Myös selkokielessä käytetään arkisia, tuttuja sanoja”, sanoo kirkon saavutettavuustyöstä vastaava asiantuntija Riitta Kuusi.

”Pelkistäminen pakottaa miettimään, mikä on oleellista. Viesti välittyy paremmin myös niille, joille kirkollinen sanasto on vierasta.”

Selkomukautuksista kerätään alkukevään aikana palautetta seurakunnilta. Ne ovat lisämateriaalia, joita voi käyttää virallisten kaavojen rinnalla.

Radion hartausohjelmissa puhutaan selkeää suomea

Radiossa selkokieltä kuulee kevään aikana monta kertaa viikossa. Radion iltahartauksissa maanantaisin näyttelijä Saara Hedlund lukee selkomukautettuja Raamatun tekstejä koko kevään ja alkukesän ajan. Keskiviikkoaamujen hartauksissa puolestaan käydään läpi kristinuskon perusteita selkokielellä.

Kynttilänpäivän 8.2. radiojumalanpalvelus lähetetään Oulujoen kirkosta, jossa vietetään Kolmen sukupolven selkomessua. ”On tärkeää, että sanat ovat selviä. Silloin jokainen voi ymmärtää. Silloin sanoma koskettaa sydäntä. Selkokieli mahdollistaa jokaisen mukanaolon messussa ja tekee messun esteettömäksi”, sanoo Oulujoen kirkkoherra Satu Saarinen.

Kirkko uudistaa kevään aikana myös selkokielisiä verkkosivujaan. Uusille sivuille tuotetaan aiempaa laajempaa materiaalia kristinuskosta, kirkkovuoden pyhäpäivistä ja kirkon toiminnasta.

Radiohartaudet YLE Radio 1
Hartauksien pohjana Pertti Rajalan Selkoraamattu sekä Usko ja elämä – kristinuskon perusasiat selkokielellä -teos.

Kynttilänpäivän 8.2. jumalanpalvelus Oulujoen kirkko (Oulujoentie 69, Oulu) sekä YLE Radio 1 kello 10.00
Jumalanpalvelus jälkikäteen Yle Areenassa 

Selkomukautukset jumalanpalveluksesta ja toimituksista sakasti.evl.fi/selkomessu

Kirkon selkokieliset sivut evl.fi/selko

 

Lisätiedot:
Kirkon selkokielinen työ, asiantuntija Riitta Kuusi, p. 050 300 6353, riitta.kuusi@evl.fi
Oulujoen seurakunta, kirkkoherra Satu Saarinen, p. 040 556 7840, satu.saarinen@evl.fi
Radion hartausohjelmat, ohjelmapäällikkö Kimmo Saares, p. 050 551 9611, kimmo.saares@evl.fi

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs