Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Miljoonien lasten henki vaarassa Syyrian terveysjärjestelmän romahtaessa

Pelastakaa Lapset ry

Miljoonien lasten henki vaarassa Syyrian terveysjärjestelmän romahtaessa

Tiedote.
Julkaistu: 10.03.2014 klo 00:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Syyrian romahtanut terveydenhuoltojärjestelmä pakottaa terveystyöntekijät epätoivoisiin  toimenpiteisiin. Epidemiat ja rokotusohjelmien puute ovat altistaneet miljoonat lapset lukuisille tappaville taudeille. Nämä asiat ilmenevät Pelastakaa Lapset uudessa raportissa.

Selvitys ”A Devastating Toll” valottaa romahtanutta terveydenhuoltojärjestelmää ja sen seurauksia. Lapsia ei kuole ainoastaan väkivaltaan, vaan myös hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä oleviin tauteihin.

Lasten raajoja on amputoitu, koska klinikoilla ei ole tarvittavia välineitä asianmukaisen hoidon antamiseksi. Vastasyntyneitä lapsia on kuollut keskoskaappeihin sähkökatkosten aikana.  Potilaille on tehty mahdollisesti tappavia suoria verensiirtoja henkilöltä henkilölle.

”Lapset Syyriassa kärsivät järkyttävistä olosuhteista. Pelkästään lääkärin löytäminen on onnesta kiinni. Asianmukaisilla välineillä ja lääkkeillä varustetun lääkärin löytäminen on puolestaan lähes mahdotonta. Epätoivoiset keinot, joihin hoitohenkilökunta turvautuu lasten hengissä pitämiseksi, ovat yhä riipaisevampia,” sanoo Pelastakaa Lasten alueellinen johtaja Roger Hearn.

Syyriassa työskentelevä lääkäri kertoi Pelastakaa Lapsille: ”Joka päivä meillä on loukkaantuneita lapsia, jotka kärsivät vakavista palovammoista ja murtumista. He tarvitsevat monimutkaisia leikkauksia, mutta tässä pienessä sairaalassa ei ole kapasiteettia. Joissain tapauksissa meidän täytyy leikata heidän raajansa irti, jotta pelastaisimme heidän henkensä. Jos emme tee sitä, he vuotavat kuiviin.”

Huolestuttavimpien kehityssuuntausten joukossa on tappavien ja pysyviä haittoja aiheuttavien tautien, kuten polion ja tuhkarokon, uudelleen ilmaantuminen. Mahdollisesti jopa 80 000 lasta on saanut oireettoman poliotartunnan ja levittää tautia eteenpäin.

Syyriassa lapsia vaivaavista taudeista valtaosa olisi hoidettavissa ja ennaltaehkäistävissä toimivan terveydenhuoltojärjestelmän puitteissa. Tuhkarokko, ripuli sekä hengityselinsairaudet ovat merkittävimpiä alle viisivuotiaiden lasten kuolinsyitä maailmassa. Vuonna 2012 Syyriassa raportoitiin 26 tuhkarokkotapausta. Pelkästään vuoden 2014 ensimmäisen viikon aikana raportoitiin 84 tapausta alle viisivuotiailla yksin Syyrian pohjoisosissa.

Syyrian sairaaloista kaksi kolmannesta on vaurioitunut tai tuhoutunut ja ambulansseista enemmän kuin puolet on vaurioitunut, varastettu tai tuhoutunut. Noin puolet maan lääkäreistä on paennut maasta. Terveystyöntekijöitä ja hoitohenkilökuntaa on tapettu, otettu vangiksi tai paennut.

Pelastakaa Lapset vaatii YK:n turvallisuusneuvoston humanitaarisen avun toimittamista koskevan yksimielisen päätöslauselman välitöntä toimeenpanoa. Lapsille ja heidän perheilleen tulee taata pääsy rokotuksiin, ruokaan, veteen ja muuhun elintärkeään apuun, missä sitä ikinä tarvitaankin.

--

Suomen Pelastakaa Lasten toiminta terveyssektorilla

Viime vuoden lopussa käynnistettiin Akkarin alueella Libanonin pohjoisosissa uusi terveyteen ja lasten suojeluun keskittyvä hanke. Sen lisäksi, että varmistetaan lasten ja nuorten pääsy terveyspalveluihin, panostetaan erityisesti nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Toiminnalla tuetaan sekä Syyriasta paenneita lapsia ja heidän perheitään, että pakolaisia vastaanottaneita yhteisöjä.  Ulkoasiainministeriön tukemasta hankkeesta hyötyy 25 000 ihmistä.

Lisätietoja: Antti Toivanen, humanitaarisen avun suunnittelija, 050 434 3281, etunimi.sukunimi@pelastakaalapset.fi

Liitetiedostot

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs