Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Mediakutsu: Kuntakokous päättää 26.5. sote-uudistuksen etenemisen periaatteista Varsinais-Suomessa

Turun kaupunki

Mediakutsu: Kuntakokous päättää 26.5. sote-uudistuksen etenemisen periaatteista Varsinais-Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2016 klo 10:02
Julkaisija: Turun kaupunki

Varsinais-Suomen kuntakokous kokoontuu torstaina 26.5. klo 17 Turun Messukeskuksessa käsittelemään maakuntauudistuksen etenemistä Varsinais-Suomessa. Median edustajat ovat tervetulleita paikalle.

Kuntakokous edustaa kaikkia Varsinais-Suomen kuntien päättäjiä ja viranhaltijajohtoa. Kuntakokoukselle ehdotetaan hyväksyttäväksi maakuntauudistuksen poliittinen ohjausryhmä, sekä sote-uudistuksen valmistelun virallinen käynnistäminen, projektisuunnitelman pohjalta. Projektisuunnitelmassa kuvataan valmistelun periaatteet ja tavoitteet, valmisteluorganisaatio sekä alustava aikataulu. Varsinais-Suomen kunnat ja sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymät ottavat kantaa sote-uudistuksen käynnistämiseen kuntakokouksen jälkeen kesän aikana.

Maakuntajohtaja Kari Häkämies muistuttaa, että kyseessä on valtava uudistus, joka hoituu parhaiten toimivalla yhteistyöllä kaikkien Varsinais-Suomen kuntien sekä uudistusta koskevien organisaatioiden välillä.

  • Nykyisen maakunnan liiton vuosibudjetti on 4,6 miljoonaa. Tulevan maakunnan budjetti on noin 1,7 miljardia, siis 1700 miljoonaa! Häkämies kuvaa uudistuksen mittavuutta.

  • Tulee olemaan suuri haaste yhdistää kuntakulttuuri ja valtiokulttuuri toisiinsa, kun yhteen laitetaan mm. kuntien sosiaali- ja terveyshallinto, maakunnan liiton tehtävät ja Ely:jen tehtävät. Suomen hallintohistoria ei ole kokenut mitään vastaavaa aikaisemmin, Häkämies analysoi.

Tulevat lakiehdotukset linjaavat uudistusta

Kesäkuussa valmistuvat maakunta- ja sote-uudistusta koskevat lakiehdotukset linjaavat uudistusta tarkemmin.

  • Aikataulu on työn mittavuuden takia kireä. Organisoituminen on tehtävä hyvissä ajoin, jotta laaja valmistelutyö voidaan aloittaa yhteisesti sopien lainsäädännön tarkennusten jälkeen, sanoo sote-uudistuksen valmistelua koordinoiva muutosjohtaja Antti Parpo.

Hallitus on linjannut, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy maakunnalle 2019 alkaen.

  • Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutyö vaatii merkittävän määrän työtä ja toivomus on, että valmisteluorganisaation vahvistamisen jälkeen valmistelijoita nimetään laaja-alaisesti maakunnan eri kunnista ja kuntayhtymistä, Parpo sanoo.

Sote-uudistuksen valmistelu rakentuu teemoittain eri osa-alueisiin ja se toteutetaan virkamiesvetoisesti. Sote-uudistuksen sekä muun maakunnallisen itsehallinnon valmistelulla on yhteinen poliittinen ohjausrakenne.  

Projektisuunnitelmasta ja valmisteluorganisaatiosta ilmenee työn laajuus ja ne asiasisällöt, joihin valmistelussa tulee pureutua. Työn laajuudesta kertoo pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstömäärä, joka julkisella sektorilla on reilu 20 000. Sähköisten tietojärjestelmien haltuunotto ja muutostyöt ovat vaativia. Kuntien ja kuntayhtymien sopimukset tulee käydä läpi ja siirtää uudelle maakunnalliselle toimijalle.

Valmistelussa rakennetaan oma maakunnallinen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjäorganisaatio. Palvelutuotannolle tulee niin ikään oma organisaatio ja lähtökohtaisesti on niin, että peruspalvelut sekä soveltuvin osin erikoispalvelujen palvelutuotanto tulee yhtiöittää. Raha liikkuu sosiaali- ja terveydenhuollossa jatkossa asiakkaan mukana ja asiakas valitsee itse haluamansa palveluntuottajan.

Sosiaali- ja terveydenhuollon muutos on merkittävä ja se tulee muuttamaan perusteita myöten nykyisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämis- ja tuottamistavat.

  • ­Maakuntauudistuksen suurin muutos tulee olemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaus julkisen ja yksityisen sektorin välillä, mistä asiakas korjaa hyödyn, muistuttaa Antti Parpo.

Sote-uudistuksen valmistelussa lähtökohtana on tehdä Varsinais-Suomeen mahdollisimman toimiva ja asukkaita hyvin palveleva palvelujärjestelmä valtakunnallisesti asetettuja reunaehtoja noudattaen.

Lisätietoja:

maakuntajohtaja Kari Häkämies, Varsinais-Suomen liitto, p. 044 201 3204

muutosjohtaja Antti Parpo, Turun kaupunki, p. 044 642 8682

 

Liitetiedostot

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs