Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Munuaissairauksien hoitoon tarvitaan lisää resursseja

Munuais- ja maksaliitto

Munuaissairauksien hoitoon tarvitaan lisää resursseja

Tiedote.
Julkaistu: 17.04.2013 klo 08:02
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Munuaissairauksiin sairastuneiden ja dialyysihoidossa olevien määrä kasvaa jatkuvasti väestön ikääntyessä. Munuais- ja maksaliitto vaatii perusterveydenhuoltoon lisää resursseja ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen toteamiseen.

Munuaissairaus on todettava varhain, koska munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla sekä elämäntapa- ja ravitsemusohjauksella. Jos munuaisten toiminta loppuu kokonaan, ihminen menehtyy ilman dialyysihoitoa.

Ikääntyessä munuaisten vajaatoiminnan riski kasvaa. Munuaisten toimintaa on tärkeää seurata säännöllisesti esimerkiksi terveyskeskuskäyntien yhteydessä. Uusista dialyysihoidossa olevista tai munuaisensiirron saaneista 28 prosenttia on yli 75-vuotiaita. Dialyysin aloittaa vuodessa noin 450 munuaisten vajaatoimintaan sairastunutta. Dialyysihoidossa on Suomessa lähes 1800 sairastunutta.

– Perusterveydenhuoltoon on saatava lisää asiantuntevaa hoitohenkilökuntaa ja riittävästi resursseja ennaltaehkäisyyn ja potilasohjaukseen. Hyvä seuranta ja hoito vaikuttavat merkittävästi sairastuneen elämänlaatuun ja munuaisten vajaatoiminnan ennusteeseen, joskus jopa niin paljon, ettei dialyysihoitoa tarvitse aloittaa lainkaan, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Kuntien päättäjillä on tärkeä vastuu tukea sairastuneiden toimintakykyisen elämän mahdollisuuksia. Munuaissairauksien hyvä hoito ei ole merkittävää pelkästään kansanterveydellisesti, sillä on vaikutusta myös taloudellisesti. Dialyysihoito sairaalassa maksaa kunnalle jopa 60 000 euroa vuodessa hoidossa olevaa kohti.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksessa tarvitaan tietoa munuaissairauksista, jotta kunnissa osataan suunnitella munuaissairauteen sairastuneen kokonaishoito ja turvata nefrologien riittävä määrä. Väestömuutoksen vaikutukset dialyysissä olevien ja munuaisensiirron saaneiden määrään on otettava huomioon hoitoyksiköiden resurssien suunnittelussa, Högström jatkaa.

Lisää tietoa uudesta esitteestä

Munuais- ja maksaliitto on julkaissut esitteen Munuaissairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle. Esitteessä annetaan yleistietoa munuaissairauteen sairastuneen hoitovaihtoehdoista, sairastuneiden kokemuksista ja hoitotilanteesta Suomessa. Siinä esitellään eurooppalainen tutkimus, jossa selvitettiin munuaissairauksiin sairastuneiden saamaa tietoa sairaudesta ja sen hoitovaihtoehdoista sekä mahdollisuuksista vaikuttaa hoitoonsa.

Esitteen tietoa voidaan käyttää muun muassa päätöksenteossa, kun pohditaan munuaissairauksiin sairastuneiden hyvän hoidon järjestämistä.

Munuaissairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle -esite

 

Lisätietoja

Sari Högström, toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto

050 5367 258, sari.hogstrom@musili.fi

www.musili.fi

 

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs