Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Mahtimaksa saapuu Seinäjoelle

Munuais- ja maksaliitto

Mahtimaksa saapuu Seinäjoelle

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2015 klo 12:40
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Maksa on elimistön kaltoin kohdeltu puurtaja. Ylipaino ja alkoholi vahingoittavat maksaa. Lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi. Maksasta voi pitää huolta välttämällä ylipainoa ja alkoholia, liikkumalla ja annostelemalla lääkkeet oikein.

Etelä-Pohjanmaan Munuais- ja maksayhdistys järjestää yleisöluennon maksasairauksista Seinäjoella maanantaina 4.5. klo 18–20. Paikkana on Mediwestin auditorio, Koskenalantie 16. Gastroenterologi Vesa Haapasaari kertoo maksasairauksista ja niiden ennaltaehkäisystä. Lisäksi tapahtumassa on kehonkoostumusmittausta ja tuote-esittelyjä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Elintapoihin liittyvät maksasairaudet lisääntyvät jatkuvasti Suomessa. Yhä useampi on ylipainoinen. Rasvamaksa ja alkoholimaksasairaudet yleistyvät. Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000.

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Ylipaino ja alkoholi sekä virukset ja väärin annostellut lääkkeet uhkaavat maksaa. Maksan urakkaa voi helpottaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Kaikki maksasairaudet eivät johdu elintavoista, vaan se voi johtua myös autoimmuunisairaudesta tai olla perinnöllinen. Joskus sairauden syy jää tuntemattomaksi. Maksasairaus todetaan yleisimmin sattumalta työterveystarkastuksessa tai tutkittaessa maksa-arvoja muun sairauden lääkehoidon aikana.

Etelä-Pohjanmaan Munuais- ja maksayhdistys valvoo munuais- ja maksasairauksiin sairastuneiden sekä heidän läheistensä etuja. Yhdistys antaa tietoa munuais- ja maksasairauksien ennaltaehkäisystä ja hoidosta sekä auttaa ja tukee sairastuneita  ja heidän läheisiään selviytymään  jokapäiväisessä elämässä. Yhdistys kuuluu valtakunnalliseen Munuais- ja maksaliittoon.

Mahtimaksa korjaa, varastoi ja puhdistaa

Munuais- ja maksaliitto viettää Maksaviikkoa 4.5. alkaen. Yleisöluentoja järjestään 9 paikkakunnalla.

Mahtimaksa paiskii hommia urakalla, mutta mikään mahti maailmassa ei jaksa ikuisesti. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Huolehdi maksan hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä.

– Jaksaa, jaksaa, painaa, painaa, kannustaa Mahtimaksa Munuais- ja maksaliiton uudessa kampanjassa www.mahtimaksa.fi. Lisätietoja ja kuvia myös sivulla www.maksa.fi/mahtimaksa.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Näin pidät huolta maksastasi:
- Vältä ylipainoa, liiku säännöllisesti.
- Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
- Varo virushepatiittia.
- Annostele lääkkeet oikein.
- Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
- Poimi vain sieniä, jotka tunnistat varmasti syötäväksi.

www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

#mahtimaksa

Lisätietoja Seinäjoen tapahtumasta:
Marja-Liisa Ristimäki
Puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Munuais- ja maksayhdistys
050 5776 282
marja-liisa.ristimaki@netikka.fi

Lisätietoja Maksaviikosta:
Anne Viitala
Järjestösuunnittelija, Munuais- ja maksaliitto
040 5129 295
anne.viitala@musili.fi

Lisätietoja kampanjasta:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs