Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Mobiilisovelluksia skitsofreniapotilaiden hoitoon

Oulun yliopisto

Mobiilisovelluksia skitsofreniapotilaiden hoitoon

Tiedote.
Julkaistu: 26.05.2015 klo 08:46
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, lääketieteellinen tiedekunta
Tiedote 26.5.2015

 

Mobiilisovelluksia skitsofreniapotilaiden hoitoon

Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta osallistuu eurooppalaiseen tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään skitsofreniapotilaiden hoitoon soveltuvia mobiilisovelluksia. Ne tulevat potilaiden, heidän omaistensa ja hoitohenkilökunnan käyttöön älypuhelimissa, tableteilla ja tietokoneilla.

Mobile Therapeutic Attention for Patients with Treatment-Resistant Schizophrenia (m-RESIST) on innovatiivinen hanke, jonka keskeinen tavoite on parantaa vaikeahoitoisten skitsofreniapotilaiden hoitoa, tukea heidän läheisiään ja luoda uusia työtapoja ammattihenkilöstölle.

Euroopan unionin alueella noin viisi miljoonaa ihmistä sairastaa vaikeita psykoositasoisia mielenterveyshäiriöitä, pääosin skitsofreniaa. Suomessa skitsofreniaa sairastavia henkilöitä on noin 50 000. Skitsofrenian esiintyvyys koko maailmassa on noin 0,5 % ja Pohjois-Suomessa joillain alueilla jopa 1,8 %. Potilaista noin 30–50 %:lla on vaikeahoitoinen skitsofrenia, jonka hoitotulos ei ole tyydyttävä. Nämä potilaat tarvitsevat usein psykiatrista sairaalahoitoa, ja heidän ruumiillinen terveydentilansa on usein huono ja elinaika lyhentynyt.

Oulun yliopistossa on tutkittu skitsofreniaa 50 vuotta. Keskeisiä tutkimushankkeita ovat esimerkiksi suomalainen adoptioperhetutkimus (käynnistäjänä vuonna 1965 emeritusprofessori Pekka Tienari) ja Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortin skitsofreniatutkimus (käynnistäjänä vuonna 1990 emeritusprofessori Matti Isohanni). M-RESIST jatkaa ja laajentaa tätä tutkimusperinnettä. 

M-RESIST rahoitetaan Euroopan unionin Horisontti 2020 -puiteohjelmasta (rahoitussopimus nro 643552), ja sen kokonaisbudjetti on neljä miljoonaa euroa. Hankkeessa on 12 osallistujaa seitsemästä eri maasta. Hankkeen johto on Espanjassa (Fundació TicSalut, Ministry of Health of the Government of Catalonia), samoin kliininen toteutus (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Barcelona). Tekninen toteutus tapahtuu belgialaisessa tutkimusinstituutissa (iMinds). Oulun yliopisto koordinoi hankkeen tieteellistä toteutusta ja tutkimustulosten julkaisua. Hanke käynnistyi vuoden 2015 alussa ja kestää kolme vuotta.

EU:n puiteohjelma Horisontti 2020 tukee eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita vuosina 2014–2020 yhteensä lähes 80 miljardilla eurolla. 

Tutkimusryhmä Oulun yliopistossa:
Erika Jääskeläinen, vastuuhenkilö, dosentti, erika.jaaskelainen@oulu.fi, puh. 040 719 1146
Matti Isohanni, emeritusprofessori, matti.isohanni@oulu.fi
Jouko Miettunen, professori, jouko.miettunen@oulu.fi
Jussi Seppälä, LT, jussi.seppala@esshp.fi
Annika Seppälä, lääk. yo, annika.seppala@oulu.fi

Tutkimusryhmään kuuluvat myös:
Jani Moilanen, LL, jani.moilanen@ppshp.fi
Hannu Koponen, professori,  hannu.j.koponen@hus.fi

Lisätietoja:

http://www.mresist.eu/

http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/m-resist-first-eu-mhealth-project-patients-treatment-resistant-schizophrenia

Twitter: mResist_eu

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs