Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Terveys » Maailman aids-päivä 1.12

Maailman aids-päivä 1.12

Tiedote.
Julkaistu: 29.11.2012 klo 10:29
Julkaisija: HIV-säätiö/Hiv-tukikeskus

Tiedätkö faktat?

Hivin pääasiallinen tartuntatapa Suomessa on SEKSI

  • Kondomi on paras suojautumiskeino.

Hiv ei näy päällepäin, VAIN testi kertoo

  • Käytä kondomia, jos et voi olla varma, onko kumppanillasi jokin seksitauti.
  • Rohkaistu ja hakeudu testiin.

Hiv ei tartu arkitilanteissa tai hyttysen pistosta

  • Ota faktat haltuun.

 

Mitä jos se olisit sinä?

Hiv tarttuu usein ihmiseltä, joka ei itse tiedä kantavansa virusta. Hivin varhainen toteaminen hyödyttää tartunnan saanutta ja ehkäisee osaltaan uusia tartuntoja. Maailman aids-päivän toimikuntaan kuuluvat järjestöt ovat huolissaan siitä, että Suomessa hiv-testiin hakeudutaan usein liian myöhään. Mahdollisuutta matalan kynnyksen anonyymiin hiv-testaukseen tulee Suomessa valtakunnallisesti vahvistaa ja hiv-testiin pitää voida hakeutua ilman syrjinnän pelkoa.

Hiviä on kaikkialla maailmassa ja tartunnan saaneita elää kaikissa maanosissa. Maailmassa on yli 34 miljoonaa hiv-positiivista, joista 2,5 miljoonaa on lapsia. Suuri osa tartunnan saaneista elää eteläisessä Afrikassa ja Aasiassa. Suomalaista hiv-asiantuntemusta tulee hyödyntää seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvässä kehitysyhteistyössä.

Hiv koskettaa lähes jokaista suomalaista. Hiv tarttuu samalla tavalla kuin muutkin veri- ja seksiteitse tarttuvat taudit. Voit kohdata hiv-tartunnan saaneen työssäsi tai naapurustossasi, olla itse tartunnan saanut tai hänen läheisensä. Hiv-tartunta tuo tartunnan saaneen elämään haasteita, jotka liittyvät omaan terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin sekä yhdenvertaiseen kohteluun yhteiskunnassa.

Suomessa tartunnan saaneet voivat lääkehoidon avulla elää lähes normaalia elämää. He voivat käydä töissä, opiskella ja matkustaa. Hiv-positiivisuus ei ole este perheen perustamiselle, harrastamiselle, kavereiden kanssa hengaamiselle tai rakastamiselle.  

Suomessa hiv-tartunnan saaneita on noin kolme tuhatta. Hiv-positiivisuudesta on edelleen Suomessa vaikea puhua. Puhumattomuus johtuu usein syyllistämisen ja syrjivän kohtelun pelosta. Jokainen voi toimia hiv-positiivisten ihmisten yhdenvertaisuuden vahvistamiseksi. Paras keino avoimuuden lisäämiseksi on omien ennakkoluulojen murtaminen ja hiv-tiedon päivittäminen.

Kenelle itse kertoisit tartunnastasi? Mitä ajattelisit läheisestäsi, joka on saanut hiv-tartunnan?

Maailman aids-päivää vietetään maailmanlaajuisesti joka vuosi 1. joulukuuta.  Päivän tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoutta ja ymmärrystä hivistä, tuoda esiin hiv-tartunnan saaneiden kannalta tärkeitä asioita ja ottaa kantaa epidemian leviämisen ehkäisyyn.

www.maailmanaidspaiva.fi
Maailman aids-päivän toimikunta: Hiv-säätiö/Hiv-tukikeskus, Positiiviset ry, Suomen Lähetysseura, Suomen Punainen Risti, Pro-tukipiste ry, Väestöliitto, Sosiaali- ja terveysministeriö

 

Lisätietoja

Maailman aids-päivän toimikunnan 2012 puheenjohtaja

Irma Pahlman, toiminnanjohtaja

HIV-säätiö/Hiv-tukikeskus

0207 465 724, irma.pahlman@hivtukikeskus.fi

 

Sini Pasanen, toiminnanjohtaja

Positiiviset ry,

044 5544556, sini.pasanen@positiiviset.fi

 

Sari Valoaho, hiv/seksuaaliterveystyön koordinaattori

Suomen Punainen Risti

020 7012125, sari.valoaho@punainenristi.fi


Miila Halonen
, asiantuntijalääkäri
Väestöliitto
050 590 3617, miila.halonen@vaestoliitto.fi

 

 

Maailman aids-päivän tapahtumat 2012

Ilmaiskonsertti Tavastia-klubilla 1.12. klo 12:00-16:00.

Lavalla rap-artisti Gracias sekä Jyrise, Duo ja Dylan. Musiikin lisäksi hauskoja pelejä tietoa seksuaaliterveydestä. Ohjelman juontavat YleX-radiokanavan toimittajat. K-14. Tapahtuman järjestää Maailman aids-päivän toimikunta. Tapahtuma Facebookissa: www.facebook.com/events/365494446872424/

Kynttilätapahtuma eduskuntatalon portailla 1.12. klo 16:30
Maailman aids-päivän perinteinen kynttilätapahtuma eduskuntatalon portailla. Tervetuloa sytyttämään kynttilöitä!

Hartaushetki Kampin kappelissa 1.12. klo 10:15

Maailman aids-päivän hartaushetki Narinkkatorin laidalla sijaitsevassa Kampin hiljaisuuden kappelissa. Hartaushetken aikana voi sytyttää kynttilän aids-kuolleiden muistoksi tai hivin kanssa eläville.

Panihida Pyhän kolminaisuuden kirkossa 1.12. klo 17:30
Maailman aids-päivän perinteinen Panihida Pyhän Kolminaisuuden kirkossa klo 17.30, Unioninkatu 31, Helsinki.

Konsertti Lähetyskirkossa 1.12. klo 18:00
Suomen Lähetysseura järjestää Maailman aids-päivän konsertin Lähetyskirkossa klo 18. Tähtitorninkatu 18, Helsinki.

Turku: Seminaari: Hivin ja aidsin ennaltaehkäisy: mitä on tehtävissä? 1.12. klo 13:00-15:30
Seminaarin järjestävät Suomen Lähetysseura ja Suomen Punainen Risti. Kaupungin auditorio, Puutarhakatu 1.

Lahti: Punaisen Ristin Lahden osaston vapaaehtoiset järjestävät kynttilätapahtuman 1.12 klo 18:00-10:00 Lahdessa Ristinkirkon portailla.

Pori: Punaisen Ristin vapaaehtoiset jalkautuvat Porin keskustan iltaelämään 30.11.–1.12. kertomaan Maailman aids-päivästä ja jakamaan kondomeja.

Joensuu: Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät kynttilätapahtuman, jakavat tietoa, ribboneita ja kondomeja. Klo 11:00–15:00, Kauppakeskus IsoMyy. 

Kuopio: Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät kynttilätapahtuman, jakavat tietoa, ribboneita ja kondomeja. Klo 10:00–14:00, kauppakeskus Ikano

Rovaniemi: Punaisen Ristin vapaaehtoiset järjestävät Maailman aids-päivän tapahtuman Sampokeskuksessa klo 12:00-14:00. Vapaaehtoiset jakavat Maailman aids-päivään liittyvää materiaalia.

Maarianhamina: Punaisen Ristin Ahvenanmaan osasto järjestää: 29.11. klo 16.00-17.00 luento lyseon auditoriossa. Infektiolääkäri kertoo hivistä ja aidsista. 1.12. jalkautuminen Sundsin joulumarkkinoille. Iltapäivän aikana vapaaehtoiset jakavat kondomeja ja infoa satamassa risteilymatkustajille.
 
FIMSIC:n vapaaehtoisia jalkautuu Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa illalla ravintoloihin jakamaan Maailman aids-päivän kondomeja, postikortteja ja tietoa.

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs