Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Maailman hepatiittipäivänä lisätään tietoa hepatiiteista

Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivänä lisätään tietoa hepatiiteista

Tiedote.
Julkaistu: 28.07.2016 klo 08:15
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Se on yksi Maailman terveysjärjestö WHO:n virallisista tautitietoisuuspäivistä. 

Maailman terveysjärjestö WHO otti hepatiittipäivän viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Vaikka hepatiitit eivät Suomessa ole maanvaiva, maailmassa 400 miljoonalla ihmisellä on B- tai C-hepatiitti. Tiedon lisääminen ja ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Virukset voivat aiheuttaa maksatulehduksen, joka voi pahimmillaan edetä maksakirroosiin. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Hepatiittitartunta on tärkeää todeta verikokeella ja hoitaa ajoissa, jotta viruksen leviäminen voidaan ehkäistä.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta kun taas B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiittia vastaan voi suojautua rokotteella. C-hepatiittiin ei ole rokotetta.

C-hepatiittia todetaan Suomessa keskimäärin 1200 vuosittain. Vuonna 2015 THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 1165 uutta C-hepatiittitartuntaa. Nuorilla, 20–24-vuotiailla, todetaan eniten C-hepatiittitartuntoja. Kaikkiaan Suomessa C-hepatiittia sairastaa jopa 30 000 ihmistä, osa heistä tietämättään. B- ja C-hepatiitit saattavat olla pitkään oireettomia. Jos epäilee saaneensa tartunnan, kannattaa ottaa yhteys lääkäriin.  

Parantunut rokotesuoja näkyy Suomen B-hepatiittitilastoissa, sillä riskiryhmien rokottaminen aloitettiin Suomessa 1990-luvulla.

Vuonna 2015 todettiin 45 uutta A-hepatiittitapausta. Tartunnoista 19 oli saatu Suomesta. Kotimaisten tartuntojen osuus on verrattain suuri jo kolmatta vuotta peräkkäin. Esimerkiksi ulkomaiset pakastemarjat on syytä kuumentaa ennen käyttöä.

B- ja C-hepatiitit vaativat tarttuakseen verikontaktin. Tartunnan voi saada steriloimattomista neuloista, ruiskuista tai välineistä, joita käytetään tatuoinnin tai lävistyksen tekemiseen, lääkkeiden tai huumeiden pistämiseen tai esimerkiksi akupunktiohoitoon. B-hepatiitti tarttuu myös suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Tartunnan voi saada sairaalahoidossa maissa, joissa ei tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa tai jos hoitokäytännöissä on puutteita.

Hepatiittiin sairastuneita ei tarvitse karttaa tartunnan pelossa. B- ja C-hepatiittivirus ei tartu pisaratartuntana tai ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen välityksellä. Sairastunutta voi kätellä tai halata pelotta.

Estä virushepatiitti:

- Pidä huolta käsihygieniasta.
- Juo pullovettä ulkomailla.
- Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat.
- Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos epäilet välineiden sterilisointia.

- Suojaudu sukupuoliyhteydessä.
- Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

Tiedätkö, miten virushepatiitit tarttuvat?

Onko sinulla riski saada tartunta? Tiedätkö, miten voit varoa tartuntaa niin kotona kuin matkalla? Tee riskitesti ja testaa tietosi. Voit tehdä riskitestin Munuais- ja munuaisliiton sivulla maksa.fi/hepatiittipaiva.

Myös Ilta-Sanomien nettisivulla pyörii matkailijan terveystesti, jossa voi kartoittaa matkailijan terveystietoutta. Tietovisaa tukee GSK.

 

www.maksa.fi

www.maksa.fi/hepatiittipaiva

www.mahtimaksa.fi
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

 

Lisätietoja:

Hilkka Lahti
Järjestösuunnittelija, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 682
hilkka.lahti@muma.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs